S NORTHUGVITS 090413 SVK WEB
S NORTHUGVITS 090413 SVK WEB
MØTTES I MOLDE: Petter Northug fyrte i vei en vits på Ole Gunnar Solskjær og Moldes bekostning.
MØTTES I MOLDE: Petter Northug fyrte i vei en vits på Ole Gunnar Solskjær og Moldes bekostning.
petter_1
petter_1

Northug mobbet Solskjær med Molde-vits

Idrettsheltene møttes til felles foredrag.

Norges kanskje to største idrettspersonligheter møttes i ettermiddag i Molde, til et felles foredrag om vinnerkultur.

Bare et steinkast unna Aker Stadion - ved Seilet Hotel - ga Petter Northug og Ole Gunnar Solskjær et sjeldent innblikk i hva som kreves for å bli best.

For Northugs del handler mye om holdningen der tap er uakseptabelt.

– Hvis du begynner å ha det i tankene sine, har du kanskje tapt på forhånd. I mitt hode finnes det ikke andre tanker enn det å vinne. Man forbereder seg på at man skal først. For meg er det et stort nederlag å bli nummer to. Da er det bedre å bli nummer 42, og ikke være i den situasjonen, sa Northug foran rundt 250 tilhørere.

Solskjær protesterte da intervjuer Kjell Erik Kristiansen dro en liten spøk om at det kanskje ikke var riktig tidspunkt for å snakke om at man «hater å tape i Molde».

– Hvis du liker å tape, har du en taper. Det handler ikke om å være en god taper, du kan takle det på en god måte, men du vil ikke være god taper. Vi har det ikke kjekt nå - vi har tapt tre kamper og har et handicap foran de 27 neste kampene. Det må vi takle, for det er en ny kamp på lørdag og mange kamper fremover, sier Molde-manageren.

Northug har størst grunn til å smile om dagen: Hans kjære Rosenborg har allerede skaffet seg en ni poengs luke ned til Solskjærs Molde, som etter to strake seriemesterskap har innledet sesongen med tre tap på rappen.

Molde-vits
Det sørget selvsagt Northug for å gni inn - med en selvkomponert vits.

– Vet dere forskjellen mellom en vits og Molde? Noen som veit? En vits har et poeng, sa Northug, til stor latter fra både Solskjær og forsamlingen.

– Hvem blir nummer to etter Rosenborg?

– Det blir spennende å se. Hvis vi tar tre nye poeng mot Start på fredag, har vi fått en veldig god start. Det blir også spennende å følge med bunndramaet her.

Les også: Her sørger Askar for Moldes tredje strake Tippeliga-tap

En munter Solskjær fastslår at sølvmedaljene ikke er verdt noe som helst.

– Jeg sier som Northug: Får man en sølvmedalje, kaster man den i postkassa.

Men Solskjær har bygget opp en vinnermentalitet i gruppa som gjør ham trygg på at det vil snu.

– Vi har så vidt begynt, det er ikke grønt ute en gang. Noe av det første vi måtte jobbe med her, var mentaliteten om at vi var et nesten-lag. Men nå har vi vunnet to ganger på rad. Det har vært en enorm barrière, sier han.

– I Norge er vi litt snille
Samtidig merker han klar forskjell på mentaliteten i United og i norsk fotball generelt.

– I Norge er vi litt snille. Vi gjør det vi kan, og så tar vi det vi får. I England er det livet deres, de SKAL vinne. De må gjøre det. Å oppleve Roy Keane på nært hold var en lærepenge for meg også.

Northug spiller selv fotball på hobbybasis for Mosvik i 6. divisjon, men hevder at enkelte tap der har vært vel så smertefulle som tap i langrenn.

– Det kan være veldig useriøst på oppvarmingen, men så dukker konkurranseinstinktet opp når dommeren blåser. Det finnes ikke så mye verre enn å tape en fotballkamp. Når du sitter en gjeng individualister i garderoben etterpå da, er det tung stemning.

– Jeg har opplevd at det har vært verre å tape fotballkamper enn skirenn. Når du er et lag, kan du irritere deg over noen, la skylda gå ut over noen andre, mens i skirenn er det som regel bare din egen feil. Mye lettere evaluering, sier Northug med et smil.

Han innrømmer at det er mye tøffere å motivere seg enn tidligere i karrieren.

– Jeg vet at jeg har hatt høydepunktet mitt, VM i Oslo, og at jeg ikke klarer å toppe gullene jeg tok der. Det vil være karrièrens høydepunkt uansett hva som skjer i ettertid. Men jeg har klart å finne meg nye mål for å bli sulten igjen. Det handler om å jobbe mentalt. Det er ingen enkel situasjon å være i, at du allerede har opplevd det største.

– At mine brødre hever seg og gjør det bra motiverer meg. Nå er de på et sånt nivå at vi kan trene sammen, sier han.

For Solskjær har det vært en viktig motivasjon å se hvor mye det betydde for Molde og regionen at MFK endelig tok seriemesterskapet.

– Har aldri sett Petter stikke de første kilometerne
Og han brukte Northug som eksempel på hvorfor ingen bør avskrive laget hans etter marerittstarten på sesongen.

– Jeg har aldri sett Petter stikke fra de første kilometerne på et langt løp. Selv om vi ikke har planer om å ligge bak, er det lenge igjen. Som vi har gjort de to foregående årene, skal vi ta steg for steg. Så får de seg over skuldra etter hvert.

– Sover du godt om natta?

– Jeg sover godt. Kanskje jeg våkner litt tidligere enn tidligere, men jeg vet at resultatene kommer om vi fortsetter å gjøre de rette tingene, sier Solskjær.