ØKER: Høyre er fortsatt klart størst på TV 2s siste måling, med 33,5 prosent. Arbeiderpartiet øker også, og får 29,9 prosent, mens alle de andre partiene går tilbake. (Foto: Terje Bendiksby / Scanpix)
ØKER: Høyre er fortsatt klart størst på TV 2s siste måling, med 33,5 prosent. Arbeiderpartiet øker også, og får 29,9 prosent, mens alle de andre partiene går tilbake. (Foto: Terje Bendiksby / Scanpix)
Jens_Erna2 (Foto: Vegard Grøtt / Morten Holm / NTB SCANPIX)
Jens_Erna2 (Foto: Vegard Grøtt / Morten Holm / NTB SCANPIX)

Jens og Erna øker mest

De to store partiene stikker av med velgerne, mens de små nærmer seg sperregrensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre og Arbeiderpartiet går fram med 2,2 prosentpoeng hver på aprilmålingen TNS Gallup har laget for TV 2, mens alle de andre partiene går tilbake.

Høyre er fortsatt klart størst med 33,5 prosent, mens Arbeiderpartiet får 29,9 prosent.

Helblått flertall

Mandatberegningene TV 2 har laget, viser at Høyre ville fått 59 mandater ved et valg i dag.

Det er fem flere enn i mars, og 29 flere enn hva partiet fikk i 2009. Det gir flertall med 87 mandater sammen med Frp som får 28, tre færre enn i mars og 13 færre enn i 2009.

Arbeiderpartiet får 53 mandater, tre flere enn i mars, men elleve færre enn i 2009. Senterpartiet får åtte mandater, ett mindre enn i mars og tre færre enn i 2009, mens SV får syv mandater. Det er ett mindre enn i mars og fire færre enn i 2009.

Samlet får de rødgrønne regjeringspartiene dermed 68 mandater. Med andre ord langt unna de 85 som trengs for å få flertall.

KrF får sju mandater, ett mindre enn i mars og tre færre enn i 2009, mens Venstre får sju mandater, ett mindre enn i mars og fem flere enn i 2009.

LES OGSÅ: Blinde Per Inge sikter mot Stortinget

Se innslaget her:

710368

Kampen om toppen

De to store partiene stikker dermed av med nesten to-tredeler av velgerne. Valget i 1936 var det siste hvor Høyre var større enn Arbeiderpartiet på Stortinget.

– Det blir nok en knallhard kamp mellom Høyre og Arbeiderpartiet om å bli størst på valgdagen, sier nestleder Jan Tore Sanner (H).

Les Kjetil Løsets blogg: Disse ville kommet inn på Stortinget

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er usikker på hvem som stikker av med seieren som største parti.

– Det er velgerne som avgjør, men denne målingen viser at intet er avgjort, sier Stoltenberg.

Fremskrittspartiet, som gikk markant fram i mars, går tilbake igjen med 2,2 til 15,5 prosent.

Bakgrunnstallene viser at det er færre tidligere Frp-velgere som er lojale mot partiet, mens noen flere forsvinner til Høyre.

Sjekk alle tallene i partibarometeret

Menn sikrer vekst

De to store partiene vokser blant mannlige velgere, mens Arbeiderpartiet går noe tilbake blant kvinner.

Bakgrunnstallene viser at mens 86 prosent av Høyre-velgerne fra 2009 vil stemme på partiet i dag, svarer 62 prosent av Arbeiderpartiets velgere det samme.

Hver sjette tidligere Ap-velger sitter på gjerdet, mens rundt 115.000 velgere har flyktet fra Arbeiderpartiet til Høyre. I april henter imidlertid Arbeiderpartiet nye velgere, blant annet velgere som satt hjemme i 2009.

Høyre henter mange nye velgere fra alle de andre partiene, og en del som satt hjemme i 2009, mens en av ti Høyre-velgere er usikre og sitter på gjerdet.

VENTER MED FJERNING: Finanspolitisk talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner, sier at de ikke vil fjerne formueskatten helt før de er sikre på at alle betaler nok skatt. (Foto: TV 2)
VENTER MED FJERNING: Finanspolitisk talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner, sier at de ikke vil fjerne formueskatten helt før de er sikre på at alle betaler nok skatt. (Foto: TV 2)

Tallene viser at Arbeiderpartiet har økt sin oppslutning blant de unge, mens Høyre har styrket seg blant de eldre, sammenlignet med marsmålingen.

– Vi tar ingenting for gitt, vi vet at det blir en tøff valgkamp, sier Jan Tore Sanner.

LES OGSÅ: Carl I. Hagen: – Frp bør kopiere Arbeiderpartiet

Småpartier i trøbbel

De fire småpartiene på Stortinget sliter med fallende oppslutning. For første gang etter stortingsvalget i 2009 havner alle de fire på firetallet på en TV 2-gallup.

Senterpartiet er størst av de små med 4,8 prosent (- 0,6), Kristelig Folkeparti får 4,5 (- 0,1), Sosialistisk Venstreparti 4,2 (- 0,6) og Venstre 4,0 (- 0,8).

– Bekymrer du deg over at de kan falle under sperregrensen?

– Jeg ønsker at alle de tre partiene som styrer i en flertallsregjering, fortsatt kan styre og gjør det bra. Derfor ønsker jeg at de skal få bedre resultater enn denne målingen viser, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Høyres nestleder tror særlig de to små på borgerlig side vil gjøre det bedre enn målingene viser.

– Jeg tror Venstre og KrF vil vokse fram mot valget, vi ønsker et godt samarbeid mellom alle de fire borgerlige partiene, sier Jan Tore Sanner (H).

Bakgrunnstallene viser at hver fjerde velger som stemte på Senterpartiet, SV og Venstre sitter på gjerdet og er usikre. Alle de tre mister mange tidligere velgere til Høyre, men for SVs del er det fortsatt flere som rømmer til Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ: Rødgrønt krasj etter Senterpartiets landsmøte

Utenfor Stortinget

Partiene utenfor Stortinget har heller ikke mye å juble for med Rødt på 1,2 (- 0.8), De Grønne på 0,8 (- 0,3) og andre partier og lister 1,4 (+ 0,8).

Verken Rødt eller De Grønne ville dermed kommet inn på Stortinget.

I gruppen andre finner vi blant annet denne gangen partiet «De Kristne» med 0,3 prosent.

Målingen er tatt opp med av TNS Gallup for TV 2 i tidsrommet 3.–5. april. 958 personer med stemmerett er intervjuet i personlige telefonintervjuer. 76,3 prosent av de spurte oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,2–2,4 prosentpoeng, størst for de største partiene.