Neida, det er ikke noen som har forsøkt å bygge en 'lowrider'. Det er bare et ytterst sjeldent 'låvefunn', i form av en sjelden Mercedes 600 med sammensunket luftfjæring. (Foto: Marktplaats.nl)
Neida, det er ikke noen som har forsøkt å bygge en "lowrider". Det er bare et ytterst sjeldent "låvefunn", i form av en sjelden Mercedes 600 med sammensunket luftfjæring. (Foto: Marktplaats.nl)

Mercedes 600: Sjekk hva som befinner seg under støvlaget

Dette ”låvefunnet” kan ruinere deg...

Det finnes statusbiler, og så finnes det ekstreme statusbiler. Og ett eller annet sted like over sistnevnte igjen finner vi Mercedes 600 av den klassiske W100-typen.

Ultra-limousinen som ble foretrukket av de rikeste gangsterne, de mest hensynsløse diktatorene og de mest ekstreme superkjendisene. Og som var ikonisk nok til å bli produsert helt frem til 1981, selv om designet fra 1963 var temmelig datert allerede da det kom.

Les også: Maybach - 600ens etterfølger er tungsolgt i Norge

Sjelden tilstand

Slike biler pleier å være i glimrende stand. Eventuelt er de skadet på en eller annen måte, og tjener som delebiler for de mange som fortsatt ruller. At en slik er satt bort og glemt er høyst uvanlig.

Men på bildene ser du unntaket som bekrefter regelen.

De amerikanske lyktene og California-skiltene avslører at bilen
  har levd i et hyggeligere klima frem til 2007. Vi håper vinduet i bakdøra
  ikke har stått på gløtt hele tiden mens bilen har vært lagret... (Foto:
  Marktplaats.nl)
De amerikanske lyktene og California-skiltene avslører at bilen har levd i et hyggeligere klima frem til 2007. Vi håper vinduet i bakdøra ikke har stått på gløtt hele tiden mens bilen har vært lagret... (Foto: Marktplaats.nl)

Under et tykt støvlag på et lager har denne bilen dukket opp til salgs i Nederland. Selv om det ikke handler om et ”låvefunn” som har vært bortglemt og gjemt i 30 år, er synet ganske oppsiktsvekkende. Støv og gamle biler pleier å trigge de fleste bilentusiasters nysgjerrighet.

Standard ”short wheelbase”

Bilen som feilaktig annonseres som en Pullman-utgave, er riktignok en standardversjon. Men i den grad en Mercedes 600 i det hele tatt kan betegnes som standardmessig er det uansett spesielt å se den i en slik setting. Med tomme belger i luftfjæringen ligger den nesten nede på bakken, og støvet gir også en følelse av at man er førstemann som oppdager den på mange år.

Se annonsen her:

Del med Facebook-vennene dine!

Og, som alltid i slike tilfeller, et håp om at man kan overta den for en slikk og ingenting.

Treverket ser bra ut, noe som ikke alltid er tilfelle med biler
  fra tørre og solrike California. Hvorvidt restaureringen av interiøret
  er gjort på en bra måte vil ha mye å si for bilens verdi. (Foto: Marktplaats.nl)
Treverket ser bra ut, noe som ikke alltid er tilfelle med biler fra tørre og solrike California. Hvorvidt restaureringen av interiøret er gjort på en bra måte vil ha mye å si for bilens verdi. (Foto: Marktplaats.nl)

Men her er det nok heller slik at man utnytter støvlaget for alt det er verdt for å skape interesse rundt annonsen. Prisforlangendet på 64.950 euro, eller 486.000 kroner, antyder at bilen er i klasse med andre av de 2.190 korte 600ene som ble bygget, og som normalt frembys for salg i en litt mer nypolert tilstand.

Les også: Restaurere selv? Her er en Pullman som trenger litt jobb

USA-modell

Ser vi på bildene fra innsiden, ser vi at det dreier seg om en bil som nok har vært i trafikk for ikke altfor lenge siden. Og i annonsen opplyses det da også at den amerikansk-spesifiserte bilen ble importert til Nederland fra California så sent som i 2007.

Bilen er feilaktig annonsert som en Pullman, men er en
Bilen er feilaktig annonsert som en Pullman, men er en

Den staselige bilen skal fremdeles ha originallakken i behold, mens både motor, interiør og luftfjæringen er overhalt i senere tid – hvorfor kvitteringene skal være tilgjengelige. Bilen loves å være i bra stand, i hvertfall var den det da den ble parkert i lagerbygningen.

Kan koste skjorta – og buksa

Og det er akkurat det som er spennende med denne bilen – men spennende på en litt annen måte, når man vet at prisforlangendet nærmer seg halvmillionen. For dersom det er noe som har ”stått seg i hjel” på en slik bil, hjelper det ikke stort å legge lørdagsturen innom Biltema.

Støv og følelsen av at man er den første som oppdager en bil
  på mange, mange år kan ofte gi håp om at man kan gjøre et kupp. Her er
  nok støvet brukt for alt det er verdt - og prisen gir heller ikke rom
  for særlig mange ubehagelige overraskelser når bilen er vasket og klargjort.
  (Foto: Marktplaats.nl)
Støv og følelsen av at man er den første som oppdager en bil på mange, mange år kan ofte gi håp om at man kan gjøre et kupp. Her er nok støvet brukt for alt det er verdt - og prisen gir heller ikke rom for særlig mange ubehagelige overraskelser når bilen er vasket og klargjort. (Foto: Marktplaats.nl)

Stort sett det meste kan skaffes til de gamle og klassiske Mercedes-modellene, hvorav 600en er i en klasse for seg.

Les også: Suburban limo - imponerende på en litt annen måte

Medaljens bakside er at det kan synes som om man har koblet høyspent strøm rett inn på kalkulatoren når man beregner pris på en del av dette, og en litt løen 600 kan bli en økonomisk katastrofe dersom man er uheldig.

Lang og viktig sjekkliste

Men man kan selvsagt også være heldig – og gjør man leksen sin skikkelig er det mulig å vite hva man får. I dette tilfellet vil det være viktig å sjekke kvaliteten på den jobben som allerede er gjort med motor og interiør, og sjekke at både luftfjæring og alle de spesielle hydraulikksystemene ellers i bilen fungerer som de skal.

Og forsøke å glemme at den ser ekstra spennende ut under det tykke støvlaget – når bilen med moms og importkostnader nærmer seg 650.000 kroner bør du strengt tatt få med en polering på kjøpet, også...

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: Kongelig skyss til hverdags? Han kjører limo hver dag...