SVINDLET: Underleverandører i et skoleprosjekt i Pakistan svindlet Unicef. Nå må FN-organisasjonen tilbakebetale bistandsmidler til Norge. (Foto: Unicef)
SVINDLET: Underleverandører i et skoleprosjekt i Pakistan svindlet Unicef. Nå må FN-organisasjonen tilbakebetale bistandsmidler til Norge. (Foto: Unicef)

FN må tilbakebetale norske bistandspenger etter svindel

For første gang må en FN-organisasjon betale tilbake penger som de har fått i bistand fra norske skattebetalere.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En underleverandør svindlet Unicef i Pakistan, og dermed krevde Norge pengene tilbake.

I 2008 var situasjonen nord i Pakistan svært urolig, og millioner var drevet på flukt. Mange søkte ly i skolebygg og flere tusen skoler var etter hvert overtatt av desperate mennesker på flukt.

Men da flyktningene hadde dratt måtte skolene bygges opp igjen. Unicef startet derfor i 2009 et stort prosjekt med å rehabilitere 3500 skoler rundt i den nordlige provinsen i landet.

Skulle bruke 37 millioner

– Totalt sett så var hele prosjektet på 3500 skoler som skulle pusses opp etter at folk som var på flukt fra krig og konflikt hadde okkupert byggene og dermed ødelagt dem, sier Bernt G. Apeland i Unicef Norge.

BARNA SOM TAPER: Bernt G. Apeland i Unicef Norge sier at det er barna som taper på svindelen fra underleverandørene i Pakistan. (Foto: TV 2)

Norge har gjennom Unicef vært med på å finansiere flere slike prosjekter. Også flere andre land bidro med bistandspenger. Totalt skulle 6,2 millioner dollar (omtrent 37 millioner kroner) brukes til å bygge opp igjen skolene.

Men de vanskelige forholdene i området gjorde arbeidet svært utfordrende. Unicef måtte sette ut mye av arbeidet til underleverandører og det var vanskelig å holde oversikt over arbeidet i felt.

Dermed så noen leverandører sitt snitt til å utnytte den alvorlige situasjonen nord i Pakistan.

Se reportasje:

Undersøkte saken selv

Unicef begynte selv å undersøke hvor pengene de hadde fått fra myndigheter fra flere forskjellige land hadde endt opp.

Det viste seg at de var svindlet for omtrent 4 millioner dollar, som tilsvarer omtrent 24 millioner norske kroner. 1,7 millioner kroner av disse hadde kommet fra norske skattebetalere.

– I forbindelse med det arbeidet, fant vi ut at Unicef rett og slett ble svindlet gjennom overfakturering på en del av arbeidet på noen av disse skolene. Og det er bakgrunnen for at det nå tilbakebetales 1,7 millioner kroner til norske myndigheter, forklarer Apeland.

– Dette er første gang en FN-organisasjon har måttet betale tilbake etter å ha fått bistandspenger fra norske myndigheter, sier utviklingsminister Heikki Holmås (SV) til TV 2.

– Barna har faktisk tapt to ganger

Hvert år gir Norge omtrent 27 milliarder kroner i bistand. I fjor fikk norske skattebetalere tilbake fem millioner av disse som var misbrukt ved for eksempel korrupsjon, svindel eller annet økonomisk rot.

FLERE AVSLØRINGER: Systematisk arbeid har ført til flere avsløringer, mener utviklingsminister Heikki Holmås (SV). (Foto: TV 2)

– Er det store mørketall her?

– Det har vi ikke noe grunnlag for å si, men det vi ser er at når vi begynner å jobbe systematisk, så får vi også resultater med at vi avdekke saker, vi lærer og har bedre rutiner – og folk straffeforfølges, sier utviklingsministeren til TV 2.

Unicef forstår at de må betale tilbake fordi pengene ikke er brukt som det skal, men er redd det er en uskyldig gruppe som står igjen som tapere:

– Barna har faktisk tapt to ganger. Først har Unicef blitt svindlet av utbyggerne, også må vi betale tilbake de pengene vi har blitt svindlet for til norske myndigheter. Sånn at for barna blir det mindre penger, sier Apeland.