Her sitter Anjem Choudary og Awat Karkuky (i midten med mikrofonen) i panelet på denne ukens konferanse i Finland. Bildet er lagt ut på Twitter av Choudary etter konferansen. (Foto: FAKSIMILE)
Her sitter Anjem Choudary og Awat Karkuky (i midten med mikrofonen) i panelet på denne ukens konferanse i Finland. Bildet er lagt ut på Twitter av Choudary etter konferansen. (Foto: FAKSIMILE)

Profetens Ummah-mentor til tilhengerne: «Vær stolte av å kalles terrorister»

Kom med sjokkuttalelse på finsk støttekonferanse for mulla Krekar, ifølge The Sun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske islamistgruppen Profetens Ummah har den siste tiden vært preget av splittelse og intern uro. Gruppens britiske mentor og forbilde, hatpredikaten Anjem Choudary (45), fortsetter imidlertid ufortrødent med å skape overskrifter:

– Dere skal føle dere stolte over å bli kalt terrorister. Når de sier at vi er radikale, betyr det at du ikke aksepterer kompromisser. Når de sier at vi er ekstremister, betyr det at du følger budskapet, sa Choudary, ifølge The Sun.

Støtter Krekar

Utsagnet falt under et besøk i Finland torsdag, skriver den britiske tabloidavisen. Der deltok han på en konferanse med 60 kurdiske deltakere, hvor det ble markert at det er 10 år siden norskbosatte mulla Krekar (56) første gang ble fengslet, skriver avisen.

Den finske statskringkasteren Yleisradio (YLE) skrev tidligere i uken at konferansen ble arrangert på hemmelig sted i Helsinki. På reklameplakaten for arrangementet stod det at adressen først ville bli kunngjort samme dag som arrangementet.

I etterkant har det imidlertid blitt publisert mye materiale på nettet. Bilder viser at menn følger konferansen fra de første benkeradene, mens enkelte kvinner følger med fra bakerst i salen.

Et opptak av store deler av konferansen, hvor han også nevner norske muslimer, ligger nå på Youtube.

Ved å følge denne lenken kan du høre innlegget til Choudary, som i stor grad ble gitt på engelsk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mullah Krekar var et sentralt tema for konferansen i Finland. Anjem Choudary er nummer to fra venstre i panelet. (Foto: FAKSIMILE)

Konferansen skal etter det tv2.no forstår også ha sammenheng med etableringen av en organisasjon under navnet Sharia4Finland. På reklameplakaten for arrangementet er Choudary oppført som talsmann for denne organisasjonen.

Finsk sikkerhetspoliti (SuPo) fulgte situasjonen nøye.

– Det har vært kjent i lang tid at flere og flere får kontakt radikale individer, sier kommunikasjonsrådgiver Liinu Lehto i SuPo til YLE.

Islamistnettsted

En annen av deltagerne på konferansen var den britiske Krekar-sympatisøren Awat Karkuky. Han skapte i fjor vinter frykt i retten da han fra tilhørerbenkene filmet under tingrettens behandling av Krekar-saken.

Awat Karkuky under demonstrasjonen utenfor den norske ambassaden i London.

Karkuky driver nettstedet Durbeen.org. Ifølge den opprinnelige tiltalen mot Krekar var dette nettstedet hvor en av de angivelige truslene fra ham ble fremsatt.

– Krekar er vår religiøse leder, sa Karkuky etter at han fikk mobiltelefonen sin beslaglagt i rettslokalet. Han har tidligere understreket det samme overfor TV 2.

LES OGSÅ: – Norges behandling av Krekar kan få konsekvenser

Se TV 2s intervju med Karkuky fra i høst:

Krekar, som kom til Norge som kvoteflyktning i 1991, ble første gang pågrepet i Nederland høsten 2002, før han etter fire måneder i varetekt kom tilbake til Norge i januar 2003.

Han ble i en ankesak i Borgarting lagmannsrett i høst dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler, men det er grunn til å understreke at domstolen frifant ham for oppfordring til terrorisme.

Choudary var til stede da ankesaken til Krekar startet i Borgarting lagmannsrett i Oslo i oktober. Han sa da til TV 2 at han mente Krekar var tatt som et gissel av «det norske regimet».

LES OGSÅ: Nav-penger skaper splittelse blant islamister i Norge

– Mentor og rådgiver

Choudary har tidligere hatt utstrakt og tett kontakt med medlemmer av Profetens Ummah. Choudary har tidligere selv bekreftet dette i klartekst:

– Det er ingen administrativ link mellom oss, men jeg er en mentor og rådgiver for dem, har Choudary forklart overfor Aftenposten.

For vel to uker siden ble Ubaydullah Hussein gjenvalgt som leder av Profetens Ummah.

– Han er en veldig hyggelig kar. Han er ung og entusiastisk, og vil gjøre alt han kan for å hjelpe muslimer, har Choudary tidligere sagt om Hussein til TV 2.

LES OGSÅ: Profetens Ummah mener seg misforstått
LES OGSÅ: Islamistleder advarer «det norske regimet»

Følges tett av britisk politi

Anjem Choudary følges nøye av britisk politi, men balanserer på en hårfin grense mot hva som er ulovlig. For en knapp uke siden, skal Thames Valley Police vest for London ha uttalt at de ikke har grunnlag for å straffeforfølge Choudary.

På konferansen i Finland skal han ha omtalt britiske justismyndigheter slik:

– Det er en vits! Justisminister Theresa May sier én ting og domstolene noe annet. Hva slags system er det, spurte han.

Han forlangte også løslatelse av terrorister som Abu Qatada og Abu Hamza – kjent for å ha en protese med metallkrok på høyrearmen.

Anjem Choudary har startet en rekke organisasjoner som siden har blitt oppløst av britiske myndigheter. Mest kjent av disse er Islam4UK-bevegelsen, som har krevd innføring av sharia-lovgivning i Storbritannia.