ronningWeb
ronningWeb

Løperne tvang gjennom endring av Falun-løypen

Eldar Rønning kalte fellesstartløypene i Falun en parodi. Etter trussel om boikott endres nå løypene.

Falun/Bergen (TV 2 Sporten): Eldar Rønning var torsdag lite fornøyd med hvordan løypene er lagt opp til verdenscupavslutningen i Falun denne helga.

Spesielt løypa til fellesstarten og kjøringen ned «Mördarbakken» vekker frustrasjon hos landslagsløperen.

På Twitter kom han i ettermiddag med følgende melding:

– De nye løypene i Falun er rett og slett en parodi. Ufattelig at ingen har sett dette før, og at man tenker å arrangere en fellesstart her!!

Se intervju med Kikkan Randall om saken øverst i artikkelen

Torsdag ettermiddag hadde løperne et møte seg i mellom om løypene og ble enige om at de krever endring av løypen. Hvis ikke vil de ikke starte.

Etter protesten ble levert har man snakket sammen og FIS' renndirektør Pierre Mignery sier til TV 2 at de vil endre løypen lørdag og søndag, mens prologen fredag går uendret.

- Tror du løperne stiller fredag?

- Det får være opp til hver enkelt.

- Det blir ingen start hvis ikke løypene blir endret. Dette handler ikke om noen små skrubbsår, men dette er rett og slett helsefarlig. Vi har hatt møte i ettermiddag og det var 100 prosents oppslutning om kravet som er levert til rennledelsen, sa Emil Jönsson, som er i FIS' utøverkomité, om protesten.

tweet
tweet

- Dette er veldig alvorlig. Det er folks karrierer det er snakk om. Vi er klare til å sette makt bak ordene, men vi håper de tikek går så langt, sa Kikkan Randall til TV 2 Sporten.

- Meget sjeldent
TV 2 Sportens langrennsekspert Fredrik Aukland sier en slik protest fra løperne er meget sjelden og at det tyder på at løypene virkelig ikke er sikre nok.

- Dette er folk som er blant verdens beste til å stå på ski. Når de sier ifra, stemmer det nok, sier han.

Aukland har hørt at løypene skal være vanskelige og mener at arrangøren har hatt lang tid til å legge dem om.

- Det er langt mellom å true med startnekt og faktisk gjøre det. Men nå markerer løperne seg kraftig. Dette er spesielt unødvendig siden det er rennet som vil avgjøre verdenscupen.

– Det blir for dumt
Landslagssjef Vidar Løfshus er enig med Rønning i at den aktuelle traseen er i overkant utfordrende.

– Det er spesielt ned Mördarbakken hvor det er veldig bratt og svingete. I tillegg er det nå isete i den siste svingen, sier han til tv2.no.

Det er langt fra første gang verdenscupsirkuset entrer Mördarbakken, men aldri tildligere har eliten kjørt ned den velkjente hellingen.

Det er innenfor reglementet som FIS opererer med, men hvor de har funnet disse reglene er ikke godt å si.

– De gjorde det i SM tidligere i vinter, og også da var det flere som synes det var i skumleste laget. Det blir for dumt når til og med løperne sier ifra. Vanligvis er det vi i ledelsen som må si ifra, men når til og med løperne begynner å bli skeptiske har det gått for langt, sier han.

Løypene er godkjent av FIS, men Løfhus er ikke så sikker på om det lenger er et kvalitetsstempel.

– Det er innenfor reglementet som FIS opererer med, men hvor de har funnet disse reglene er ikke godt å si, avslutter Løfshus.