TVANGSOBSERVERES: 37-åringen som er siktet for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. (Foto: Privat)
TVANGSOBSERVERES: 37-åringen som er siktet for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. (Foto: Privat)

Strid om Sigrid-siktet er tilregnelig

De sakkyndige er uenige om 37-åringen som er siktet for drapet på 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne er tilregnelig eller ikke.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag overleverte de tre sakkyndige en rapport med to ulike konklusjoner. Spesialistene i psykiatri Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud har konkludert med at 37-åringen var tilregnelig og kan straffes.

Nevropsykolog Anne Lill Ørbeck er uenig og konkluderer med at mannen var paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig.

– Ganske uvanlig

Ingen av de tre sakkyndige ønsker å kommentere saken overfor TV 2.

Mannens forsvarer ble overrasket da han fikk en rapport med to forskjellige konklusjoner.

– Det er ganske uvanlig å få forskjellige konklusjoner i samme rapport fra psykiaterne. Jeg ser nå med spenning frem til hva Rettsmedisinsk kommisjon kommer til å si om denne rapporten for å se om det bringer oss noe videre en konklusjon, sier advokat John Christian Elden til TV 2.

LES OGSÅ: 37-åringen ble vist bilder av den drepte 16-åringen

Se innslaget her: (artikkelen fortsetter)

Mener selv han er frisk

Den 37 år gamle drapssiktede mannen mener han selv er mentalt frisk og har nektet å snakke med de sakkyndige. Han ble i desember i fjor lagt inn til tvangsobservasjon ved Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark sykehus.

De sakkyndige har basert sin rapport på opplysninger fra tvangsobservasjonen og videoopptak av politiavhør.

– Han er glad for at flertallet av de som har undersøkt han har konkludert med at han er tilregnelig. Nå vil jeg som forsvarer måtte se på dette spørsmålet og se om det foreligger en rimelig tvil, sier Elden.

Rapporten fra de sakkyndige er sendt til Rettsmedisinsk kommisjon for kvalitetssikring.

Forsker og rettspsykolog Pål Grøndahl sier begge konklusjonene kan bli godkjent av kommisjonen.

– Det er ikke så ofte sakkyndige uttrykker uenighet med hverandre. I noen tilfeller kan kommisjonen si at de finner at den ene konklusjonen er bedre underbygget enn den andre, men uten å underminere den andre konklusjonen, sier Grøndahl til TV 2.

LES OGSÅ: Politiet: Sigrid ble holdt i live i låve i Oslo

– Et sunnhetstegn

Han tror debatten rundt rapportene til de sakkyndige i 22. juli-rettssaken har ført til at sakkyndige i større grad tør å vise uenighet.

– Jeg tror det er et sunnhetstegn at sakkyndige nå tør å være uenige, for da får vi fram også hvor vanskelig dette kan være. 22. juli-saken viste at det er faktisk mulig å være uenige. Og så overlater vi avgjørelsen til der den skal være, nemlig domstolen, sier Grøndahl.

Den 37 år gamle mannen nekter for å ha drept 16-åringen.