Alptekin (Foto: Martin Meissner/Ap)
Alptekin (Foto: Martin Meissner/Ap)

Olympisk mester risikerer utestengelse på livstid

Tyrkiske Cakir Alptekin skal ha registrert unormalt høye blodverdier etter OL-triumfen på 1500 meter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det Internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) bekreftet forholdene i sin nyhetsmelding fredag kveld.

I utgangspunktet er det ikke slik at en dopingdom fører til livstidsutestengelse, men Alptekin har vært ute i hardt vær tidligere.

Så tidlig som i 2004 ble hun suspendert i to år etter at hun testet positivt i junior-VM. Dersom svaret på prøvene kommer tilbake som 'positivt' om to ukers tid risikerer mellomdistanseløperen utestengelse på livstid,skriver The Guardian i dag.

Les også: Kaggestad: – 300 mesterskapsmedaljer svertet av doping siden 2000

Mistankene dukket opp allerede rett etter løpet i London i sommer. Britiske Lisa Dobriesky, som selv løp i finalen og endte på 10. plass, var skeptisk til den olympiske mesteren.

– Jeg havner sannsynligvis i trøbbel for å si dette, men jeg tror ikke jeg konkurrerer på likt grunnlag med alle her i dag. Jeg peker ikke på noen spesielle, men det er slik jeg føler det. Forhåpentligvis vil de som jukser bli tatt til slutt, skal hun ha sagt den gang.

– «Turkish power»
Etter gullmedaljen hevdet Alptekin at det var «Turkish power» som ledet til dobbeltseieren på 1500 meter, men nå kan det vise seg at det var helt andre ting som var utslagsgivende. IAAF melder at det er flere saker under opprulling som involverer tyrkiske atleter.

– Vi har sett store utslag og unormalt høye blodverdier hos flere utøvere etter OL i London. Dette er ikke den eneste saken fra Tyrkia, sier en talsmann for forbundet.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ostapchuk (Foto: Matt Dunham/Ap)
Ostapchuk (Foto: Matt Dunham/Ap)

Les også: OL-gullvinner tatt for doping

To atleter som tok OL-gull i London har allerede blitt fratatt sine medaljer etter å ha testet positivt for doping. Den hviterussiske kulestøteren Nadzeya Ostapchuk og bryteren Soslan Tigiev fra Usbekistan har begge testet positivt for henholdsvis metenolon og methylhexaneamin.