BLODIG OPPGJØR: En 42-åring (til v.) sitter varetektsfengslet etter det blodige sigøyneroppgjøret på et bingolokale på Torshov nylig, der blodet fløt og Roma «René» Karoli (til h.) ble hardt skadet. Han ligger på sykehus og er ennå ikke frisk nok til å la seg avhøre. (Foto: Scanpix/TV 2)
BLODIG OPPGJØR: En 42-åring (til v.) sitter varetektsfengslet etter det blodige sigøyneroppgjøret på et bingolokale på Torshov nylig, der blodet fløt og Roma «René» Karoli (til h.) ble hardt skadet. Han ligger på sykehus og er ennå ikke frisk nok til å la seg avhøre. (Foto: Scanpix/TV 2)

Ulovlig kjærlighet bakgrunn for væpnet sigøyneroppgjør

Angrepet på Karoli-familien skyldes et kjærlighetsdrama som går flere år tilbake i tid.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinteren for tre år siden ble to unge sigøynere fra konkurrerende familier kjærester.

Gutten tilhører Karoli-slekten. Jenta er datter av mannen som nå er siktet for å ha deltatt i angrepet på Karoli-familien mandag.

Forholdet mellom de to skal ha skapt splid i det norske sigøynermiljøet. Ifølge TV 2s kilder i og utenfor miljøet er dette også årsaken til at konflikten nå har blusset opp igjen.

LES OGSÅ: Rivaliserende familie om René Karoli: – Ingen har fred for ham. Verken levende eller døde

Trues på livet - se video:

Knuste sigøynerdronnings grav

TV 2 omtalte saken i 2010, da graven til sigøynerkongen Polykarp Karoli og hans kone Lola ble knust natt til 17. mai.

Først antok man at noen hadde ønsket å plyndre graven, som angivelig skal ha hatt gull og diamanter for mellom to og tre millioner med i kisten.

Saken fortsetter under bildet!

GRAVSTEIN: Politiet fant deler av gravsteinen til sigøynerkongen Polykarp og sigøynerdronningen Lola Karoli hjemme hos mannen som kjørte på Karolis barnebarn Diamanta. (Foto: TV 2)

Men sentrale kilder i miljøet opplyste siden til TV 2 at motivet knyttet seg til det samme kjærlighetsdramaet som skal være årsaken til mandagens angrep.

LES OGSÅ: Rombarn holdes hjemme fra skolen etter drapsforsøk

Bot for å «stjele» jomfrudommen

Da de to unge sigøynerne fra henholdsvis Karoli- og Josef-slekten ble kjærester for tre år siden var dette ikke klarert eller godkjent av familiene deres, opplyste kilder i miljøet til TV 2.

I sigøynermiljøet vil fedre ofte ha et avgjørende ord med i laget når barna gifter seg. Giftermål skjer gjerne i god tid før barna fyller 18 år.

VIL HA HAM UT: Disse mennene fra en rivaliserende sigøynerfamilie bestemte på et møte at Karoli skulle være utstøtt. (Foto: Privat)

En normal bot i sigøynermiljøet for å «stjele» jomfrudommen fra en jente skal ligge på mellom 75.000 – 100.000 kroner. Dersom man i tillegg innleder et forhold med jenta, blir boten høynet.

Karoli-guttens far skal ha tilbudt jentas far 200.000 kroner i erstatning, ifølge TV 2s kilder. Det var ikke nok for ham, som mente 500.000 kroner måtte til for å gjenopprette familiens ære.

Men det nektet Karoli-faren, og på grunn av denne uoverensstemmelsen har det oppstått konflikt mellom familiene.

LES OGSÅ: Politiet: – Vi tar sigøynermiljøene på alvor

Rene «Roma» Karoli med sin forsvarer, advokat Edvar Holm Bakke, før starten på en rettssak i Oslo i 2008. (Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

– Et hav av stridigheter i miljøet

Politiet vil ikke bekrefte at kjærlighetsdramaet er årsaken til bingovolden.

– Det har vært et hav av stridigheter og konflikter, og politiet sitter ikke på noen fasit i denne saken. Vi kjenner til den konkrete historien, men vi er ikke der at vi kan peke på denne hendelsen som opphav til det siste oppgjøret, sier Grete Lien Metlid til tv2.no søndag.

Hun er seksjonssjef for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt, og har nå saken på sitt bord.

Frem til nå har politiet bare avhørt to personer om voldsepisoden i bingolokalet på Torshov; 42-åringen som er pågrepet i saken og en av de to skadde.

Roma «René» Karoli ligger hardt skadet på Ullevål sykehus, og har ikke vært frisk nok til å la seg avhøre. Han skal ikke være livstruende skadet.

Et tjuetalls personer vil bli kalt inn til avhør hos politiet utover uken.

LES OGSÅ: Rivaliserende familie om René Karoli: – Ingen har fred for ham. Verken levende eller døde

LES OGSÅ:42-åring varetektsfengslet etter Karoli-angrep

SIKTET: Mannen som i dag ble fremstilt for varetekt er siktet for å ha stått bak angrepet på Karoli-familien mandag kveld. Politiet opplyser at det vil bli flere pågripelser i saken. (Foto: TV 2)

Benekter at det er et oppgjør

Tirsdag traff TV 2 den ene av de to sønnene til Karoli utenfor Ullevål sykehus. Han benektet at den blodige volden på Torshov dreier seg om et oppgjør.

– Politiet i Oslo sier de tror det er et sigøyneroppgjør. Det er det ikke, sa han.

Til nå er én person pågrepet i saken. Politiet er på jakt etter flere andre som deltok, men de har gått i dekning for norsk politi.

HEKTISK FOR POLITIET: Sigøynerkrigen har over lang tid krevd store ressurser hos politiet. Her holder politifolk vakt under et fengslingsmøte i Oslo tingrett da en 42 år gammel mann var siktet for angrepet på Rene Karoli og hans sønn på Torshov. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)

– Vi har konkrete personer vi leter etter og det har ikke lyktes politiet å finne dem så langt. Det er absolutt mulig å ta kontakt, og det har jo sine fordeler. Vi håper de tar til fornuft, sier Lien Metlid.

Mannen som er varetektsfengslet for fire uker har fått brev-, media- og besøksforbud.