Kagge
Kagge
Kaggis
Kaggis

Kaggestad om Hjallis: – Det var en grunn til at han ble kalt «Kong Glad»

Johan Kaggestad husker Hjalmar Andersen som en stor idrettsutøver.

Hjalmar «Hjallis» Andersen sovnet inn på Ullevål sykehus natt til søndag. Andersen ble 90 år gammel.

«Hjallis» tok en rekke NM-, EM- og VM-gull. Under OL i 1952 vant han både 1500 meter, 5000 meter og 10.000 meter på hjemmebane i Oslo.

Johan Kaggestad husker «Hjallis» som en varm person.

– Han var kanskje den første virkelige store stjernen som folk trykket til sitt bryst. Han ble kalt Kong Glad. Det var en grunn til det. Det var begeistring rundt ham hele tiden, sier Kaggestad.

Tok igjen japaner med én runde
Han har også møtt «Hjallis» personlig ved flere anledninger.

– Jeg hadde faktisk litt kontakt med ham. Vi arrangerer et mosjonløp på Modum hver høst. Der fant vi på å ha en 5 km for pensjonister som het Hjallis-marsjen. Der stilte han opp hvert eneste år inntil i fjor. Da var han 89 år. Han gikk med pensjonistene og fortalte gode historier og skrøner, sier Kaggestad.

Les også: «Hjallis» (90) er død

– Han var rå til å stille opp og skape hygge, legger Kaggestad til.

Kaggestads beste «Hjallis»-minne stammer fra VM i Oslo i 1952.

– 10 000-meteren fra Oslo-VM i 1952 da han tok igjen Sugawara med en runde er det beste sportslige minnet jeg har, sier Kaggestad.

Han husker «Hjallis» som en mann som alltid stilte opp.

– Jeg husker han veltet stygt på sykkelen da han var langt oppi årene. Han ble faktisk blind på det ene øyet. Jeg husker at jeg ringte kona hans. Han kommer vel ikke til Modum i år, sa jeg. Det er klart han kommer, svarte hun, for Hjallis har jo sett det meste her i verden, forteller Kaggestad.

Les også: «Kupper'n»: – Ingen idrettsmann har hatt suksess som «Hjallis»

707773

– Den største personligheten i norsk idrett de siste 100 årene
Også Ådne Søndrål har mange gode «Hjallis»-minner.

– Det er trist og vemodig, men det er mange som sitter igjen med veldig mange gode minner, sier Ådne Søndrål til tv2.no.

Se Søndrål-intervju over!

– Det er vel kanskje den største personligheten i norsk idrett de siste 100 årene som er borte. Han var en fantastisk skøyteløper, men personligheten var kanskje enda større. Han var et oppkom av gode historier med legning som en rockestjerne, fortsetter Søndrål.

bislett -ivar-jørgensen legger-ned-blo (Foto: Magnus Økland/ TV 2)
bislett -ivar-jørgensen legger-ned-blo (Foto: Magnus Økland/ TV 2)

Blomster ved statuen
Utenfor Bislett stadion i Oslo, har folk allerede lagt ned blomster ved statuen av skøytelegenden. En av dem som vil hedre Hjallis er Ivar Jørgensen.

– Han var en stor idrettsmann. Jeg ble lei meg da jeg hørte at han var død. Han var jo et ungdomsideal. Jeg var på Olympiaden i 1952, da var jeg seks år gammel, og stod her på Bislett under åpningsseremonien sammen med min far. Det er mange gode minner, sier Jørgensen til TV 2.

bislett Ivar-Jørgensen (Foto: Magnus Økland/ TV 2)
bislett Ivar-Jørgensen (Foto: Magnus Økland/ TV 2)

– En legende på isen
Statsminister Jens Stoltenberg uttalte i dag følgende i forbindelse med Hjalmar Andersens bortgang:

– Med Hjalmar Andersens bortgang lukker vi et stolt kapittel i norsk etterkrigshistorie. Hjallis var en legende på isen, og en inspirator for generasjoner av nordmenn. Han fikk oppleve at det ble reist tre statuer over ham. Den mest ruvende reiste Hjalmar Andersen, kong Glad, likevel selv med sitt varme smil og smittende humør. Minnet om Hjallis vil for alltid leve i hjertene til et helt folk

Toppidrettssjef Jarle Aambø synes det var trist å motta budskapet om Hjallis' død.

– Det er de legendariske tidene og mesterskapene som vil henge igjen som minner etter ham. Han var virkelig en stor legende som har satt norsk idrett og toppidrett på kartet i mange år, sier Aambø.

Han er glad for at Hjallis fikk hedersprisen under Idrettsgallaen på Hamar i januar.

– Vi fikk gitt han den annerkjennelsen han fortjente. Han har bidratt som aktiv utøver og med et stort engasjementet i idretten og samfunnet de seinere årene. Han har virkelig representert glede i idretten, og han passet godt til navnet Kong Glad. Han vil bli husket i generasjoner fremover, sier Aambø.