SMELLET: Dette bildet viser selve eksplosjonen, som skjedde 20.45 norsk tid. (Foto: PRIVAT)
SMELLET: Dette bildet viser selve eksplosjonen, som skjedde 20.45 norsk tid. (Foto: PRIVAT)

Minst tre drept i bombeangrep mot Boston Marathon

Over 100 personer er skadet. Det er foreløpig ukjent hvem som står bak terrorangrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To bomber eksploderte i målområdet under Boston Marathon i delstaten Massachusetts i USA like før klokken 21 norsk tid mandag.

– Vi kan bekrefte at det har vært flere eksplosjoner, men vet ikke hvor mange som er skadd, het det i en uttalelse fra Boston Police kort tid etter kaoset brøt ut.

Politiet i Boston har bekreftet at tre personer er omkommet og minst 100 er skadet.

En sikkerhetskilde opplyser til nyhetsbyrået AP at to andre udenoterte spenglegemeer ble funnet i målområdet i Boylston street like ved Copley square i Boston. Disse ble uskadeliggjort av politiets bombegruppe.

Få fortløpende oppdateringer i vårt livesenter.

30 nordmenn påmeldt

På en pressekonferanse like før klokken 23 norsk tid opplyste politisjefen i Boston, Edward Davis, at det hadde vært en brann på JFK Library, rundt et kvarters gange fra Copley square hvor de to eksplosjonene skjedde. Davis opplyste først at det var snakk om en eksplosjon, men dette ble senere avkreftet.

På en ny pressekonferanse ved midnatt opplyste politimesteren at brannen som hadde brutt ut i JFK Library trolig ikke hadde sammenheng med de to første eksplosjonene.

Medier meldte at mobilnettet i byen var stengt for å forhindre at bomber skulle bli utløst, men dette ble senere avvist av flere mobilselskaper.

Folk i Boston blir bedt om å holde seg hjemme mens turister blir bedt om å holde seg inne på hotellet.

Det er mange nordmenn som deltar i maraton-løpet, men foreløpig er det ikke kommet meldinger om noen skadde nordmenn.

– Vi har ingen informasjon til nå om at nordmenn har kommet til skade, men dette er noe vi undersøker. Vårt råd er at man må lytte til beskjedene fra lokale myndigheter, sier Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til tv2.no en time etter at bombene gikk av.

Det var 30 påmeldte norske deltakere av de rundt 23.000 som deltar i Boston maraton.

Mange med amputerte bein

Eksplosjonene skjedde rundt tre timer etter at vinnerne av Boston Marathon var kommet i mål, klokken 14.45 lokal tid.

Roupen Bastajian fra delstatspolitiet på Rhode Island forteller til AP at han akkurat hadde gjennomført løpet da han hørte et høyt smell.

– Jeg begynte å løpe mot stedet. Det lå folk strødd på bakken. Minst 25 til 30 personer hadde mistet minst ett eller begge beina, forteller han.

Det hersket en periode full forvirring rundt hvor bombene hadde gått av. Washington Post skrev først at eksplosjonene kunne ha skjedd inne på Fairmount Copley Plaza Hotel som ligger inne i målområdet.

WBZ-TV i Boston meldte derimot at eksplosjonene skjedde rett utenfor butikken Marathon Sports på Boylston Street. Bildet du ser øverst i denne saken viser også at i alle fall en av eksplosjonene skjedde utendørs.

– Vet ikke hvem som står bak

Blodige tilskuere ble båret vekk fra stedet og inn i et legetelt som i utgangspunktet var satt opp for å ta seg av deltakere i løpet.

Dramatiske TV-bilder viser hvordan mange mennesker i kaoset har blitt revet over ende og nærmest ligger begravet i såkalte franskgjerder.

Politiet i en rekke amerikanske storbyer har skjerpet beredskapen etter terrorangrepet i Boston. I tillegg er sikkerhetstiltak innført også i London i Storbritannia.

Ved midnatt norsk tid møtte USAs president Barack Obama pressen i Det hvite hus hvor han roste redningsmannskapene og lovet å finne de som står bak bombene.

– Vi vet ikke hvem som står bak dette. Vi må ikke dra forhastede konklusjoner, men vi skal finne dem, sa Obama på pressekonferansen.