Petter Northug (Foto: Scanpix)
Petter Northug (Foto: Scanpix)

Northug overtok ledertrøya i verdenscupen: – Jeg hadde forventet Dario i finalen

Petter Northug vant onsdagens finale i klassisk sprint. Han tar nå over ledertrøya i verdenscupen fra Aleksander Legkov.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stockholm (TV 2 Sporten): Både Dario Cologna og Aleksander Legkov kom seg nemlig ikke til finalen på sprinten i Stockholm.

Legkov endte siste i sitt kvartfinaleheat, mens Cologna ble nummer fem.

LES OGSÅ: Northugs manager slår tilbake mot Auklands kritikk

– Det ser veldig bra ut nå siden Dario og Legkov røk ut. Nå handler det om å ta så mange bononssekund som mulig og unngå feil på fredag og lørdag

– Planen å gå sakte
Petter Northug svarte med å slå til med seier og tok inn hele 46 poeng på Legkov. Nå leder han verdenscupen totalt med 34 poeng foran sin russiske rival.

– Det ser veldig bra ut nå siden Dario og Legkov røk ut. Nå handler det om å ta så mange bononssekund som mulig og unngå feil på fredag og lørdag, sier Northug til TV 2 Sporten etter seieren i den svenske hovedstaden.

– Det blir tett nå, men jeg har et forsprang og det må jeg bare ta vare på, konkluderer han.

– Forventet du dette før sprinten i Stockholm?

– Nei, jeg hadde regnet med at i hvert fall Dario skulle komme til finalen så utsiktene ser bra ut nå, svarer Northug om jakten på sammenlagtseieren i verdenscupen.

petter northug___ (Foto: Bendiksby, Terje)
petter northug___ (Foto: Bendiksby, Terje)

Tok kommandoen
Inn mot oppløpet tok Northug seg opp og tok kommandoen. Sammen med broren Tomas ledet han an på de siste hundre meterne.

– Det var planen å gå sakte i starten og finne den riktige posisjonen. Det ble taktiske løp, og det var greit å ligge litt bak først på grunn av vinden. Deretter fant jeg den riktige posisjonen før avslutningen, sa Northug etter seieren i Sverige.

Skisesset vant sprintfinalen foran Eirik Brandsdal. Nikita Kriukov endte på tredjeplass, 1,1 bak Petter Northug.

Rennet i Stockholm var en del av minitouren i Sverige, hvor sammenlagtvinneren får 200 poeng i verdenscupen etter avslutningen søndag. Dermed sikret Northug seg et perfekt utgangspunkt i jakten på å vinne verdenscupen sammenlagt.

Northug har nå 1271 poeng sammenlagt etter de 50 poengene han fikk for sprintseieren. Legkov står oppført med 1237, mens Cologna har 1228 før fortsettelsen i den svenske minitouren.

TIL TOPPS: Petter Northug vant verdenscupen denne sesongen, men må nå belage seg på en kneoperasjon. (Foto: Anders Wiklund/Ap)
TIL TOPPS: Petter Northug vant verdenscupen denne sesongen, men må nå belage seg på en kneoperasjon. (Foto: Anders Wiklund/Ap)

Northugs bror overrasket
Petter Northugs bror Thomas kom seg overraskende til finalen. Han hang lenge med i tiden, og slo til slutt til med en oppløftende femteplass. Thomas Northug ble nummer fire i semifinalen, men tok seg videre som «lucky loser».

Eldar Rønning, som var raskest i prologen, fikk en uheldig start og røk ut i kvartfinalen. Han måtte stoppe helt opp i første bakke, og det kostet trolig avansementet. Også Pål Golberg falt ut etter kvartfinalen.

Anders Gløersen, Chris André Jespersen og Tor Asle Gjerdalen ble alle slått ut i prologen.

Resultater sprintfinale, herrer:

1. Petter Northug
2. Eirik Brandsdal + 0,7 sekunder
3. Nikita Kriukov + 1,1
4. Teodor Peterson + 1,6
5. Tomas Northug 2,5
6. Sergej Ustiugov 2,6

Gjenstående verdenscuprenn, menn;

22.3. Falun: 3,75 km, prolog, klassisk: 50 verdenscuppoeng.
23.3. Falun: 15 km fellesstart, klassisk: 50 verdenscuppoeng.
24.3. Falun: 15 km jaktstart, fristil: Deltagerne får dobbelt opp med v-cuppoeng. Vinneren får 200 verdenscuppoeng.

(©NTB/TV 2 Sporten)