Redningsvestfoto1
Redningsvestfoto1

Barn skremt av oppblåsbare redningsvester

Foreldre og eksperter ble sterkt bekymret etter «TV 2 hjelper deg»-test av oppblåsbare redningsvester for de minste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er jo litt skummelt, da. Jeg er jo småbarnspappa selv og synes det er bra å ha vest, men det er bra at de virker også, sier den erfarne redningsmannen Knut Hveding.

I samarbeid med Redningsselskapet har «TV 2 hjelper deg» testet oppblåsbare redningsvester for barn, og konklusjonen er ikke betryggende: Brukeren er fullstendig prisgitt de automatiske funksjonene dersom uhellet skulle være ute.

For å se hva som skjer dersom automatikken svikter, hadde vi deaktivert automatikken i noen av vestene før testpersonene hoppet i bassenget. Ingen av barna i testen klarte da å få blåst opp vestene, og flere måtte få hjelp av redningsmannen.

Les også: Jone (18): – Følte meg lurt av G-sport

Pølsevestene tar over

De er små og lette og får æren for at stadig flere bruker redningsvest. Oppblåsbare «pølsevester» har tatt over mye av markedet fra de tradisjonelle flyteplaggene, men så langt har de stort sett vært beregnet på voksne brukere.

Nå tilbyr flere produsenter også vester for barn helt ned i 6-årsalderen. I utgangspunktet skal vestene altså blåses opp automatisk når man havner i vannet, men i tillegg skal de kunne utløses manuelt ved å dra i en snor eller blåses opp gjennom et fastmontert munnstykke. Det er disse reserveløsningene våre testpersoner aldri fikk til å fungere.

Les også: Kvikk Lunsj inneholder miljø- og helseskadelig palmeolje

Skremt

Vanja Fjeldstad Åberge er mor til to av barna i testen. Den eldste av guttene hennes, som i utgangspunktet er en habil svømmer, ble tydelig skremt da han uventet måtte prøve å blåse opp vesten selv. Til slutt måtte han hjelpes tilbake på land.

-Selv om barna hadde fått instruksjoner på forhånd, så fant de ikke snora, og de klarte ikke å blåse dem opp. Så det var vel ikke sånn veldig mye verdt egentlig, sier Vanja Fjeldstad Åberge, mor til to av barna som deltok i testen.

Les også: Reiseforsikringen sviktet – familien måtte kjøre dødssyke Roger hjem fra Spania

Må vedlikeholdes

I motsetning til tradisjonelle flyteplagg må de oppblåsbare typene vedlikeholdes nøye for at de skal virke etter intensjonen. Utløseren anbefales som regel byttet en gang årlig, og CO2-patronen bør veies for å kontrollere om den er intakt.

Flere vesteiere vi har vært i kontakt med innrømmer at de slurver med vedlikeholdet. Og selv om man følger rådene fra produsenten til punkt og prikke, vil det alltid være en risiko for at automatikken likevel svikter. Derfor er altså vestene utstyrt med disse reserveløsningene.

Spørsmålet både foreldre og eksperter nå stiller seg er om de tradisjonelle redningsvestene kanskje er vel så bra å bruke på barna.