DEMENT: Stig Atle Aavik (53) ble dement da han bare var 50 år. Nå gleder han seg over det han får til - og drømmet om en tango i Argentina. (Foto: Tom Rune Orset)
DEMENT: Stig Atle Aavik (53) ble dement da han bare var 50 år. Nå gleder han seg over det han får til - og drømmet om en tango i Argentina. (Foto: Tom Rune Orset)

Stig er 53 og dement

Helse-Norge ruster seg for demens-boom. For Stig (53) handler det om å se det positive – og drømme om en tango i Argentina.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For tre år siden merket Stig Atle Aavik at det ble vanskelig å følge med i diskusjonene på jobben. Det tok to år før han innrømte for seg selv at han hadde store problemer, og fikk diagnosen: Dement.

Se det sterke portrettet av 53-åringen her:

– En av fordelene ved å være syk er at jeg har mye bedre tid til å gjøre ting som er ålreit, sier Stig Atle Aavik med et stort smil.

– Så det er mange lyspunkter – man må bare finne dem.

LES OGSÅ: Fant den store kjærligheten i Mongolia

Fryktet diagnose

Det har vært mange tårer over lang tid, forteller han. Men det er ikke det han vil snakke med oss om. Han vil snakke om at det går bra.

– Jeg har et fint liv, sier han.

– Og jeg har fått til mye.

Han har fått tre friske barn, gått krigsskolen, blitt offiser, startet eget selskap og jobbet som konsulent i PricewaterhouseCoopers.

Under TV 2s besøk i leiligheten på Tonsenhagen i Oslo, kommer de jevnlige påminnelsene om at det er noe uvanlig med 53-åringen.

– Og så jobbet jeg på... hva het det igjen? Det har jeg glemt – jeg burde visst, sier han oppgitt.

Stor utfordring

Stig er en av 71.000 demente personer i Norge. Noen får diagnosen allerede i Stigs alder, men de fleste er eldre. Med eldrebølgen vil antallet vokse til det dobbelte de neste 25 årene, og det blir dermed en av Helse-Norges største utfordringer. Helseministeren og helsedirektøren har derfor dratt i gang en demens-kampanje.

RUSTER OPP: Helseminister Jonas Gahr Støre og norsk helsevesen ruster opp for å håndtere en dobling i antall demente. (Foto: Tom Rune Orset)

– Vi må gjøre de riktige avgjørelsene nå, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

– Vi må ruste oss på kompetanse, og ruste oss på kapasitet.

LES OGSÅ: Her kjører skiløperen fra snøskredet

Ta samtalen

Kampanjen heter «ta samtalen», og handler også om å fjerne tabuer, og få folk til å tørre å ta opp temaet med noen de frykter det gjelder.

– Dette er ikke noe å skamme seg over, selv om det er forbundet mye skam ved det, sier Støre.

– Det er ikke noe å flykte fra, vi må møte det, og da må folk tørre å spørre seg, hva er det med min kjære som begynner å endre seg. Få en diagnose på det, for da kan man lettere få den hjelpen som trengs, sier han.

LES OGSÅ: Tok farvel med pappa - etter 40 år

Vil til Buenos Aires

I dag takker Stig eks-kona for at hun tok det opp med fastlegen, da Stig selv mente det ikke var noe galt.

GLEMSK: For Stig er det selv med handleliste en utfordring å få med seg alt når han går til butikken for å handle. (Foto: Tom Rune Orset)
– Nei, nei. Jeg er jo ikke glemsk, sa jeg.

– Men så skjønte jeg jo etter hvert at det var noe alvorlig galt, forteller han.

Selv om det å få diagnosen var en voldsom nedtur, var det allikevel med på å hjelpe ham videre. Han velger å fokusere på det han har – og det han kan.

– Jeg er jo veldig glad i å danse, sier han. Så det jeg har veldig lyst til å gjøre i mitt liv, det er å dra til Buenos Aires – og danse tango. Det skal jeg fader ta meg gjøre.