Løping i skogen (Foto: Craft/)
Løping i skogen (Foto: Craft/)
SKOTEST: Löplabbet har testet 14 av vårens løpesko. (Foto: Löplabbet/)
SKOTEST: Löplabbet har testet 14 av vårens løpesko. (Foto: Löplabbet/)
JOGGING: Utfordringen denne uken er å jogge eller gå  (Foto: Craft/)
JOGGING: Utfordringen denne uken er å jogge eller gå (Foto: Craft/)
Løping (Foto: Craft/)
Løping (Foto: Craft/)
Sporty Løping (Foto: Illustrasjonsfoto/Colourbox/)
Sporty Løping (Foto: Illustrasjonsfoto/Colourbox/)

Disse skoene får deg over dørstokkmila

Den store løpeskotesten - se hvilke som ble best i test her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Asfalten begynner å bli tørr, skogsveier har startet tiningen og våryre løpere gjør seg klare til å hoppe over dørstokkmila.

Om du så er en av dem som grugleder seg til en luftfrisk joggetur, kan nytt utstyr hjelpe på motivasjonen.

Riktig fottøy er i begge tilfeller stikkordet for en vellykket treningsopplevelse. Derfor har Löplabbet gjort deg tjenesten av å la seks løpere teste 66 par sko på tre måneder.

Se testen lengre ned i saken!

Feil sko kan gi store skader

Løpeekspert i TV 2 Sporty, Johan Kaggestad, mener at man aldri kan stole blindt på tester, men at det kan være en fin veiledning.

Johan Kaggestad - Ekspert
Johan Kaggestad - Ekspert

– Det viktigste jeg kan formidle til løpere som er på utkikk etter nye vårsko; er at ingen fot er lik. Med det mener jeg at det som passer naboen nødvendigvis ikke passer deg.

Han mener at valg av fottøy kan ha alt å si for en vellykket sesong.

– Å velge riktig løpesko er avgjørende i forhold til redusering av skaderisiko.

– Velger man feil sko kan man få store belastningsskader, problemer med akillessene og i hofter og rygg. Og sistnevnte har mange nok vondt i fra før, sier Kaggestad.

Kaggestads siste tips er å be om hjelp i en sportsbutikk med godt utvalg for å finne det riktige valget av skotøy.

Les også: Unngå løpeskader – her er rådene

Har testet sko hele vinteren

Tor Fauske, dalig leder i Löplabbet Norge, forteller at skotesten er utført av seks testløpere som har brukt skoene på sine vanlige treningsøkter i hele vinter.

– Alle modellene testet på tredemølla med filmopptak for å ytterligere vurdere stabiliteten, sier han.

AKTIV VINTERLØPER: Tor Fauske, dalig leder i Löplabbet Norge, lar ikke is og snø hindre ham i løpstrening utendørs. (Foto: Nina Kausland/TV 2/)
AKTIV VINTERLØPER: Tor Fauske, dalig leder i Löplabbet Norge, lar ikke is og snø hindre ham i løpstrening utendørs. (Foto: Nina Kausland/TV 2/)

I tillegg til testing av stabilitet og støtdemping, går ordet; løpsfølelse ofte igjen i undersøkelsen. Fauske mener dette er en uhyre viktig egenskap ved en joggesko.

– Løpsfølelse innbefatter for eksempel hvordan man opplever kontakten med underlaget, om skoen er inspirerende å løpe med eller om den er som et uformelig og tungt blylodd uten respons. Lette og smidige sko har oftest bedre løpsfølelse enn tyngre og stivere sko, forteller han.

Les også: Ny studie: Løping gir deg mindre appetitt

Nedenfor får du en oversikt over hvilke modeller Löplabbet har trukket frem som gode alternativer fra testen.

Karakterer er gitt i en skala fra èn til seks, der seks er det høyeste.

– Vi har også kåret modellen med best støtdemping, best stabilitet og best løpsfølelse. Alle modellene har fått en subjektiv beskrivelse og anbefaling om hvem modellen passer for og hvem som bør styre unna, sier Fauske.

Les også: Rekordmange nordmenn løper maraton i utlandet

HER ER TESTRESULTATENE:

Adidas Supernova Sequence 5

Adidas Supernova Sequence 5
Adidas Supernova Sequence 5

BEST STABILITET

Støtdemping: 4

Stabilitet: 5

Løpsfølelse: 3

Vekt: 320 g (herre) 294 g (dame)

Pris: 1400 kr

Supernova Sequence fikk en oppgradering i fjor høst. Passformen er bred og den sitter godt i hælen. Noen av testløperne kjente at den tok opp i fotbuen. Er du plattfot, bør du være obs på det. Det kan gi gnagsår. Den demper godt i både hælen og forfoten. Den er fast i dempingen og gir god respons. Et pluss. Supernova Sequence gir svært god støtte for deg som overpronerer – både tidlig og sent i steget. Testens beste. Testløperne følte at mye demping og støtte går ut over løpsfølelsen. Den er ikke smidig og raskt. For løpere som vil lengre frem på mellomfoten, vil ikke Supernova Sequence hjelpe godt til det. Supernova Sequence passer best for deg som overpronerer og som ser etter en godt dempet sko til rolige løpeturer. Skal løpeskoene også brukes til raskere trening, bør du vurdere andre alternativer.

Hoka Stinson Tarmac

Hoka Stinson Tarmac
Hoka Stinson Tarmac

BEST STØTDEMPING

Støtdemping: 6

Stabilitet: 3

Løpsfølelse: 4

Vekt: 330 g (herre) 274 g (dame)

Pris: 1900 kr

Stinson Tramac finnes i en terreng- og en asfaltmodell. Dette er asfaltmodellen. Passformen er normal til bred. Den kan være litt lav over tærne og for spiss i fronten. Brede føtter kan synes den er for smal. Passformen er en klar oppgradering mot de første utgavene av Hoka. Den har en snøring som strammes og ikke knytes. Det fungerer godt. Dempingen er svært god. Den er fastere enn fjorårets utgave. Det er et klart pluss. Da kombinerers demping og respons på en bedre måte. Den har en bred plattform, men gir ikke god støtte til deg som overpronerer. Stinson har en tykk mellomsåle og du mister kontakten med underlaget. Allikevel er det god respons i sålen og den gir en overraskende god løpsfølelse. Den oppleves heller ikke så høy i mellomsålen. Sålens konstruksjon gjør det lett å lande lengre frem i isettet. Hoka Stinson passer deg som trenger mye demping. Den passer ikke deg som overpronerer eller som vil ha en modell kun for raske løpeturer. Også for tyngre løpere.

Saucony Powergrid Triumph 10

Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.

BEST LØPSFØLELSE

Støtdemping: 5

Stabilitet: 4

Løpsfølelse: 4

Vekt: 300 g (herre) 251 g (dame)

Pris: 1500 kr

En oppgradering av en etablert modell. Passformen er smal til normalt bred. Noen av testløperne synes hælgrepet ikke er optimalt, den glipper. Dempingen er veldig god, både i hælen og forfoten. Den gir støtte for deg som normalpronerer. Faller du inn sent i steget (forfotspronasjon), gir den ekstra støtte. Løpsfølelsen er en solid oppgradering fra tidligere. Triumph har en tykk mellomsåle i forfoten. Nå har den fått gode flekskanaler og er en smidig mengdemodell. Den har en lavere hæl og det er lett å lande naturlig lengre frem om du ønsker det. Triumph er en anvendelig modell til både rolig og raskere turer og vil du ha en modell til variert hastighet er denne god. Passer ikke deg som overpronerer mye. Et alternativ for tunge løpere.

New Balance 1260V2

Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.

Støtdemping: 5

Stabilitet: 4

Løpsfølelse: 3

Vekt: 308 g (herre) 274 g (dame)

Pris: 1600 kr

1260 ble oppgradert i fjor høst. Da fikk den en lavere mellomsålegeometri. Passformen er normal til bred. Den sitter godt både i forfot og mellomfo og har et godt hælgrep. Dempingen er god både i hælen og forfoten. I hælen kan den føles fast i dempingen. 1260 gir god stabilitet for pronasjon både sent og tidig i steget. 1260 er fast i forfoten og gir ikke så god og smidig stegavvikling. Selv om modellen har lavt dropp, er den vanskelig å lande lengre frem på. 1260 passer deg som overpronerer og vil ha en modell til rolig trening. Ikke for raskere turer eller deg som lander lengre frem i steget. Et godt alternativ for tyngre løpere.

Asics Gel-GT 2000

Asics Gel-GT 2000
Asics Gel-GT 2000

Støtdemping: 4

Stabilitet: 4

Løpsfølelse: 4

Vekt: 308 g (herre) 260 g (dame)

Pris: 1400 kr

GT-2000 er en helt ny serie. Den tar over for GT-2100 serien, men er ganske annerledes. Den har blitt smalere enn sin forgjenger. Vi synes det sitter tett på foten og har en godt hælgrep. Har du en smal fot, er denne en forbedring. For bredere føtter, bør du prøve andre alternativ. Den finnes også i en smal variant både for dame og herre. Prøv den også en størrelse større enn du normalt bruker. Dempingen er god og fast i hæl og forfot. Den gir støtte for deg med en lett overpronasjon. Den ruller godt til å være en mengdemodell. Oppbyggingen er tradisjonell og stimulerer i liten grad til en isett lengre frem på foten. GT 2000 er en fin allroundmodell til både rolig og raskere trening. Passer ikke hvis du har en kraftig overpronasjon. Et godt valg for smale føtter.

Asics Gel-Nimbus 14

Asics Gel-Nimbus 14
Asics Gel-Nimbus 14

Støtdemping: 5

Stabilitet: 4

Løpsfølelse: 3

Vekt: 311 g (herre) 260 g (dame)

Pris: 1700 kr

Gel-Nimbus fikk en oppgradering i fjor høst. Den har gått betydelig ned i vekt. Passformen er smalere enn tidligere utgaver. Fremdeles har den en god og myk passform som mange vil like – kanskje litt for komfortable hvis du likere tett passform. Nimbus har svært god demping både i hælen og forfoten. Dempingen er myk som den alltid har vært. Det er trygt og godt. Den gir god støtte til deg som normalpronerer eller har en lett overpronasjon. Pronerer du sent i steget, er denne er godt alternativ. Nimbus er en sko for rolige trening. Den er ikke smidig når farten skrus opp. Den volumiøse mellomsålen gjør at modellen passer best deg som lander på hælen. Nimbus er et trygt og godt valg hvis du har hatt modellen tidligere. Passer best til rolig trening. Ser du etter en modell for raskere trening, er det bedre alternativer. Ikke et like godt valg for tunge løpere som forgjengerne.

Adidas Supernova Glide 5

Adidas Supernova Glide 5
Adidas Supernova Glide 5

Støtdemping: 5

Stabilitet: 3

Løpsfølelse: 4

Vekt: 308 g (herre) 257 g (dame)

Pris: 1400 kr

Supernova Glide er en oppgradering. Overdelen er nå blitt sømløs. Testløperne opplevde den litt stor i størrelsen. God Adidas-passform – normalt til bred. Sitter godt på både smale og bredere føtter. Testløperne synes den satt spesielt godt i mellomfoten. Støtdempingen er god både i hælen og forfoten. Den er fast og gir god respons. Et pluss. Den støtter opp alle som normalpronerer, men heller ikke mer. Testløperne likte løpsfølelsen. Den gir god respons og ruller godt. Droppet er på 11mm, men testløperne synes allikevel at det er lett å lande lengre frem på foten. Årets utgave er en god oppgradering av forrige utgave. Supernova Glide er en anvendelig treningsmodell og passer godt til deg som løper variert i lengde og intensitet og som kun har et par til forskjellig bruk. Passer ikke for tunge løpere og alle som overpronerer.

Mizuno Wave Inspire 8

Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.

Støtdemping: 5

Stabilitet: 4

Løpsfølelse: 3

Vekt: 282 g (herre) 237 g (dame)

Pris: 1600 kr

Wave Inspire er en gammel traver. Fremdeles en tradisjonell Mizuno-passform som er bred. Både smale og brede testføtter likte passformen. Det gir meget god støtdemping både i hælen og forfoten. Den gir støtte for løpere med en lett overpronasjon. I og med at det er mye demping, opplever testløperne at den ikke gir en smidig stegavvikling. Den er også godt oppbygget i hælen og passer best løpere som lander på hælen. Wave Inspire passer best hælløpere som trenger noe ekstra pronasjonsstøtte. Ikke for løpere som liker raske løpeturer eller løpere som vil lande lengre frem på foten.

Mizuno Wave Rider 16

Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.

Støtdemping: 4

Stabilitet: 3

Løpsfølelse: 4

Vekt: 282 g (herre) 237 g (dame)

Pris: 1600 kr

Wave Rider er en gammel traver. Fremdeles har den en tradisjonell Mizuno-passform som er bred, men både smale og brede testføtter liker passformen. Den kan føles flat i mellomfoten. Dempingen er fast. Den demper godt i hælen, men opplevelse tynnere i forfoten enn tidligere utgaver. Den gir stabilitet for deg som normalpronerer. I og med at den er tynnere i forfoten, gir den en smidig stegavvikling og god kontakt med underlaget. Testløperne synes den er høy i hælen og det er vanskelig å lande lengre frem på mellomfoten. Wave Rider er for deg som lander på hælen og som vil ha en smidig løpesko. Ikke for deg som overpronerer eller som har et isett lengre frem på foten.

Nike Lunareclipse 3

Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.

Støtdemping: 5

Stabilitet: 3

Løpsfølelse: 3

Vekt: 311 g (herre) 268 g (dame)

Pris: 1600 kr

Årets Lunareclipse er enn oppgradering. Passformen er god og mange vil like den. Testløperne likte den godt. Nytt snøresystem i overdelen er et pluss, men kunne vært justert i ytterste lissehull. Ny innersåle gir god støtte i fotbuen. Dempingen er fremdeles god og myk, både i hælen og forfoten. Det er bra. Stabiliteten derimot er ikke like bra som i fjorårets utgave. Nå gir den kun støtte til deg som normalpronerer. Løpsfølelsen er ikke optimal og den passer best for rolig trening. For løpere som vil lande lengre frem i steget, er Lunareclipse for høy i hælen og stimulerer ikke for det. Lunareclipse er for hælløpere som vil ha mye demping for rolig trening. Passer ikke for deg som overpronerer eller vil lande lengre frem i steget.

On Cloudrunner

Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.

Støtdemping: 4

Stabilitet: 2

Løpsfølelse: 3

Vekt: 342 g (herre) 279 g (dame)

Pris: 2000 kr

On er et relativt nytt merke i Norge. Merket er fra Sveits. Vi synes passformen ennå ikke er blitt optimal. Den er bred. Det passer mange. Men den er vanskelig å få snørt skikkelig godt på foten. For smalere føtter kan det bli en utfordring. Støtdempingen er god både i hælen og forfoten. Testløperne synes den er myk. Cloudrunner gir ikke støtte hvis du overpronerer og trenger å kontrollere det. Cloudrunner har mer materiale i forfoten og det går ut over løpsfølelsen. Den passer best til roligere løpeturer. Mellomsåleprofilen er slik at den stimulerer til naturlig løping. Det er lettere å lande lengre frem i denne. Cloudrunner passer best deg som vil ha god støtdemping på rolige langturer. Er du bevisst på å endre løpeteknikk, kan den hjelpe. Passer ikke deg som må ha støtte for overpronasjon. Et alternativ for tunge løpere.

Adidas Supernova Glide 5
Adidas Supernova Glide 5
Adidas Supernova Sequence 5
Adidas Supernova Sequence 5
Adidas Supernova Sequence 5
Adidas Supernova Sequence 5
Asics Gel GT 2000
Asics Gel GT 2000
Asics Gel GT 2000
Asics Gel GT 2000
Asics Gel Nimbus 14
Asics Gel Nimbus 14
Asics Gel Nimbus 14
Asics Gel Nimbus 14
Hoka Stinson Tarmac
Hoka Stinson Tarmac
Hoka Stinson Tarmac
Hoka Stinson Tarmac
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.
Se testvurdering lengre ned i saken.