Northug2
Northug2

TV 2-ekspert frykter Northugs showstunt kan ødelegge for verdenscup-seier

– Han har vel behov for pengene, sier Fredrik Aukland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommende helg avsluttes verdenscupsesongen i langrenn i Falun. Onsdag er det sprint i Stockholm. Petter Northug ligger for øyeblikket bare tolv poeng bak Alexander Legkov i sammendraget.

Dario Cologna følger hakk i hæl, kun tre poeng bak Northug.

Mens Cologna og Legkov lader opp til de siste konkurransene i verdenscupen, skal Petter Northug prøve å ta verdensrekord på 100-meter sprint på Bislett. Uklokt, mener TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Han har vel behov for pengene i og med at han deltar. Det er ingen optimal oppladning midt i en sesongavslutning hvor så mye står på spill. Han er akkurat ferdig med femmila, og skal gå harde konkurranser i Falun. Det er ingen gunstig oppladning, sier Aukland.

Les også: – Fikk beskjed om at Kongen ventet med bestefarklemmen i mål
Les også: – Jeg måtte komme hit etter at Northug nærmet seg så mye i sammendraget

Cologna venter med pengerenn
Dario Colognas rådgiver vil likevel ikke avskrive Northugs sjanser i sammendraget til tross for stuntet.

– Petter kan gjøre de utroligste ting, men her er det tydelig at det er pengene som rår. Da har Petter tatt det valget. Dario valgte ikke å stille til start. Han går også pengerenn, men han velger ikke å tenke på det før sesongen er ferdig. Han har så gode økonomiske avtaler i bånn at han ikke trenger å tenke på det før sesongen er ferdig. Det dreier seg om hvilket fokus man har, forklarer Aukland.

Petter Northug (Foto: Scanpix)

Han ville aldri latt Northug gå showrennet dersom han hadde vært Mosvik-ekspressens trener.

– Sportslig passer det ikke inn. Det er ikke optimalt med tanke på neste uke, men Petter vil tjene disse kronene, sier Aukland.

Les også: – Salget av glidemiddel har økt takket være Northug

Det tror ikke Odd-Bjørn Hjelmeset at Northug bryr seg om.

– Han gjør det nok for å promotere seg selv og sporten. Petter tjener mer enn nok penger. Hvis det var pengene har gikk etter, så ville han konsentrert seg om å vinne i Falun, sier Hjelmeset.

Landslagssjef Vidar Løfshus legger seg ikke borti Northugs planer før den viktige avslutningshelgen.

Jeg legger meg ikke borti detaljplanene hans. Petter har veldig god kontroll på sånne ting selv.

– Dette er en plan han har selv. Jeg legger meg ikke borti detaljplanene hans. Petter har veldig god kontroll på sånne ting selv. Jeg er sikker på at det kommer til å gå fort unna når han skal stake i Stockholm, sier Løfshus.

Tror Northug viser muskler i Stockholm
Aukland mener Northug bør skaffe seg et lite forsprang før den avgjørende helgen i Falun.

Vidar Løfshus. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

– Petter er ekstremt god i Stockholm. Det har han vist før. Han staker bakken der på en helt rå måte. Der ligger hans fortrinn. Der er han klart bedre enn de andre, sier Aukland.

– Legkov er best i Hellnerbakken, mens Dario er jevnt best. Han kan stikke tidlig. Det er tre forskjellige måter å gjøre det på, forteller Aukland.

Les også: Northug gleder seg til Kriukov-duell på Bislett
Les også: Northug med tips til svenskene: – Kult hvis du går siste etappe i Sotsji, Calle

Langrennseksperten røper at Cologna er i kjempeform før den avsluttende uken. Sykdom gjorde at sveitseren ikke fikk uttelling i Holmenkollen. Aukland tror Cologna blir farlig hvis helsen spiller på lag.

– Han er kjempesulten og veldig giret på å ta den tittelen, avslører Aukland, og kommer med følgende tips før sesongavslutningen:

Legkov-tull

– Jeg er inhabil i denne saken, men jeg tipper Dario foran Petter og Legkov, humrer Aukland.

Langrennstroppen til Stockholm og Falun:
Kvinner: Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng, Kristin S Steira, Astrid Jacobsen, Maiken C Falla, Ingvild F Østberg, Celine B Lie, Kari V Gjeitnes (COC vinner) og Ragnhild Haga (u-23 vinner)
Menn: Petter Eliassen, Eldar Rønning, Chris Jespersen, Martin J Sundby, Sjur Røthe, Anders Gløersen, Eirik Brandsdal, Pål Golberg, Petter Northug, Tord A Gjerdalen, Finn H Krogh og Tomas Northug (COC).