Mange sliter med at skilleveggen i varebilen er montert så langt framme at den gjør det ukomfortabelt å kjøre bilen. Men å flytte på den   det er overhodet ikke smart!
Mange sliter med at skilleveggen i varebilen er montert så langt framme at den gjør det ukomfortabelt å kjøre bilen. Men å flytte på den det er overhodet ikke smart!

Skillevegg: Denne må du ikke finne på å tukle med

Det er kanskje fristende – men det kan bli veldig dyrt.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny!

Jeg håper jeg kan være anonym her og likevel få svar. Saken er den at jeg har kjøpt en personbil som er bygget om til varebil med grønne skilter, den har skillevegg bak forsetene, og denne skilleveggen synes jeg er ubehagelig langt fremme. Har vært og snakket med et lokalt bilverksted som sier at det bare er å flytte på festene og justere den litt bakover hvis jeg ønsker.

Jeg vet at det ikke er tillatt, men de mener at det ikke er stor sjanse for å bli tatt for det og at de gjør jobben for bare noen hundrelapper. Det frister veldig, men jeg er samtidig ikke sikker på om det stemmer at det ikke er sjanse for å bli tatt? Kan du gi meg et råd med på veien?

Benny svarer:

Hei du! Det er fullt lov å være anonym her på Spør Benny, skjønner at det ikke er alt man nødvendigvis ønsker å dele med alle andre.

Problemet du har med en skillevegg som er montert langt framme, er du absolutt ikke alene om. Jeg har vært borti flere bilmodeller som er ombygget til varebil og der skilleveggen etter min mening gjør bilene direkte trafikkfarlige. Er du over gjennomsnittet høy, blir du sittende altfor nært rattet og får helt feil sittestilling.

Årsaken til at det er slik, er at det er krav til at varerommet skal ha en viss lengde for at bilen skal bli registrert som varebil. Det er altså ikke tilfeldig at veggen er plassert der den er. Den må så langt fram for at varerommet skal bli stort nok.

LES OGSÅ: Bøyd feste kostet 85.388 kroner

Hjertet i halsen

Men til spørsmålet ditt: Her skal du få et veldig klart svar fra meg, nemlig at dette er noe du ikke bør finne på å gjøre. Det er absolutt sjanse for å bli tatt for dette – og hvis det skjer, risikerer du en skikkelig smell. Da må du nemlig betale hele mellomlegget mellom avgift på personbil og varebil. Og da kan vi snakke flere hundre tusen kroner.

Det vil bli sjekket på EU-kontroll. Men du risikerer absolutt også å bli stoppet ute i trafikken. Det blir gjort kontroller som går konkret på å sjekke varebiler og at alt er som det skal med skilleveggen. Dessuten har jeg en sterk mistanke om at varebiler på grønne skilter nok oftere blir stoppet enn personbiler, rett og slett fordi man ønsker å sjekke dette.

Du kan selvfølgelig ta sjansen og kjøre rundt med hjertet i halsen hver gang du ser en kontroll – og risikere en kjemperegning.

Men da tror jeg heller at jeg ville vurdert å selge bilen og heller kjøpe en annen varebil som har litt mer levelig plass i forsetene!

LES OGSÅ: Når familien vil ha VIP-behandling

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Slik svindles det med bilforsikringen

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: