Michael Owen (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
Michael Owen (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)

Michael Owen: En berg- og dalbane av en karriere

– Han var en fantastisk målscorer i stand til å gjøre det umulige, sier Jamie Carragher.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kom nyheten mange hadde ventet på i lengre tid - Michael Owen annonserte at han etter sesongen vil legge fotballskoene på hylla for godt.

Med det er en lang berg og dalbane av en karriere over. Som så mange andre fotballhistorier, er også historien om Owen preget av opp- og nedturer. Skader, trofeer, målrekorder og benkesliting. Michael Owen opplevde alt.

Les også: Michael Owen legger opp

Den lille engelskmannen med den utrolige farten og den stoiske roen foran mål kommer til å bli husket med frykt av mange forsvarsspillere, men med glede av langt flere fotballfans.

En stjerne var født
Michael Owen startet sin karriere i Liverpool, og det skulle ikke ta lang tid før 17-åringen skjøt seg inn i hjertene til den røde delen av Merseyside. Allerede i debuten mot Wimbledon noterte han seg for sitt første mål, og det skulle bli mange flere.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Jamie Carragher skriver i sin spalte i The Daily Mail om når han forsto at Owen kom til å bli noe helt spesielt.

– Det var i en FA Youth Cup-kamp mot Manchester United hvor han scoret hat trick. Vi hadde hørt navnet hans bli nevnt i korridorene, men det var den dagen i 1996 jeg ble sikker på at Michael kom til å bli stor.

«Som manager var jeg velsignet som hadde han i laget. Han er en av de spillerne du aldri glemmer.» Gerard Houllier

Les også: Owen ordnet sju strake

I løpet av sine åtte år i Liverpool scoret han ikke mindre enn 158 mål, og fikk med seg én FA-cuptittel, én UEFA-cuptittel samt to triumfer i Ligacupen og én i Community Shield.

I tillegg ble han klubbens toppscorer hvert eneste år siden 1998, dette til tross for at han aldri nådde 20 Premier League-mål i en og samme sesong.

Kort Spania-opphold
I 2004 derimot, bestemte Owen seg for at han trengte en ny utfordring. Real Madrid ble neste stopp for engelskmannen, men karrieren i Spania ble aldri helt det Owen han hadde håpet på.

Jamie Carragher skriver videre at han rådet Owen til å bli i Liverpool.

Les også: Carragher hyller Owens United-overgang

– Jeg fortalte ham at han gjorde en feil ved å dra til Real Madrid og at det var en klubb hvor politikk såvel som fotballen satt i høysetet, men han ville ikke høre. Han trodde han ville overbevise skeptikerne og bli en suksess, og omstendighetene tatt i betraktning gjorde han det meget bra.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Michael Owen (Foto: JASPER JUINEN/AP)

Men tross 16 mål for de spanske gigantene, ble det mange innhopp og mye benkesliting i konkurranse med Ronaldo og Raul.

Når sommeren kom det påfølgende året, signerte Madrid både Robinho og Julio Baptista, og med det var utenlandseventyret over.

Owen returnerte til Fotballøya og Newcastle for rekordsummen 16,8 millioner pund.

«Han har vært mye skadet. Det er synd for ham, det er synd for England, det er synd for klubbene han har spilt for og det er synd for fotballen.» Sven Göran Eriksson

Skader og tilværelse på benken
Men etter returen til Newcastle ble det lengre mellom høydepunktene. I løpet av de første to sesongene spilte han kun 14 kamper for skjærene grunnet skader, og selv om han fikk flere kamper i 07/08 og 08/09 kunne han ikke hindre at Newcastle rykket ned for første gang på 15 år.

Les også: Owen reddet United

Den påfølgende sommeren ble han koblet til en rekke klubber, og tross muligheter for å returnere til Liverpool, var det Manchester United som skulle bli hans neste arbeidsgiver.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Heller ikke her ble Owen noen stor hit, men han vil likevel bli husket på Old Trafford for vinnermålet seks minutter på overtid i 4-3-kampen mot Manchester City i 2009.

Les også: Michael Owen til ny Premier League-klubb

Etter tre sesonger preget av innhopp og benkesliting, forlot han klubben sommeren 2012, og signerte deretter for Stoke. Han har per i dag fått syv kamper for de røde og hvite og én scoring. Dette var til gjengjeld hans 150. Premier League-mål, en milepæl kun seks andre spillere har nådd (Alan Shearer, Andy Cole, Thierry Henry, Robbie Fowler, Frank Lampard og Wayne Rooney).

Owen spilte sin siste landskamp i 2008, og stoppet på 89 kamper for England. Han hadde i motsetning til mange av sine landsmenn en tendens til å prestere også på landslaget, og endte med 40 scoringer. Kun Bobby Charlton, Gary Lineker og Jimmy Greaves har flere mål med de tre løvene på brystet.

«Han er en av de fire beste avslutterne England har hatt sammen med Alan Shearer, Jimmy Greaves og Gary Lineker. Noen vil si han er den beste.» Glenn Hoddle

En ydmyk legende
Mange snakker om Owen som en kald og kalkurende personlighet, og at hans mangel på følelser var det som gjorde han til en slik notorisk måljeger. Likevel er han også et sympatisk og omgjengelig menneske utenfor fotballbanen.

Dette finnes det mange eksempler på, men det beste av dem er kanskje da han fikk vite hvor alvorlig skaden han pådro seg i 2006 var. Det første han gjorde var å sende en tekstmelding til Newcastle-manager Glenn Roeder og unnskylde for at han hadde ødelagt planene hans for den kommende sesongen.

Også da han fikk spørsmål om hvordan det var å sitte på benken i Manchester United, svarte Owen uselvisk:

– Det gir meg en mulighet til å se på og lære av Wayne Rooney.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Han fortjener å bli husket som det han var. Ikke som en skadeskutt benkesliter, men som en av de beste engelske fotballspillerne i Premier Leagues historie.

Les også: Owen fikk gullballen

Han er enda den eneste engelskmannen siden Kevin Keegan som har vunnet Ballon d'Or som den beste fotballspilleren i Europa foran storheter som Raul, David Beckham, Fransesco Totti, Rivaldo og Luis Figo.

Jamie Carragher synes det er synd at Owen allerede må takke for seg.

– Det virker ikke riktig at han kan takke for seg ved å sitte på benken når Stoke møter Southampton, men det vil ikke ødelegge mine minner om han. Han var en fantastisk målscorer i stand til å gjøre det umulige, avslutter Carragher.