Norges tursjokolade nummer en inneholder miljø  og helseskadelig palmeolje. (Foto: TV 2 hjelper deg)
Norges tursjokolade nummer en inneholder miljø og helseskadelig palmeolje. (Foto: TV 2 hjelper deg)

Kvikk Lunsj inneholder miljø- og helseskadelig palmeolje

Freia har ingen planer om å kutte det ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I over 70 år har Kvikk Lunsj vært selve symbolet på tursjokolade i Norge. Men mens vi koser oss på skitur i den norske naturen, blir stadig mer regnskog på den andre siden av jorda rasert fordi etterspørselen etter palmeolje er så stor.

At også Kvikk Lunsjen inneholder palmeolje er organisasjonen Grønn Hverdag lite begeistret for.

– Jeg tror ikke norske forbrukere er veldig klar over dette, sier Eidi Ann Hansen, kampanjeansvarlig i Grønn Hverdag.

«Påskeegg» en versting

Ifølge Regnskogfondets- og Grønn Hverdags palmeoljeguide, inneholder Kvikk Lunsjen mellom én og fem prosent palmeolje. Enda verre er det med den populære Freia-sjokoladen «Påskeegg». Den inneholder mellom tjue og tretti prosent palmeolje.

En av verstingene er «Påskeegg». (Foto: TV 2 hjelper deg)
En av verstingene er «Påskeegg». (Foto: TV 2 hjelper deg)
– «Påskeegg» er en versting. Dette er et produkt som vi anbefaler folk å ikke kjøpe, sier Eidi Ann Hansen til «TV 2 hjelper deg».

Orangutangen utryddes

Ett av problemene med palmeolje er at regnskogen hugges ned for å gjøre plass til stadig nye plantasjer. Dette gjelder spesielt i Malaysia og Indonesia.

– Regnskogen har vært der i femti til hundre millioner år, og det er derfor den inneholder femti til åtti prosent av alle arter på landejorda. Men vi har greid å halvere skogen siden andre verdenskrig, så nå må vi bare prøve å redde resten, sier Dag Hareide, daglig leder i Regnskogfondet.

Han er svært bekymra for at palmeoljeproduksjonen fører til mindre leveområder for både urbefolkning og dyr.

– Orangutangen kan bli utryddet i løpet av et par tiår. Dette holder vi på med, og det må vi slutte med, sier Hareide til «TV 2 hjelper deg».

Les også: Smaker gammel melk godt?

Sterkt kolesteroløkende effekt

Palmeoljen er ikke bare miljøskadelig, den er også lite gunstig for helsa vår.

– Det som skjer med kroppen når vi spiser palmeolje er at vi får i oss palmetinsyre. Det er en fettsyre som har en sterk kolesteroløkende effekt. Dermed øker risikoen for å få hjerte- og karsykdommer, sier Christian Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Les også: Vaskebyrået byttet ut dyre vinglass med Ikea-glass

Bruker sertifisert palmeolje

Freia bruker såkalt «sertifisert» palmeolje i sine produkter, som setter ulike krav til de som utvinner palmeolje for å unngå at regnskogen blir ødelagt. Problemet er at mange mener sertifiseringsordningen foreløpig er alt for dårlig.

– Sertifisert palmeolje er kanskje litt bedre enn å bruke usertifisert palmeolje, men det er ikke nok til å kalle det miljøvennlig, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

Også Regnskogfondet, Grønn Hverdag og Framtiden i våre hender mener dette.

– Foreløpig er ikke den sertifiseringsordningen i nærheten av det som kreves for at det skal være godt nok, sånn at vi kan være sikre på at ikke man ødelegger regnskog, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Les også: Raser over mangel på reker i rekesalat

– Det motsatte av en miljøversting

Freia er enig i at sertifiseringen av palmeolje ikke er god nok slik den er i dag, og sier de jobber for å gjøre den bedre. Freia mener at bruk av palmeolje kan ha en rekke positive og sosiale konsekvenser.

– Med å jobbe med å skaffe mer bærekraftig palmeolje, og ved å virkelig hjelpe de miljøene som bruker og dyrker fram dette her, så er ikke palmeolje en miljøversting. Det er heller det motsatte, sier Kristian Hvilen, kommunikasjonssjef i Mondelez/Freia.

Les også: – Chipsindustrien sitter på en bombe

– Perfekt for våre produkter

Freia forklarer at det er palmeoljens egenskaper som gjør at de bruker den i Kvikk Lunsj og annen sjokolade.

– Palmeoljen har en rekke egenskaper som er perfekt for en rekke av våre produkter. Per i dag er 75 prosent av all oljen vår sertifisert, og det resterende skal være sertifisert innen 2015. Vi har systemene på plass, sier Hvilen til «TV 2 hjelper deg».

Freia kan altså ikke vite hvor en fjerdedel av palmeoljen deres kommer fra.

– I prinsippet kan dere altså bruke palmeolje som kommer fra plantasjer hvor man er med på å ødelegge regnskogen?

– I teorien så er det fremdeles en liten andel der, men som sagt i 2015 så skal alt være på plass innenfor sertifiseringsordningen, sier Hvilen.

Les også: Monica har betalt 1.075 000 kroner for denne muren