Skoleforfallet (Foto: TV 2)
Skoleforfallet (Foto: TV 2)

Ni av ti kommuner stryker på skole-inneklima

Ni av ti kommuner har fått pålegg fra Arbeidstilsynet for dårlig inneklima på skolene. – Skolene får altfor lite penger til vedlikehold, sier overlege.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeidstilsynet peker på at millioner av offentlige kroner sløses bort på å la skolebyggene forfalle, skriver Klassekampen.

Kostbart

– Situasjonen er alvorlig. Vi har uhorvelig mange eksempler på helt uakseptable forhold, sier overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet.

Han mener skolene jevnt over får altfor lite penger til vedlikehold, noe som ikke bare gir dårlig inneklima for elevene, men som også er dyrt i lengden.

Les også: Tre av fire norske skoler trenger renovering

Storbyene verst

Flere kommuner velger til slutt å bygge nytt istedenfor å reparere den forfalte bygningsmassen. Det mener Bakke er sløsing av offentlige midler.

– Når man bygger nytt, kan årskostnadene bli så mye som tre ganger høyere enn hvis man heller vedlikeholder de gamle byggene, mener han.

Ifølge Arbeidstilsynet er Trondheim og Voss best i landet til å vedlikeholde skolebyggene sine, mens Bergen troner desidert på bunn. Også Oslo henger etter, men har blitt bedre de siste årene. (©NTB)

Les også: I Bergen må elevene ha skoletimer i lavvo