ÆRES: Sjøytelegenden Hjalmar «Hjallis» Andersen som døde natt til onsdag for gravferd på statens bekostning. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB scanpix)
ÆRES: Sjøytelegenden Hjalmar «Hjallis» Andersen som døde natt til onsdag for gravferd på statens bekostning. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB scanpix)

«Hjallis» gravlegges på statens bekostning

Skøytelegenden Hjalmar Andersen gravlegges på statens bekostning, har regjeringen besluttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Idrettslegenden Hjalmar Andersen blir den tredje idrettsutøveren etter andre verdenskrig som blir æret med gravferd på statens regning.

BAKGRUNN: «Hjallis» (90) er død

Regjeringen avgjør

Det er ikke faste regler for hvem som æres på denne måten, men normalt gis det til fremtredende politikere, embetsmenn, kunstnere og idrettsutøvere. Det er regjeringen som avgjør i hvert enkelt tilfelle om en avdød skal innvilges denne æresbevisningen.

– Hjalmar Andersen ble en idrettslegende mens skøytesporten var en del av nordmenns identitet, og han gikk inn i arbeidet for norske sjøfolk på en tid da skipsfarten var innvevd i nasjonens sjel. Slik bidro Hjallis til å forme viktige sider av etterkrigstidens Norge, og slik vant han en stor en plass i hjertene til flere genrasjoner nordmenn, sier statsminister Jens Stoltenberg i en kommentar i forbindelse med at regjeringen torsdag beluttet gravferd for statens regning.

Blant de som tidligere har blitt gravlagt for statens bekostning er krigshelten Gunnar Sønsteby, Wenche Foss, Erik Bye og Leif Juster.

LES OGSÅ: «Kupper'n»: – Ingen idrettsmann har hatt suksess som «Hjallis»

OL- og VM-mester

Andersen døde natt til onsdag på sykehus etter at han hadde falt i sitt hjem i Tønsberg. Andersen var kjent under kallenavnene «Hjallis» og «kong Glad». Han tok tre gullmedaljer i skøyteløp under OL i Oslo i 1952.

Han vant også flere verdensmesterskap og europamesterskap i skøyter på begynnelsen av 1950-tallet, og var også en habil sykkelrytter.

SE OGSÅ: Hjallis' liv i bilder

Fikk ærespris

For sin innsats som idrettsmann ble Andersen tildelt Egebergs Ærespris i 1951.

De to andre idrettsutøverne som er æret med gravferd på statens bekostning er Grete Waitz i 2011 og Birger Ruud i 1998.

Hjalmar Andersen ble 90 år gammel.