Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Statens helsetilsyn brøt Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø loven da de opererte til sammen 13 pasienter med medfødte karmisdannelser i hjernen (AVM) fra 2003 og fram til 2010.

Skulle blitt henvist til Oslo

FEILOPERET: Knut Borgvatn ble operert ved UNN. Han skulle vært sendt til Oslo. (Foto: TV 2)

Disse operasjonene skulle vært gjort ved Rikshospitalet i Oslo, som besitter mer kompetanse og erfaring på denne typen operasjoner.

Ved to av tilfellene endte operasjonen med tragisk utfall, hjerneslag. TV 2 har tidligere snakket med Knut Borgvatn, som er en av pasientene som ble operert i 2010. Etter å ha fått konstatert hjerneblødning, fikk han beskjed om å komme tilbake til UNN for en komplisert hjerneoperasjon.

LES OGSÅ: Legen brakk kateteret inne i Knuts hjerne

Ble lam

Men den avanserte operasjonen ved Universitetssykehuset Nord-Norge gikk galt. Et kateter ble sittende fast i hjernen, og Knut våknet med lammelser på venstre side. Han har i tiden etterpå slitt med store balanse- og bevegelsesproblemer.

I en pressemelding beklager UNN sterkt overfor de to pasientene som fikk alvorlige komplikasjoner i forbindelse med behandlingen ved sykehuset.

Ifølge Helsetilsynet har UNN siden 2010 henvist alle pasienter med behov for behandling av AVM i hjernen til Rikshospitalet i Oslo. Det vil derfor ikke bli ytterligere tilsynsmessig oppfølging av UNN, melder tilsynet.