I bloggen omtales en rekke personer. Innlegget som ble pålagt fjernet lå mandag kveld fortsatt ute på nettet, men forfatteren hadde da ikke fått forkynt kjennelsen som påbyr ham å fjerne innlegget. (Foto: FAKSIMILE)
I bloggen omtales en rekke personer. Innlegget som ble pålagt fjernet lå mandag kveld fortsatt ute på nettet, men forfatteren hadde da ikke fått forkynt kjennelsen som påbyr ham å fjerne innlegget. (Foto: FAKSIMILE)

Hengt ut som «pedosympatisør» – saksøker bloggere

– Hevnaksjon etter nettdebatt, mener advokaten. Nå saksøkes tre personer for grov mobbing og ærekrenkelser på nettet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De grove karakteristikkene har sittet løst i kjølvannet av et opphetet ordskifte på nettet: For etter at en mann fra Østlandet skrev et blogginnlegg hvor han forsøkte å sette såkalte vaksinemotstandere i sammenheng med høyreekstreme, lot reaksjonene ikke vente på seg.

Det ble opprettet anonyme blogger hvor det haglet med skjellsord og anklager om ulovlig kjønnslig omgang med mindreårige.

– Dette er en ren hevnaksjon etter et blogginnlegg som min klient skrev, hvor en av motpartene i saken ble navngitt. Da ble min klient erklært som fritt vilt på nettet, sier advokat Liv Torill Evenrud.

Pålagt å slette blogg

Hun har på vegne av sin klient varslet sivilt søksmål om ærekrenkelser mot tre personer. Sør-Trøndelag tingrett avsa rett før helgen en kjennelse om midlertidig forføyning mot en av dem, der vedkommende ble pålagt å slette innholdet i bloggen.

Da tv2.no snakket med vedkommende mandag kveld, hadde han ennå ikke fått forkynt kjennelsen. Han sier at dette kom som en overraskelse på ham.

– Dette er latterlig. Jeg har blitt kalt høyreekstrem når jeg aldri har vært høyreekstrem. Da må han tåle å bli kalt pedofil. Jeg mener disse begrepene er like sterke. Saken handler om en person som føler seg tråkket på fordi han blir skrevet tilbake til, sier mannen til tv2.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Retten var ikke i tvil om at kravet om midlertidig forføyning måtte etterkommes.

Saksøkerens advokat sier at hennes klient opplever hele saken som en kraftig belastning, og ber om at han ikke blir navngitt. tv2.no har valgt å etterkomme dette ønsket.

Etter at søksmålvarsel ble sendt til de partene, har også advokat Evenrud selv blitt omtalt i lite flatterende vendinger i tilknytning til saken. Prosessreglene krever at slike saker i første instans går til Forliksrådet.

I kjernen av saken har man to diametralt forskjellige oppfatninger av rekkevidden av ytringsfriheten på nettet. Ytringsfriheten har et særskilt vern både i Grunnloven § 100 og i den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 8. Både Høyesterett og den Europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har slått fast at det er grenser for denne friheten.

– Jeg tror ærlig og oppriktig at det i disse miljøene er slik at man tror det er greit å komme med sjikane og mobbing innenfor vernet av ytringsfriheten. Med denne saken håper vi også å statuere et klart eksempel. Når disse miljøene bruker så grove karakteristikker, vannes ordenes betydning ut for dem, mener advokat Evenrud.

– Latterlig

tv2.no har også vært i kontakt med en annen av de tre personene som nå må svare for påstanden om erstatningsbetingende ærekrenkelse. Vedkommende har i lang tid vært en sentral skikkelse i et innvandringskritisk miljø.

Han har gjengitt et blogginnlegg om saksøkeren på sin egen blogg, under en spalte for gjesteinnlegg.

– Da har jeg ikke noe ansvar for dette innholdet. Det er det forfatteren som har, mener han.

Selv mener han grunnlaget for søksmålet ikke holder vann:

– Jeg har selv blitt hengt ut av vedkommende som nazist, rasist og høyreekstremist. Derfor synes jeg dette er latterlig. Jeg gleder meg til rettsaken. Jeg har retten på min side, sier mannen til tv2.no.

Henlegges

Praksis viser at politiet i vid utstrekning henlegger anmeldelser om ærekrenkelser.

– Det som har kjennetegnet dette sakskomplekset er en misforståelse om at henleggelse er en seier for den som anmeldes. Slike saker må anlegges for retten som sivilt søksmål, og det tror jeg ikke alle er kjent med, sier Evenrud.

Ingen av de tre saksøkte er såvidt tv2.no har kunnet bringe på det rene representert ved advokat.

– Alle har svart meg personlig, sier Evenrud.

– Jeg ser ingen grunn til å bruke penger på advokat i denne saken. Jeg kjører saken selv, og regner med å bli tilkjent saksomkostninger. Det er mulig jeg også hiver på et sivilt søksmål for hets og personforfølgelse av meg selv. Det har vært ille: Disse personene sitter fra tidlig morgen til sent på kveld og diskuterer min person i et eget nettforum, sier en av mennene TV 2 har vært i kontakt med. Evenrud sier hun ikke er kjent med et slikt nettforum.