Norge jubler etter at Patrick Thoresen scoret 3 2 målet og ble matchvinner i treningskamp mot Russland. (Foto: TV 2)
Norge jubler etter at Patrick Thoresen scoret 3 2 målet og ble matchvinner i treningskamp mot Russland. (Foto: TV 2)

Patrick Thoresen senket verdensmester Russland

Kjemperesultat for Norge i privatkampen i Stavanger.

Norge-Russland 3-2 (1-0, 1-1, 1-1)

Se kampfakta her.

TV 2s hockeyeksperter Bjørn Erevik og Geir Hoff kaller seieren over de regjerende verdensmesterne historisk. Det er første gang Norge slår hockeystormakten fra øst.

- Dette var helt fantastisk. Vi har aldri slått dem før, ikke som Sovjet og ikke som Russland. Russland hadde med sju spillere som vant VM-gull i fjor. Og det er bare en uke siden vi slo Finland for første gang siden 1964, sier Bjørn Erevik.

VM starter om to uker. Og nå stiger forventningene til det norske laget.

- Det er forventninger til at Norge skal klare å nå en historisk første semifinale i VM, men marginene er små. Vi må dempe forventningene noe.

Se kampreferat øverst i artikkelen

Spets scoret først
Lars Erik Spets ga Norge ledelsen 1-0 etter 13.34 første periode. Niklas Roest og Morten Ask hadde assist. I andreperioden utlignet først Russland ved Sergei Mozyakin, før Patrick Thoresen ga Norge ledelsen på ny i power play.

I siste periode utlignet russerne igjen - denne gang ved Sergei Kalinin. Men Patrick Thoresen, som til daglig tjener sine millioner i SKA St. Petersburg, sikret seier med en scoring etter 17.07 i perioden.

Mats Trygg fant Per-Åge Skrøder, som dyttet pucken ut til Thoresen. Han sørget for at pucken suste i nettet til 3-2 foran 3000 tilskuere i DNB Arena.

- Jeg synes Norge fremstår mer og mer som et lag. Og så må vi berømme Patrick Thoresen. Det er ikke mange skuddene han har, men når han lukter sjansene så sitter de, sier Geir Hoff.

- Dette var en lagseier. Det er det som gjør Rpoy Johansens mannskap unikt, utdyper Bjørn Erevik.

Advarer mot overmot
Også Geir Hoff advarer mot overmot inn mot VM.

- Hvis folk begynner å tro at Norge skal slå stormakter hver gang, blir fallhøyden stor.

Keeper Lars Haugen ble kåret til Norges beste i matchen. Norge vant skuddstatistikken 23-20.

Returkampen går i morgen og sendes på TV 2 Sumo og TV 2 Sport.

Kampene mot Russland er en del av oppkjøringen mot VM, som begynner om to uker. For en uke siden ble det én seier og ett tap mot sterke Finland.