UENIG: Oddvar Uleberg, overlege og nestleder i Norsk selskap for akuttmedisin, sier helseministeren har feil i at pasienter flest blir møtt av leger og ikke turnuskandidater.  (Foto: Benjamin Bakken)
UENIG: Oddvar Uleberg, overlege og nestleder i Norsk selskap for akuttmedisin, sier helseministeren har feil i at pasienter flest blir møtt av leger og ikke turnuskandidater. (Foto: Benjamin Bakken)

Overlege: – Støre tar feil

De fremste akuttmedisinske ekspertene i Norge er opprørte og mener helseministeren har en annen virkelighetsoppfatning.

De fremste akuttmedisinske ekspertene i Norge er opprørt. Tidligere denne uken presenterte TV 2 tall som viste at det i åtte av ti tilfeller er en turnuslege under opplæring som tar imot pasientene på landets akuttmottak. Disse tallene vil ikke helseministeren godta.

Les også: Tre akuttmottak granskes – det er bare i år

– Jeg står ikke inne for at det er en riktig beskrivelse, programleder. Dere sier at åtte av ti akuttmottak er ledet av en turnuslege, det er ikke riktig, uttalte Gahr Støre på TV 2 onsdag.

Torsdag gjentok han at beskrivelsen fra fagfolk og helsetilsynet, som sier lite har skjedd siden 2008, stemmer dårlig med hans oppfatning.

Uenige med helseministeren

Knut Fredrik Thorne, pasient- og brukerombud i Akershus er uenig med helseministeren.

– Helsetilsynet, det norske akuttmedisinske miljøet og for så vidt vi i Pasientombudet, vi har en helt annen virkelighetsoppfatning enn det helseministeren tydeligvis har.

Les også: Helsedirektøren vil endre akuttmottakene

Thorne får støtte fra en rekke eksperter i miljøet. Fakta som Støre kommer med, mener flere fagfolk er feil. Torsdag hevdet Støre at de fleste pasienter som kom til akuttmottak blir møtt av en lege hele døgnet.

– Han sier at pasienter stort sett møtes av kompetente leger og ikke turnuskandidater, der tar han feil, sier Oddvar Uleberg, overlege og nestleder i Norsk selskap for akuttmedisin.

Viker ikke

Jonas Gahr Støre viker ikke en tomme.

Se reportasje med helseministeren her:

709425

– Min vurdering er at det er ikke en krisestemning ved norske sykehus. Jeg har altså gått mot den svartmalingen som er, sier Støre.

– Vil du ikke høre på ekspertene?

Jo, jeg hører på hva de sier, men det er ikke sikkert at mine eksperter i Helsedirektoratet, departementet og rundt om ellers har den holdningen.

– Tror du mer på departementets eksperter enn de som faktisk jobber der?

– Nei, jeg lytter til alle, og jeg lytter til disse, sier helseministeren.

Men Støre står bom fast i sitt forsvar av ferske turnusleger på landets akuttmottak.

Les også: Stein fikk feil diagnose av turnuslege og døde

– Jeg er ikke enig i at vi kan si at det på alle sykehus, til alle døgnets tider, uansett belastning ikke kan være en turnuslege i front.

– Jeg mener at en ordning med en turnuslege som har tilgang på godt støttepersonell, og som også har mulighet til å kalle inn tilleggspersonell mår man vet hva slags pasient som kommer, vil i noen sammenhenger være en god nok løsning.

En løsning som er god nok, ifølge Støre, men da forutsetter han at en erfaren lege med nødvendig kompetanse bare er en telefonsamtale unna.

– Det hjelper ikke at en bakvakt er på telefon når terskelen er relativt høy for å ringe, sier Lars Petter Bjørnsen, overlege og leder i Norsk selskap for akuttmedisin.

– Hvis det er slik, så er det alvorlig. Da er det et ledelsesansvar ved sykehusene, svarer Støre.

– Er det ikke ditt ansvar?

– De kan ikke ringe meg hvis de mangler kontakt med bakvakten. Det jeg kan gjøre er å understreke ved alle sykehusene at det skal være god tilgang, sier Støre.

Det er det samme som flere av Støres forgjengere har svart.