gunnar greve 1
gunnar greve 1

Gunnar Greve: – «Idol»-boblen sprakk da jeg var i Afghanistan

«Idol»-dommeren fikk oppleve elendigheten på nært hold.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av: Tore Waskaas

Manager og «Idol»-dommer Gunnar Greve fikk en opplevelse for livet da han reiste med Leger Uten Grenser til Afghanistans hovedstad Kabul i forbindelse med TV 2s Artistgalla.

– Det perspektivet og de opplevelsene setter dype spor, sier Gunnar Greve som fikk se den usikre og risikofylte hverdagen i Kabul på nært hold.

Tenkte på datteren

Greve oppholdt seg blant annet på «Leger Uten Grenser»-sykehuset i byen. Da en svært uheldig gutt ble hastet inn til operasjon, vandret tankene hans til sin egen familie.

– Det var en herlig gutt i Kabul som var ute og spilte fotball med kompiser. Han fant en penn som viste seg å være en landmine. Han kom inn på sykehuset og det var blod overalt, sier Greve som da tenkte på sin ett år gamle datter og første gang hun var syk.

– Datteren min fikk RS-virus. Det var ikke noe farlig eller alvorlig på noen måte, men som førstegangsforeldre med et barn som er sykt for første gang, så blir man kjemperedd. Hun lå på sykehuset i fire-fem dager, og selv om man på en måte vet at alt går bra, så var det det en ekstrem redsel og frykt.

Vi aner ikke hvor heldige vi er

Forskjellen fra Ullevål Sykehus til et sykehus i Afghanistans hovedstad opplevde Greve som enorm.

– Den går nesten ikke an å sette ord på den kontrasten fra å være på Ullevål Sykehus til å komme til Kabul. Sykehuset der hadde 45 senger som betjener en bydel med 250.000 mennesker og behandler tusen pasienter i døgnet. Det er sikkert en klisjé, men det setter perspektiv på hvor bra vi har det i Norge. Vi aner virkelig ikke hvor heldige vi er her oppe. Neste gang jeg skal på sykehus med min datter eller min kommende datter, som kommer veldig snart, vil jeg ha en takknemmelighet og forståelse av verdien av hva vi i Norge har av velferds-, støtte- og helsetjenester. Vi kan ikke ta noen ting for gitt, sier han.

Les også: Vår Staude om ny TV-jobb: – Det ble veldig tøft

Se video med Gunnar Greve i Kabul øverst i saken.

- Det perspektivet og de opplevelsene setter dype spor, sier Gunnar Greve som fikk se den usikre og risikofylte hverdagen i Kabul på nært hold.

«Idol»-boblen sprakk

Afghanistan-turen varte fra en lørdag til en onsdag, og samme dag han kom hjem til Norge måtte han gjøre seg klar til å være «Idol»-dommer på direktesendt TV.

– Jeg dro hjem fra flyplassen, dusjet, satt meg ned i sofaen, stirret tomt ut i luften i tjue minutter, og så tok jeg taxi opp til TV 2-studioet i Nydalen. Det ble aldri kommentert på sendingen at jeg hadde vært i Afghanistan, men Kurt sa vel «faen så jævlig sur du er i dag, da», sier Greve og ler.

– Perspektivet den turen gir, gjør at «Idol» kommer i et helt annet lys. «Idol»-boblen sprakk så til de grader da jeg var der nede. Nå er jeg klar for finalesendingene, men under akkurat den sendingen hadde jeg de stakkars barna i Kabul på hornhinnen mens jeg hørte deltakerne synge.

Les også: Her ser Sturla at legene prøver å redde jenta – noen timer senere døde hun

Bombeangrep

Én uke etter han var kommet hjem, bet han seg fast i et innslag på TV 2 Nyhetene hvor de rapporterte om en selvmordsbomber som hadde slått til nøyaktig hvor han selv var.

– Vi hadde en tur til sikkerhetsdepartementet. Det var en ganske ekkel kjøretur. Sivilbefolkningen løper rundt med maskingevær, og du ser en kolonne med amerikanske militærkjøretøy, og da er du i fare. De amerikanske styrkene er et mål. Bare en uke etter vi kjørte der, var det en selvmordsbomber som syklet inn og tok livet av nesten tjue mennesker. Det var en ganske absurd og sterk opplevelse å få de nyhetene på morgenen rett etter at jeg hadde vært der. Jeg kjente meg igjen på TV-bildene, sier Gunnar Greve som skal ta imot telefoner under fadderrekruteringen i Artistgalla.

Artistgalla sendes på TV 2 lørdag klokken 21.40.

Vil du bli fadder i Leger Uten Grenser? Klikk her!