PRØVEKANIN: Sture Øien fra Bodø mener han var en prøvekanin da han ble hjerneoperert ved Universitetssykehuset Nord-Norge i 2006. I dag er han hundre prosent ufør. (Foto: TV 2)
PRØVEKANIN: Sture Øien fra Bodø mener han var en prøvekanin da han ble hjerneoperert ved Universitetssykehuset Nord-Norge i 2006. I dag er han hundre prosent ufør. (Foto: TV 2)

Ulovlig hjerneoperasjon ødela livet til tobarnspappa Sture

Universitetssykehuset i Nord-Norge utførte kompliserte hjerneoperasjoner på 13 personer, uten lov.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sture Øien fra Bodø er en av pasientene som ble skadet for livet av sykehusets praksis.

– Dette var helt trygt. Det var det tryggeste de kunne gjøre uten å åpne hodet. Det skulle jo tross alt utføres av Nordens fremste spesialister som drev med dette hver dag, forteller en alvorstynget Sture Øien til TV 2.

Se reportasjen:

Men under selve inngrepet i hjernen gikk noe fryktelig galt.

For da Sture Øien fra Bodø våknet opp i sykesenga ved sykehuset i Tromsø var han blitt påført en hjerneskade. I tillegg var hele venstre siden av kroppen blitt lam.

– Kroppen har ikke noe særlig funksjon, og jeg sliter med mye hodepine, konsentrasjon, og jeg blir veldig fort sliten. Jeg blir også sint og det er veldig mye som ikke er bra, fortviler Øien.

VÅKNET LAM: Sture Øyen våknet opp etter operasjonen hjerneskadd og lam på den ene siden av kroppen. (Foto: TV 2)

«De halvdrepte pappaen min»

Den før så livsglade tobarnspappaen har kjempet seg opp av rullestolen, men livet er blitt ødelagt, og han er 100 prosent arbeidsufør.

– Yngstemann sier; «de halvdrepte pappaen min». Vi er jo ganske bitre begge to, og det går jo inn på ungene og familien, forteller samboeren til Sture, Ada Lorentzen.

Nå slår Helsetilsynet slår fast at Universitetssykehuset Nord-Norge aldri hadde lov til å utføre den type inngrep som de gjorde i hjernen til Sture Øien i 2006.

Alle slike operasjoner skal gjøres ved rikshospitalet i Oslo.

Opererte uten lov

Universitetssykehuset Nord-Norge opererte totalt 13 pasienter, uten å ha lov til det.

Nå beklager Universitetssykehuset Nord-Norge. (SE VIDEO)

Kunne vært unngått

Statens helsetilsyn mener sykehusets lovbrudd er svært alvorlig.

– Når samfunnet bestemmer at en viss type behandling skal foregå et sted så legger vi til en grunn at helsevesenet innretter seg etter de nasjonale føringene, sier direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn.

ULOVLIG: Direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn mener Universitetssykehuset Nord-Norge har opptrådt uforsvarlig. (Foto: TV 2)
– Men det gjorde de ikke?

– Nei her har de ikke gjort det og derfor har de fått en påpekning om at de har brutt kravet om forsvarlig virksomhet.

Helsetilsynet mener komplikasjonene pasientene opplevde kunne vært unngått.

– Dersom pasientene hadde fått sin behandling der hvor samfunnet har ment at man skal få slik behandling, altså på Rikshospitalet, så kunne de blitt bedre ivaretatt, sier Andresen til TV 2