Blått hos oss, rødt lenger vest. Kartet viser avvikene fra normal temperatur hentet fra varslene fra midnatt mandag til midnatt onsdag. (Foto: StormGeo)
Blått hos oss, rødt lenger vest. Kartet viser avvikene fra normal temperatur hentet fra varslene fra midnatt mandag til midnatt onsdag. (Foto: StormGeo)

Uvanlig kaldt i hele Europa

Det er store variasjoner i temperaturen nå. Her får du forklaringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er iskaldt i Sør-Norge, de siste ukene har høytrykk stengt for lavtrykkene, slik at de har gått sørover og inn mot Spania, Portugal og videre østover inn i Middelhavet.

Kartet øverst viser avviket fra normal temperatur for de 48 timene fra midnatt mandag til midnatt natt til onsdag.

Store forskjeller

Kartet viser hele den nordlige halvkule, og det er store forskjeller. Mørkest blått er mellom 10 og 15 grader kaldere enn normalt, mørkest rødt mellom 5 og 10 grader varmere enn normalt.

Dette er de ti tørreste mars månedene i Bergen så langt. Årets mars kommer til å snike seg inn mellom 1964 og 1909. (Foto: StormGeo)
– Stort sett hele Europa, USA og Sibir får det vesentlig kaldere enn normalt, forteller Storm-meteorolog Stig-Arild Fagerli. Nord-Canada, deler av Grønland, og en flik av Sentral-Asia er varmere enn normalt.

I Sør-Norge er det klarvær som gjør det kaldt, sørvest i Europa er det skyer og nedbør.

Tørt

Ingen lavtrykk betyr lite nedbør. I Sør-Norge er det ikke bare kaldt, det er også uvanlig tørt. Det er ikke tilfeldig at brannvesenet har hatt hendene fulle med å slukke gressbranner i det siste.

Dersom værprognosene for resten av mars slår til, vil for eksempel Bergen ende på 17,9 millimeter nedbør i mars 2013. Det gjør årets mars måned til den tørreste på 49 år.

Les: Superpåske i sør, kuling og snøbyger i nord

Det kalde været gir sauebøndene i Storbritannia uante problemer: Her må de grave fram både levende og døde sauer av snøen. Se video: