TILTRO TIL KONGEN: Kong Harald og dronning Sonja er det kongelige paret som kommer best ut av undersøkelsen som ble presentert av Dagbladet mandag. (Foto: Junge, Heiko, © HEJ)
TILTRO TIL KONGEN: Kong Harald og dronning Sonja er det kongelige paret som kommer best ut av undersøkelsen som ble presentert av Dagbladet mandag. (Foto: Junge, Heiko, © HEJ)

Dette mener vi om de kongelige

TV 2-ekspert: – Kongehuset står fjellstøtt hos det norske folk
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En undersøkelse i Dagbladets mandagsavis viser store forskjeller på hvor godt vi mener de kongelige representerer kongehuset.

1138 personer ble stilt følgende spørsmål av meningsmålingsinstitutt Ipsos MMI:

«Synes du følgende medlemmer av kongefamilien gjør en god, middels eller dårlig jobb som representanter for det norske kongehuset?»

LES OGSÅ: TV 2s kongehusekspert: – Talen var varm og svært personlig

– Utfyller hverandre

Kongeparet får høye tall i meningsmålingen. Hele 91 prosent av de spurte mener kongen gjør en god jobb, for dronningens del mener 80 prosent det samme.

– Jeg tror folk flest opplever dronning Sonja som kong Haralds aller viktigste støttespiller. De to utgjør et svært godt team, som utfyller hverandre. Harald sier selv at Sonja har betydd alt for ham, forklarer TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland til tv2.no.

LES OGSÅ: Slik var kongefamiliens år 2012

Han mener Sonjas innsats for kongen er nærmest uvurderlig.

– Hun gleder seg nok spesielt over at det er ektemannen som scorer høyest på slike målinger - for det er han som er konge! sier rojalisten.

– Harald tar sin jobb høyst alvorlig - og vil ha respekt som konge, men han tar ikke seg selv så høytidelig. Også er han full av humor og selvironi. Han er rett og slett en likandes kar!

– Jeg synes også kongen i årenes løp på mange måter er blitt en moralsk veiviser for sitt folk - spesielt gjennom sine nyttårstaler, der han taler til oss i plenum. Og han gjør det helt uten å moralisere, sier Totland.

Samlet er det Sonja og Harald som får høyest uttelling i undersøkelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dronning Sonja og kong Harald ankommer det kongelige bryllupet til arvestorhertug Guillaume av Luxembourg og grevinne Stéphanie de Lannoy ved Notre Dame-katedralen i Luxembourg i fjor høst. (Foto: Grøtt, Vegard)

Variert for kronprinsparet

Heller ikke kronprinsparet gjør det dårlig i undersøkelsen. Tallene for hvor mange som synes de kongelige turtelduene gjør en god jobb er 85 prosent for Kronprins Håkon, og 63 prosent for Mette-Marit.

LES OGSÅ:«Lille» Marius (16) får stilrefs

– Dette viser helt tydelig at vi har svært stor tillit til de fire voksne som i dag utgjør det norske kongehuset - kongeparet og kronprinsparet. Dette gleder selvsagt en rojalist som meg, og lover godt for monarkiets fremtid i Norge, opplyser en begeistret Totland overfor tv2.no.

– Jeg tror også kronprinsparet i sitt arbeid er med på å rekruttere nye grupper for monarkiet. Ved å bruke sin rolle og posisjon til å slå et slag for saker og verdispørsmåld de brenner for, gjør Haakon og Mette-Marit kongehuset relevant også for de unge de en gang skal være kongepar for.

LES OGSÅ: Kongefamilien klager Se og Hør inn for PFU

Han synes det er gledelig at det er konge og kronprins som scorer høyest i målingen.

– Harald og Haakon er jo de to eneste medlemmene av kongehuset som har en konstitusjonell plass og funksjon, forteller TV 2s kongehusekspert.

I mot at kongen abdiserer

Når det gjelder abdikasjon så viser undersøkelsen at 75 prosent mener at kong Harald ikke bør abdisere, mens 13 prosent sier seg positive til at kronprins Haakon tar over allerede nå.

– Vi har ingen tradisjon for abdikasjon i Norge og de andre skandinaviske kongehus – slik de for eksempel har i Nederland og Luxembourg. Folk flest har nok også fått med seg at kong Harald gjentatte ganger selv har sagt at man er monark livet ut. De ser heller ingen grunn til at tronfølgeren skal overta.

– Men kronprinsen kan selvsagt være regent for sin far i perioder – slik han var da Hans Majestet var alvorlig syk. Og han vil nok i stadig større grad avlaste sin far i det daglige. Men konge i Norge blir han altså ikke før hans far en gang går bort.

– Selv håper jeg jo kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fortsatt får mange gode år som tronfølgerpar og småbarnsforeldre før de en dag må overta som kongepar. Men Haakon er svært godt forberedt på sin framtidige rolle – og vil bli en god konge for vårt land, når den tid kommer, sier Kjell Arne.

Ari og Märtha dårligst ut

Det er ikke alle som får like høy uttelling i undersøkelsen. Hele 36 prosent av de spurte mener prinsesse Märtha Louise gjør en dårlig jobb som representant for kongehuset. Desto dystrere ser tallene ut for hennes ektemann Ari Behn - 72 prosent av de spurte gir ham lavest mulig score.

LES OGSÅ: Gravide Kate måtte hjelpes løs da hælen ble sittende bom fast

Kjell Arne Totland mener dette har sin naturlige forklaring.

– Slike målinger som dette blir egentlig alltid svært urettferdige mot ekteparet Behn. De to inngår selvsagt som en del av den utvidede kongefamilien, men de regnes ikke som en del av det som gjerne omtales som Kongehuset.

Han trekker inn Märtha Louises engleskole som en årsak til de lave tallene.

LES OGSÅ: – Kong Carl Gustaf bør vike for Victoria

– Martha Louise var en gang et av kongefamiliens mest populære og folkekjære medlemmer. Her er det selvsagt prinsessens nye rolle som selvstendig næringsdrivende som spiller inn - og det er nok ikke til å komme forbi at hennes engleskolevirksomhet og uttalelser i den forbindelse virker polariserende i opinionen, forklarer kongehuseksperten.

LES OGSÅ:Biologi-professor: – Ingen bevis for snakking med døde

TV 2s kongehusekspert kommer i studio på TV 2 Nyhetskanalen klokken 09.30 for å kommentere tallene i undersøkelsen.