REFSER RYANAIR: LO leder Roar Flåthen.
REFSER RYANAIR: LO leder Roar Flåthen.

Flåthen vil ha oljefondet ut av Ryanair

Fra øverst i LO-bygget kommer det nå krass kritikk mot Ryanair og hvordan de driver som flyselskap.

– Den måten Ryanair håndterer de ansatte, de lønns- og arbeidsvilkårene de har. Og arbeidsforholdene, det er uakseptabelt etter den standarden i hvert fall vi har, sier Roar Flåthen.

LO-lederen mener det er svært uheldig at Norge gjennom oljefondet eier aksjer i det irske lavprisselskapet. Nå krever han salg av eierandelen verdt 600 millioner kroner.

– Det må være grenser for hva slags investeringer Oljefondet skal gå inn i. Og derfor mener vi at de må ut av dette så fort som mulig, sier LO-lederen.

Ryanair holder pressekonferanse klokken 16.30. Følg direkte her.

Slavekontrakter

De siste dagene er Ryanair anklaget for slavekontrakter og sosial dumping av ansatte som har hatt base på Rygge. Flyselskapet er saksøkt av den norske arbeistakerorganisasjonen Parat.

– De ansatte i Ryanair må forholde seg til noe som fremstår nærmest som slavekontrakter og de dumpes av Ryanair etter endt arbeidsforhold uten rettigheter, har Parats nestleder Vegard Einan uttalt til organisasjonens nettsider.

Ryanair-sjef Michael O'Leary har overfor NRK avfeid saken og sier det handler om å få oppmerksomheten bort fra kuttene i SAS.

Oppfordrer til boikott

Tidligere i år varslet finans- og forsikringskonsernet Storebrand at de nekter ansatte å bestille jobbreiser med Ryanair. Flåthen ber nå om en bred boikott av selskapet.

– Oppfordrer du norsk næringsliv til ikke å benytte seg av Ryanair?

– Jeg synes de skal se på hva Storebrand har gjort. Det synes jeg er et godt eksempel til etterfølgelse.