Ross1
Ross1

Dette britiske topplaget er sponset av en norsk pub

Denne kompisgjengen på Osvald Pub har lagt sin elsk på et noe utradisjonelt fotballag. Se videoen og les den utrolige historien!

Stord (TV 2): Historien om Ross County er historien om en guttegjeng fra en øy i Hordaland – som forelsket seg i skotske Dingwall.

Sky Sports på veggen der...
En søndag ettermiddag i 1993: Den norske kompisgjengen er samlet på en pub i lille Leirvik på Stord. Samtalen går som vanlig i engelsk fotball.

Det blir etter hvert enighet om at det er blitt for ensformig å følge bare de store engelske fotballagene, og gjengen blir enige om følgende:

Med bind for øynene får en av gutta beskjed om å peke på en tv-skjerm, hvor Sky Sports leser opp resultater fra skotsk «Highland League» (femte nivå i Skottland).

Tilfeldighetene får fritt spillerom.

Resultatet blir Ross County fra Dingwall, en by som pr. i dag har 5 000 innbyggere – en beskjeden fjerdedel av innbyggertallet på Stord.

Den spede starten
De første årene er det ikke slik at gutta på puben følger laget gjennom tykt og tynt. Det er mer en kuriositet å kunne juble for en seier når man kom over resultatene.

Eieren av Osvald Pub, Robert Delis, forteller hvordan det hang sammen at interessen ble til lidenskap.

– En dag kom det en skotte i den samme puben som hadde på seg et Ross County-skjerf, og etter det ballet det på seg, sier Delis.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ross5
Ross5

Noen år seinere tar gjengen sin første tur over Nordsjøen, en opplevelse som gir mersmak.

Celtic-fansen hadde stått på den nye tribunen sin og brølt og skreket i 87 minutter, så kom vi tilbake og tok alle tre poengene.

– Vi var vel over første gang i 2002 og så de vinne 4–1. Nå har jeg vel vært over 28–29 ganger, forteller han.

Derfra gikk det slag i slag, og til sammen har nå over 100 vestlendinger blitt med den glade gjengen over til Skottland for å se Ross County spille fotball.

Hadde laget fortsatt spilt sine kamper i periferien av det skotske fotballsystemet hadde historien nok sluttet her, men så er ikke tilfellet.

Se videoen i vinduet øverst i artikkelen!

En reise gjennom ligasystemet
Ross County er nemlig ikke kun kjent for sine lidenskapelige norske supportere, klubben er også en historie i seg selv.

I løpet av de 20 årene som har gått siden den søndagen i 1993 har laget lagt ut på en reise gjennom ligasystemet.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ross3
Ross3

Allerede året etter ble søknaden deres om å bli flyttet opp på fjerde nivå godkjent, og siden har ikke «County» sett seg tilbake. I skrivende stund befinner de seg på 5. plass i skotsk Premier League og måler krefter mot lag som Celtic og Motherwell i stedet for Forres Mechanics, Turriff United, Clachnacuddin og Iverurie Loco Works.

En torsdag ettermiddag kom 75 spillere fra 11 til 19 år løpende ut på anlegget i matchende regnjakker med «Osvald Pub» på brystet.

Delis forteller at høydepunktet kom da de i 2010, som lag på andre nivå, kom til cupfinalen og slo blant annet Celtic på veien dit.

– Det største øyeblikket var da vi slo Celtic i semifinalen i cupen, men det var også helt magisk da vi slo dem her i vår. Det var sinnssykt kaldt og vi lå under 2–0. Celtic-fansen hadde stått på den nye tribunen sin og brølt og skreket i 87 minutter, så kom vi tilbake og tok alle tre poengene. Det var deilig!

Likevel vil Delis trekke frem at selv om det sportslige naturligvis betyr en hel del, så er det ikke det som teller mest.

– Det viktigste er et utrolig godt vennskap med en masse folk i et annet land, og en fascinasjon for hvor mye et lokalsamfunn kan involvere seg i en klubb. Jeg tror rett og slett ikke det er noe vi helt forstår her hjemme i Norge.

– Logoen hang igjen på tv-skjermen i fem minutter
For gjengen fra Stord nøyer seg ikke med å fly over og følge laget når det måtte passe. De viser også et glødende engasjement rundt klubben som helhet.

I 2010 reiste en delegasjon over til Skottland for å være med på overlevering av treningsutstyr til klubbens ungdomsavdeling og avdukingen av et stort sponsorbanner på klubbens hjemmebane – Victoria Park.

– En torsdag ettermiddag kom 75 spillere fra 11 til 19 år løpende ut på anlegget i matchende regnjakker med «Osvald Pub» på brystet. Det var helt fantastisk, smiler Delis.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ross1
Ross1

Og engasjementet og viljen til å bidra blir klar når man ser hvilke summer som er brukt. Treningsutstyret til ungdomsakademiet har kostet 55 000 kroner, mens reklamen på stadion kostet 14 000 det første året, og 10 000 årlig etter det.

Det er som et godt gammeldags norsk lokalderby – bare litt verre.

– Vi har en muntlig tiårsavtale på sponsorbanneret, men det er en glede å kunne bidra der borte – det er bare penger. Dessuten tror jeg det var mang en markedsføringsmann som så på Sky News etter at de rykket opp i fjor og lurte på hva «Osvald Pub» var for noe. Jeg tror logoen hang igjen på tv-skjermen i fem minutter, flirer han.

Se videoen i vinduet øverst i artikkelen!

Bardisken er en gammel garasjeport
Inne på Osvald pub er det mørkt og brunt. Hadde noen sagt at puben lå i en sidegate i Nottingham eller Shrewsbury er det ingen som hadde hatt vanskeligheter med å tro det.

Bardisken er en gammel garasjeport, supportereffekter henger på veggene og biljardbordet hvor den ukentlige turneringen spilles dominerer rommet.

Delis ville skape en ekte britisk pub på Stord, og det er vanskelig å si noe annet enn at han har lykkes.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ross2
Ross2

I bakgrunnen møter Ross County Hearts i den siste ordinære serierunden, men laget fra Dingwall har allerede sikret seg plass blant de seks beste lagene uavhengig av utfallet i dagens kamp.

Det vil si at sesongen avsluttes med kamper mot de fem resterende lagene, og de har enda muligheten for europacupspill i sin debutsesong i det gjeveste selskapet.

Et av hindrene på veien dit er Inverness, et lag Ross County har et nært men ikke nødvendigvis godt forhold til.

– Et godt norsk lokalderby – bare verre
Det hadde ikke vært et ekte fotballeventyr uten en dertil hørende fotballrival, og Ross Countys erkerival er en som har fulgt dem opp gjennom ligasystemet.

Inverness ble tatt opp i det skotske ligasystemet samtidig som «County», og ligger i dag to plasser over dem i Premier League.

– Det er som et godt gammeldags norsk lokalderby – bare litt verre, forteller Delis.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ross9
Ross9

Det er kun et kvarters biltur som skiller de to småbyene, men for flere av Dingwalls innbyggere kan turen fort bli lenger.

– Det er en bro som skiller Inverness fra Dingwall, men jeg vet om mange som nekter å kjøre over den bare for å slippe å kjøre forbi hjemmebanen til Inverness. Turen blir dobbelt så lang, men her stikker rivaliseringen dypt, flirer han.

Se videoen i vinduet øverst i artikkelen!

– Dere er naturligvis invitert
På storskjermen taper «County» 2–4 for Hearts, men verden går ikke under av den grunn.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ross7
Ross7

I kveld er det fest og mellom planleggingen av aftenens antrekk og aktiviteter blir det klart at gjengen har tenkt seg over en gang til før det blir sommer.

– Det blir én kamp til i løpet av våren, vi må bare se hvordan trekningen blir, forteller Delis, og legger nærmest selvfølgelig til.

– Dere er naturligvis invitert.

Det skal ikke utelukkes at Ross Countys norske tilhengerskare kommer til å øke i fremtiden.