Rachael Louise Axon og Maureen Nkeiuk Mmadu
Rachael Louise Axon og Maureen Nkeiuk Mmadu

Dette er Toppseriens Queens Park Rangers

Avaldsnes har hentet 14 spillere før debutsesongen i Toppserien.

Lørdag spilles første serierunde i Toppserien for kvinner. For første gang i klubbens historie er rogalandslaget Avaldsnes representert i den øverste divisjonen.

I fjor tok klubben 61 av 66 mulige poeng i 1. divisjon. Like enkelt blir det neppe i år, selv om Toppserielaget har forsterket laget kraftig. En rekke heltidsproffer gjør Avaldsnes til et av de mest spennende lagene i Toppserien.

Pengesterke
Hele 14 nye spillere har funnet veien til Karmøy, blant dem de svenske landslagsspillerne Freja Hellenberg, Mia Jalkerud og Linnea Liljegård. Liljegård scoret 40 mål på 65 kamper for Kopparbegs/Gøteborg før hun ble solgt til den russiske klubben Rossyanka sommeren 2012.

Sammen med Cecilie Pedersen og Holmfridur Magnusdottir utgjør Liljegård en Toppseriens farligste angrepstrioer. Pedersen scoret 20 mål for regjerende seriemester LSK Kvinner i fjor. Magnusdottir banket inn 26 mål i 1. divisjon.

Hun er en av fire islendinger i Avaldsnes-troppen. Men antall utlendinger stopper ikke der. Den australske landslagsspilleren Ellie Brush, engelske Danielle Marie Hill og amerikanske Kathie Bethke er andre nykommere.

Arne Utvik er mannen som sitter på pengebingen. Han har slått seg stort opp på eiendom, og er grunnen til at Avaldsnes kan skilte med over 10 heltidsproffer. Utvik er også sportslig leder for Avaldsnes-damene.

LES OGSÅ: Lene Mykjåland er ferdig i Røa

– En snakkis
Den voldsomme spillertilgangen i Avaldsnes kan minne om Queens Park Rangers eller Lillestrøm. Mark Hughes hentet 12 nye spillere i fjor sommer. Lillestrøm stoppet ikke før 18 spillere hadde funnet veien inn portene på Åråsen.

Men til forskjell fra Queens Park Rangers og Lillestrøm vil Avaldsnes etter all sannsynlighet holde nedrykksspøkelset på trygg avstand. Nylig spilte nykommeren 1-1 mot topplaget Røa i en treningskamp på La Manga.

Prosjekt Avaldsnes vekker naturlig nok stor oppsikt i kvinnefotballmiljøet.

– Avaldsnes er en snakkis i hele miljøet. Det er så ekstremt og utradisjonelt det de gjør, sier Amazon-trener Margunn Haugenes til Haugesunds Avis.

Haugenes var proff i Fulham fra 2000 til 2003. Hun skulle gjerne vært i skoene til Avaldsnes-trener Roar Wold.

– Det er jo et eventyr. Jeg må si jeg misunner dem rammebetingelsene og de mange gode spillerne. Og jeg misunner spillerne som kan trene to ganger til dagen og samtidig få nok hvile. Det er jo helt topp, og det er slik vi skulle hatt det i alle klubbene. Jeg opplevde det samme i Fulham, der Mohamed Al Fayed spyttet inn masse penger. For meg var det et eventyr og den beste tiden i min fotballkarriere, sier Haugenes.

LES OGSÅ: Tysk toppklubb henter norsk Toppserie-trio

Kritisk til opplegget
Avaldsnes-eventyret har ikke bare vært smertefritt. Den evige streben etter å styrke laget har gått på bekostning av lokale talenter.

J19-landslagspilleren Helene Clausen Haavik fikk beskjed om at hun ikke ville bli satset på da hun dukket opp på trening i januar. Midtstopperen var en sentral del av laget som rykket opp fra 1. divisjon, men det hjalp lite. Etter vrakingen gikk hun til angrep på lederstilen til Wold og Utvik.

Wold mener det av sportslige grunner er nødvendig å hente etablerte spillere til klubben.

– Avaldsnes kunne valgt å stille med bare spillere fra Haugalandet i toppserien. Da hadde de rykket ned med null poeng. Så kunne vi spurt hvor mye de lærte av det og hvor lurt det var, sier Wold.

Hvor mye nykommerne klarer å heve Avaldsnes gjenstår å se. Landslagstrener Even Pellerud mener rogalandslaget er en klar kandidat til å havne på øvre halvdel.

– I øyeblikket ser det ut til at Lillestrøm, Stabæk og Arna-Bjørnar er de tre sterkeste lagene. Det er jevnt bak dem, med sterke klubber i Kolbotn og Avaldsnes, sier Pellerud til TV 2.