Mercedes-W111-1964
Mercedes-W111-1964

Mercedes W-111: Klassiker står og støver ned i parkeringshus

Med denne var du virkelig kongen i gata!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny.

Jeg har sendt dere et bilde jeg tok et i parkeringshus i Oslo forleden.

Jeg har vært der noen ganger i forbindelse med jobb og kom over denne nydelige Mercedesen som ser ut som den har stått og støvet ned lenge. Kan du si litt om hvilken modell dette er og hva den kan være verdt? Det var virkelig en staselig bil, jeg håper den ikke er satt bort for å dø. Den har regnummer som jeg har sladdet på bildet. Hadde vært morsomt å få vite litt mer om denne!

Hilsen Knut

Benny svarer:

Hei Knut!

Ai, ai - se der du! En Mercedes av den gamle, gode sorten! Så slett ikke så verst ut denne. Litt riper og bulk i en frontfanger gjør at dette trolig er en bil i god bruksstand og at den kanskje ikke er helt 100 prosent strøken superveteran. Men det gjør ingenting. Snarere tvert imot!

At en bil har med seg livshistorien i form av noen riper og litt patina gir ofte biler mer sjel enn de som er skipet til fabrikken for full restaurering – koste hva det koste vil. Den trenger nok heller ikke ha stått så veldig lenge, parkeringshus er gjerne støvete steder, det setter seg fort.

Mercedes W-111

Bilen vi her snakker om er en Mercedes W-111. Den ble bygget mellom 1959 og 1965 i et utall varianter. Både coupe og cabrioletmodeller fantes av disse, og motorstørrelsen varierte fra en 2,2-liters rekkesekser til en V8 på 3,5-liter.

Man fikk også firesylindret motor, men bilen heter da W-110 og kjennes igjen ved at den har runde frontlykter.

Jeg vil tro dette eksemplaret er veldig representativt for bilene som ble solgt i Norge. Veldig mange hadde sort lakk og var utstyrt med minste motor (220). Enkelt og greit – men dette var skikkelig luksusbil det, tidlig på 60-tallet.

Om naboen hadde klart å kare til seg en kjøpetillatelse, så kjørte han sannsynligvis en DKW, Renault Dauphine eller Ford Anglia – om han var heldig ...

Apropos støvlag - sjekk denne Mercedesen!

Kongen i gata

Hadde man derimot en svart 220 W-111 i garasjen, så var man kongen i gata. Ja, kanskje i hele byen for den sakens skyld. Dette var gromt!

Mercedes W-111, var forbeholdt disponenter oig annet godtfolk...

Klikk på bildet for høyere oppløsning

Dette var en bil forbeholdt disponenter og annet godtfolk og ikke fjøsrøktere, tømmerhoggere og andre med møkkrender under neglene.

Totalt ble over 370.000 Mercedes W-111 bygget, så direkte uvanlig og sjelden bil er det ikke, men ikke desto mindre er den en koselig og nostalgisk bil.

Rust er nok det som har tatt knekken på fleste. Alle biler ruster, men jeg vet ikke hva det er med eldre Mercedes – de smuldrer liksom opp på en litt annen måte enn andre biler – nesten litt slik som et hjemmebakt knekkebrød.

Bilene er også teknisk avanserte – for sin tid – så dette er ikke det enkleste en hobbymekaniker kan kaste seg over av objekt.

LES OGSÅ: Veteranbilen du også kan bruke som hverdagsbil

Duger fortsatt i dagens trafikk

Men en hel og pen bil i god stand er fortsatt både komfortabel og holder greit følge med dagens trafikk. Det er også en bil som garantert vi gi mye positiv oppmerksomhet!

Prisene varierer enormt, etter både modell, tilstand, utstyr etc. Fra flere hundre tusen for de mest attraktive - til bare noen få tusenlapper for biler med stort omsorgsbehov.

Om jeg skal ta sjansen på en råtipp på pris av bilen du har tatt bilde av – så vil jeg anta at vi snakker rundt 50.000 kroner.

Jeg tror derfor ikke at bilen er satt bort for å dø, men at vi her snakker om vinteropplag. Våren lar som kjent vente litt på seg i år, men jeg antar at både bil og eier gleder seg til frisk luft i dekkene, en vask og polering samt å få lov til å strekke litt ut når asfalten etter hvert tørker opp.

Les også: Fant Mercedes til 70 millioner – hos høgger'n!Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Slik svindles det med bilforsikringen

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: