MØRKETS RIKE: Et satelittbilde viser et totalt mørklagt Nord-Korea.  (Foto: NASA)
MØRKETS RIKE: Et satelittbilde viser et totalt mørklagt Nord-Korea. (Foto: NASA)

Nord-Korea er et mørkt rike – bokstavelig talt

Strøm er mangelvare i Nord-Korea, og sett fra luften ligger landet i stummende mørke.

Det er i skarp kontrast til blant annet nabolandet Sør-Korea, som er svært tydelig i mørket. Satellittbildet viser et totalt mørklagt Nord-Korea.

Nord-Koreas elektrisitetsproduksjon nådde sitt høydepunkt i 1989. Etter det ble strømmangelen virkelig merkbar, og det meste av landet, unntatt Pyongyang ble mørklagt om natten.

LES OGSÅ: Her spiller atomdiktatoren Kim Jong-un i «Grease»

– Sterkt visuelt uttrykk

Forsker ved Fredsforskningsinstituttet PRIO, Stein Tønnesson, mener satellittfotografiet er et slående bilde på situasjonen i landet.

PRIO-forsker Stein Tønnesson. (Foto: TV 2)

– Det er et veldig sterkt visuelt uttrykk. I noen versjoner av bildet er grensene tegnet inn for å vise hvor landet ligger, men det blir litt for overpedagogisk for meg, sier Tønnesson til tv2.no.

Han forteller at bildet ofte refereres til av politikere og andre som kommenterer Nord-Korea. På bildet er det noen få punkter med sterkt lys, som i hovedstaden.

– Pyongyang er et utstillingsvindu for dem som besøker landet, og de har begynt å få en slags overklasse der, med biler og lys i gatene. Men reiser man ut på landsbygda, hvis man får lov til det, så vil det være helt annerledes.

LES OGSÅ: Norsk kunster lager A-ha-låter i skrekkdiktatur

Brutal økonomisk nedtur

NUPI-forsker Sverre Lodgaard sier det er flere grunner til at Obama vil unngå et israelsk angrep på Iran, blant annet det høstens presidentvalg. (Foto: NUPI)
Seniorforsker i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Sverre Lodgaard, forteller til tv2.no at landet nå har investert i blant annet kraftreaktorer for å bedre situasjonen.

– Men det tar nok lang tid før man ser resultatet av disse investeringene, sier Lodgaard.

– Den økonomiske nedturen begynte for alvor da Sovjetunionen brøt sammen, og Kina orienterte seg i andre retninger. Handelen med Russland brøt etter hvert også sammen. Da ble Nord-Korea etterlatt alene, og det ble en ganske brutal nedtur.

LES OGSÅ: Nord-Korea: – Atomkrig nærmer seg

Tør ikke redusere militærutgifter

Ifølge Lodgaard prøver det nye lederskapet nå muligens å frigjøre noen midler fra det enorme militærbudsjettet, som kan brukes i andre sektorer. Det er i alle fall nok å ta av i militærbudsjettet.

Nord-Korea bruker nemlig over 20 prosent av bruttonasjonalprodukt på den militære sektoren, noe som ifølge Tønnesson er hovedgrunnen til landets dårlige økonomiske situasjon.

– De tør ikke redusere de militære utgiftene, men de har 1,1 millioner soldater, og mellom åtte og ni millioner i beredskap. I et land med 24 millioner innbyggere er dette mye.

Den økonomiske tilstanden har likevel bedret seg noe, men det blir overskygget av krigshissingen fra landets ledere.

– Det er fortsatt et land i en dyp og permanent krise, avslutter Tønnesson.

LES FLERE NYHETER PÅ TV2.NO

LES OGSÅ: – Vi skal ta 150.000 amerikanske gisler