LAR SEG IKKE VIPPE AV PINNEN: Michael O'Leary holdt pressekonferanse på Rygge torsdag ettermiddag.
LAR SEG IKKE VIPPE AV PINNEN: Michael O'Leary holdt pressekonferanse på Rygge torsdag ettermiddag.

Ryanair-sjefen fnyser av trussel om rettssak

Michael O'Leary sier Ryanair ikke kan saksøkes av to tidligere kabinansatte.

Torsdag ettermiddag tok O'Leary turen til Rygge lufthavn utenfor Moss for å gi norsk presse sitt svar på de siste dagenes anklager om sosial dumping i selskapet.

Flyselskapet er saksøkt av den norske arbeidstaker-organisasjonen Parat etter at to tidligere kabinansatte har fortalt om arbeidsforhold som Parat mener bryter med norsk arbeidsmiljølov.

Michael O'Leary tar truslene om rettssak med knusende ro.

– De to tidligere kabinansatte var ikke ansatt av Ryanair, men av Crewlink Ireland, på kontrakt for Ryanair. De går til sak mot Ryanair. Vi har ikke fått rettsdokumentene, men jeg forstår at de er på vei til oss. Poenget er at de ikke var ansatt av oss, og derfor ikke er i en posisjon til å saksøke oss, sa O'Leary på pressekonferansen.

Han gjorde også et poeng av at de to ikke hadde sagt opp selv, men fikk sparken i prøvetiden. En av dem hadde brutt sikkerhetsbestemmelser og den andre møtte ikke opp på jobb gjentatte ganger.

– På jobb i Irland

Punkt for punkt slo O'Leary tilbake mot påstandene om uryddige arbeidsforhold i selskapet. Han viste til at arbeidskontrakten slår fast at eventuelle disputter skal løses i irske domstoler, ikke norske. Kontraktene er i samsvar med gjeldende lov i EU og Irland og anerkjennes av Norge, sa Ryanair-sjefen.

Michael O'Leary sa at det er «fullstendig usant» at selskapet har brutt norsk lov.

– Alle Ryanairs fly er registrert i Irland. Ifølge EU-lov er de irsk territorium. Folk som flyr eller jobber på flyene, jobber i Irland. De jobber ikke i Norge eller i Spania. Det samme gjelder SAS eller Norwegian-fly som er registrert i Norge, de defineres som å jobbe i Norge, sa Ryanair-sjefen.

TV 2 Play: – Hvem flyr du med, Jens Stoltenberg?

TV 2 Play: – Hva har SAS-sjefen røyket?

– Mange jobbsøkere

O'Leary svarte også på påstandene om at det er en fyktkultur i selskapet og at de opererer med slavekontrakter.

– Vi tvinger ingen til å jobbe for Ryanair. Vi opererer heller ikke med slavekontrakter. Hvis vi gjorde det, ville ikke 8500 mennesker jobbet hos oss. Ikke bare har vi 8500 ansatte, men per i dag har vi mer enn 5900 søknader fra kvalifiserte piloter og kabinansatte som vil jobbe hos Ryanair.

At kabinansatte har hatt en årslønn på 15.700 euro (117.750 kroner til en kurs på 7,50), er heller ikke sant ifølge Ryanair-sjefen. Dette var lønn for åtte måneder.

Gjennomsnittlig lønn for de kabinansatte som er stasjonert på Rygge var i fjor fra 26.000 euro (195.000 kroner) for nyansatte til 32.000 euro (240.000 kroner) for de med lengre erfaring.

– Vi har ingen problemer med å rekruttere folk til den lønna, sa O'Leary.

710834

Blåser av LO

Etter pressekonferansen kommenterte O'Leary LO-sjef Roar Flåthens krav om boikott av selskapet og at oljefondet skal selge seg ut av Ryanair.

– Vi bryr oss ikke om hva norsk fagbevegelse sier, sett i lys av at de nylig har forhandlet bort 6000 jobber og lønnskutt i SAS. Deres rulleblad er nokså dårlig, sa O'Leary til TV 2.

Nestleder Vegard Einan i Parat sier dette er Michael O'Leary i kjent stil.

– Det er greit at han sier at han har 8000 ansatte som ikke slutter, problemet for mange av dem er at de må betale 200 euro i avgift hvis de slutter. Mange av dem har ikke råd, rett og slett. Det er mye av det han sier som er direkte feil.

Han anklager Ryanair-sjefen for å lyve om lønningene i selskapet.

– Det sier det selv, med 16,2 euro i timen som det står i kontraktene deres, og med 900 timer maks i året, så blir ikke det 25.000 til 27.000 euro i årslønn, det blir under 15.000 euro, sier Einan.