Britenes mangeårige statsminister Margaret Thatcher døde mandag, 87 år gammel, etter et slag.

Hele mandagen strømmet det inn kondolanser og varme minneord fra hele verden om politikeren som ledet Storbritannia som statsminister fra 1979 til 1990.

Men ikke alle minner den kontroversielle politikeren på like flatterende vis.

BAKGRUNN: Margaret Thatcher er død

Mandag kveld samlet flere hundre personer seg i London der de markerte Thatchers død med øl, musikk og improvisert gatedisco, skriver The Guardian.

Til ropene av «Maggie, Maggie, Maggie – død, død, død», festet de frammøte hele kvelden.

Mange av de jublende personene var industriarbeidere som i 1990 ble hardt rammet da Thatcher innførte en såkalt per hode-skatt, en skatt som ikke tar hensyn til skattebetalernes inntekt og formue. Dermed ble rike og fattige skattlagt likt.

Champagne-fest

Thatchers skatteregime førte til massive opptøyer og sosial uro.

LES OGSÅ: Meryl Streep hyller Thatcher

– Hun fikk fram r***høllet i dette landet, og vi lider fortsatt av det, sier bygningsarbeideren Phil Lewis (47).

Artikkelen fortsetter under bildet.

FEIRING: Londons gater ble fylt av festglade mennesker flere steder da det ble kjent at Margaret Thatcher var død. (Foto: Afp)

En tilsvarende feiring fant sted i Glasgow mandag. Midt på ærverdige George Square i den skotske storbyen feiret en jublende menneskemassen med champagne etter nyheten om Thatchers død.

Ifølge BBC tok rundt 250 personer seg ut for å feire politikerens bortgang med en gatefest og bannere med lite smigrende karakteristikker av «jernkvinnen».

Det var også her det i 1989 var samlet rasende arbeidere som protesterte mot Thatchers per hode-skatt og kutt i velferdstilbud.

Blodig gravstøtte

Flere engelske medier melder også at plakater av den tidligere statsministeren ble brent flere steder i landet mandag. På Facebook og Twitter sirkulerer det bilder av diverse feiringer flere steder i England.

I en illustrasjon på forsiden til publikasjonen Socialist Worker, står det Margaret Thatcher på en blodig gravstøtte sammen med teksten: «Elsket av de rike. Hatet av de fattige».

LES OGSÅ: Norske Eivind ble rost opp i skyene av Thatcher

Skottlands førsteminister Alex Salmond ber folk roe seg ned.

– Den passende reaksjonen i dag bør være respekt og kondolanser overfor hennes familie, sier han, ifølge den skotske tabloidavisen Daily Record.

Samme avis omtaler hvordan Storbritannia nærmest ble splittet i to av den omstridte statsministeren.

LES OGSÅ: Egg hjalp Thatcher til valgseier

På den ene siden ble Thatcher hyllet for å ha reddet Storbritannia fra økonomisk ruin. På den andre siden ble hun kritisert for å være en hjerteløs tyrann som sparket de svake ut på gata og gjorde de rike enda rikere.

– Det er liten tvil om at det blir fornyet debatt om effekten av Thatchers politiske arv, sier Salmond.

Ifølge en meningsmåling utført for The Guardian, mener 50 prosent at Thatchers politikk var bra for Storbritannia. 34 prosent mener hennes bidrag ikke var bra.