Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt 120 personer er blitt slettet fra PSTs register etter at Stortingets kontrollutvalg slo fast at de ikke skulle omfattes av registeret. Det kommer fram i rapporten som stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) torsdag fikk overlevert fra EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste).

LES OGSÅ: PST-sjef: – Muslimske ledere må bli mer synlige

Utvalget kritiserer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for å ha behandlet store mengder personopplysninger utenfor arbeidsregisteret, uten at utvalget har vært kjent med dette. Opplysningene har heller ikke vært underlagt regimet for gjennomgang av arbeidsregistreringer etter fem år, opplyser EOS-utvalget.

Kartlegging av journalistisk arbeid

Forsvarets etterretningsbataljon har også drevet ulovlig kartlegging av to VG-journalister, skriver avisa selv. De to har i flere år drevet kritisk journalistikk om de hemmelige tjenestene her i landet.

Eldbjørg Løwer (V) leder EOS-utvalget, og sier at dette gjaldt registreringer av diverse opplysninger.

– Det var personlige opplysninger om hvor de jobbet, hvilken utdannelse de hadde, og så videre, sier Løwer.

Sjefredaktør i VG, Torry Pedersen, presiserer overfor TV 2 at de to journalistene ikke har fått sitt privatliv overvåket av PST.

– Så vidt jeg forstår har etterretningsbataljonen kartlagt det journalistiske arbeidet de har bedrevet, og puttet dette inn i sine datasystemer. Det kaller jeg kartlegging, bare for å ha den distinksjonen, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Norges cyberforsvar: – Vi utsettes daglig for inntrengningsforsøk

– Uakseptabelt

Han tror kartleggingen har skjedd fordi de to har skrevet flere oppsiktsvekkende saker med tilknytning til etterretning. Pedersen mener likevel det er helt uakseptabelt at Forsvaret bruker sine ressurser på å kartlegge nordmenn.

– Etterretningsbataljonens oppdag er å rekruttere og utdanne etterretningspersonell for å bistå ved militære operasjoner. Sånn sett beviser dette at de ikke helt har fulgt med i samfunnsfagstimene.

– Det burde være kulturelt nedfelt at de ikke registrerer journalisters arbeid. De korrekte etiske og samfunnsmessige vurderinger har ikke slått inn. Det er det som er det alvorlige her, hvem var det som ga ordre om det, hva var formålet, hva ble gjort, og hva er konsekvensen, sier Pedersen.

TV 2 / NTB