myhre_2
myhre_2

NFF vil ha forbud mot høyt press i barnefotball

Se de drastiske regelendringene de vil innføre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av 370 000 aktive fotballspillere i Norge tilhører cirka 240 000 barne- og ungdomsfotballen. Der ønsker NFF nå å ta drastiske grep, med sikte på å dyrke frem bedre ferdigheter hos våre yngste spillere.

Etter en høringsrunde i kretsene i fjor høst har NFF nå utformet en rekke forslag. Forbud mot høyt press i aldersgruppa seks til 12 år er blant de mer interessante.

– En pressfri sone vil være nyttig for å unngå det vi kaller høyt press, som fører til en fotball vi ikke ønsker. Det betyr i praksis at motstanderlaget må trekke seg tilbake til midtstreken når målmannen har utspark, sier breddesjef Alf Hansen til TV 2 Sporten.

Han viser til eksempler der et overlegent lag fullstendig knuser sin motstander ved å presse høyt i banen gjennom hele kampen.

– Problemet er at enkelte trenere, når de har et lag som leder 15-0, jager laget fremover og oppfordrer til høyt press mot et lag som er sjanseløse i utgangspunktet. Da kan opplevelsen bli ganske stygg for det laget som taper. Denne regelen kan være et grep for å gi dem litt armslag, sier han.

– Får mye mer pasningsspill
TV 2-ekspert Petter Myhre, som selv er trener for 10-åringene til Lørenskog, hyller initiativet fra NFF.

– Jeg har ventet på dette, og synes det har tatt lang tid. Dette vil gjøre at man får mye mer pasningsspill, folk får vært mer borti ballen, i stedet for at keeper hiver ut og spissen skyter ballen i mål med en gang. Det skal kreve noe å score mål, og med denne ordningen blir det en helt annen ro over det som presteres på banen, sier han.

Han mener forbudet mot høyt press også vil tvinge trenere til å gjøre endringer i treningsarbeidet, som vil sørge for mer ballkontakt og bedre pasningsspill blant unge norske fotballspillere.

– Det er veldig gunstig. Når et lag går opp og presser høyt med hele laget, blir det umulig å få til et pasningsspill. Og det er nettopp der vi ligger etter andre europeiske nasjoner, sier Myhre.

Men regelen som skal hindre høyt press er bare én av endringene NFF håper å banke gjennom på fotballtinget i mars neste år:

  • Ut med elleverfotball for 13- og 14-åringer. Inn med nierfotball.
  • Gult kort gir fem minutters utvisning for spillere mellom 13 og 16 år, uten at laget får sette inn en ny spiller. I barnefotballen vil man få sette inn en erstatter.
  • Barnelag får sette inn en ekstra spiller hvis de ligger under med fire mål.
  • Trener og dommer skal ha et møte før hver kamp, hvor de går gjennom reglene og avrunder med et «handshake for peace».

– Det vil gagne talentutviklingen
Nierfotball helt opp til 14 års alder er også en endring Petter Myhre ønsker velkommen.

– Det vil gagne talentutviklingen i Norge. Jeg har trent et guttelag i fire år, fra de var seks år gamle, og da kjenner du på kroppen hvor utfordringene er. Det må også de i krets og forbund og kjenne på. Nå synes jeg de er inne på en del positive ting, sier han.

Alf Hansen i NFF sier et land som Frankrike planlegger å kjøre nierfotball helt opp til 16-årsklassen.

– Poenget er å få flere berøringer, et raskere spill og utvikle de individuelle ferdighetene i større grad, sier han.

Hva synes du om reglene NFF vil innføre? Ta debatten i kommentarfeltet!