TV 2 hjelper deg har testet tannkremer som lover hvitere tenner. (Foto: TV 2 hjelper deg)
TV 2 hjelper deg har testet tannkremer som lover hvitere tenner. (Foto: TV 2 hjelper deg)

Kan man få hvitere tenner av tannkrem?

«TV 2 hjelper deg» testet fire tannkremer som lover hvitere tenner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I butikken står de på rad og rekke, tannkremene som lover deg hvitere tenner. Men får man synlig hvitere tenner av å bruke en whitening-tannkrem i to uker?

Ingen umiddelbar effekt

«TV 2 hjelper deg» har testet fire tannkremer som lover hvitere tenner. Fire testpersoner har pusset tennene med den utvalgte tannkremen hver morgen og hver kveld i 14 dager. De fire i testpanelet er i alderen 22 til 32 år. De drikker kaffe, te, brus og rødvin. Med andre ord, de er som de fleste andre.

– Etter å ha brukt Sensodyne Gentle Whitening i en uke så jeg ingen umiddelbar forskjell. det var nesten jeg ble så obs på det at jeg føler tennene ble gulere, forteller en av testpersonene.

Tennenes farge testes av tanntekniker

Tanntekniker Espen Hatlo jobber med å lage tenner og å finne fargenyansene på folks tenner.

Han måler testpanelets tenner i forkant av testperioden. Tennene måles manuelt med en skala som viser de ulike nyansene og digitalt med et fotospektrometer. Fotospektrometeret måler fargetonene for på den måten å gjengi den rette fargen på tennene.

– Hvis tennene blir lysere etter tannkremtesten vil man kunne se det på fargeskalaen og gjennom maskinen, garantert sier Espen Hatlo.

Les også: Jone (18): – Følte meg lurt av G-sport

Lover synlig hvitere tenner på 14 dager

tannkremene som ble testet. (Foto: TV 2 hjelper deg)
tannkremene som ble testet. (Foto: TV 2 hjelper deg)

Blant de fire tannkremene har TV 2 hjelper deg testet er «Solidox hvite tenner» og «Colgate Sensation White», som begge lover synlig hvitere tenner i løpet av 14 dager.

– Hvis jeg skal konkludere med noe, så har det ikke skjedd noe som helst, sier Hatlo om testpersonen som testet Colgate Sensation White.

Det samme utfallet ble det på testpersonen som brukte «Solidox hvite tenner».

– Ikke målbart og ikke synbart, er Espen Hatlos dom.

Før- og etter-bilder etter 14 dagers test. (Foto: TV 2 hjelper deg)
Før- og etter-bilder etter 14 dagers test. (Foto: TV 2 hjelper deg)

Litt bedre resultat

Tannkremene som derimot lover en all-around-effekt ga et litt annet resultat. Tannkremen «Jordan Complete Protection» lover frisk pust, sterkere tenner, sunt tannkjøtt og hvite tenner.

– Hjørnetanna ble gråere, mens fortennene ble bittelitt hvitere, sier Hatlo.

«Sensodyne Gentle Whitening» gir ingen synlig effekt, men ifølge fotospektrometeret måler den tennene litt lysere etter 14 dagers bruk.

– Jeg kan ikke se at det har vært stor forskjell på bleking av disse tennene. Min konklusjon er at det ikke har skjedd så veldig mye, sier tanntekniker Hatlo.

Les også: Vibeke fikk tatovert på øyenbryn: – Det ser ikke naturlig ut i det hele tatt

Vær obs på den lille skriften

Når du går i butikken og kjøper disse produktene forventer man å få hvitere tenner, men hvis du leser nærmere på tubene, står det noen detaljer i liten skrift.

– Selv om det står hvitere tenner på to uker på fronten, står det for eksempel i liten skrift at du må ha misfargede tenner for at det skal være synlig, forklarer «TV 2 hjelper deg»-programleder Solveig Barstad.

Les også: Smaker gammel melk godt?

Her er svarene fra Colgate og Solidox

Colgate:

Som verdensledende innen munnhygiene er vi forpliktet til produktkvalitet, og at alle våre påstander gjennomgår en grundig evaluering som støtter opp om hva vi sier i vår markedsføring. I Norge markedsfører vi flere hvithetstannkremer som inneholder et rengjørende og slipende silica-system, som effektivt fjerner flekker på tennenes overflate. Disse hvithetsfordelene er bredt støttet av kliniske studier som følger globale standarder og strenge vitenskapelige metoder.

Vår omfattende forskning på dette området gjenspeiler en høy standard for vitenskapelig troverdighet. Våre kliniske studier er utført av ledende eksperter og godkjent av flere vitenskapelige og akademiske institusjoner. Våre data er hentet fra en rekke testmetoder, inkludert testing på egenhånd og dobbel blind analyse, for å eliminere subjektive, ukjente forutinntattheter eller andre skjevheter.

Våre hvithetsanalyser strekker seg utover manuelle undersøkelser og bruk av tannhelsepersonell. Hvithetseffekten på våre produkter er ofte målt mot Lobene Stain Index – en utbredt og respektert modell som er benyttet av tannleger og forskere over hele verden. Bekreftelse fra alle testene og de ulike metodene, gjør oss sikre på at markedsføring av våre produkter inkludert hvithetspåstander er i samsvar med hva vi sier i markedsføringen av våre produkter.

Les også: Klar for vår? Her er de beste terrengskoene

Solidox:

Ved enhver vurdering av testdata er det viktig at man har en tilstrekkelig mengde data, det vil si gjennomfører testen tilstrekkelig mange ganger, for å redusere usikkerheten i resultatene. Vi forholder oss til et strengt regelverk der det stilles krav til dokumentasjon for våre produktpåstander. Det er av den grunn viktig å gjennomføre en test tilstrekkelig mange ganger for å eliminere usikkerhet og tilfeldighet i resultatene.

Våre tester av ovennevnte produkt er gjennomført på 76 personer mens «TV 2 hjelper deg» viser til en test der kun én person har testet produktet.

I utviklingen av «Solidox Hvite Tenner» gjennomgikk produktet omfattende testing, både in-vitro-tester og kliniske tester. Det er resultatene fra disse testene som danner grunnlaget for produktpåstandene knyttet til produktet. Den kliniske studien omfattet altså 76 testpersoner, og resultatene viser at bruk av «Solidox Hvite Tenner» gir statistisk signifikant reduksjon i misfarging på tenner. Dette gjelder både for de kliniske undersøkelsene og testpersonenes subjektive oppfatning av produktets effekt.

Vi vil gjerne presisere at produktet fjerner misfarging på tenner; den vil altså ikke gjøre tennene hvitere enn deres naturlige farge. Dersom tennene ikke er misfarget i utgangspunktet vil man heller ikke oppleve at tennene blir hvitere ved bruk av produktet.