Therese Johaug, Holmenkollen. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
Therese Johaug, Holmenkollen. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
FULLSTENDIG OVERLEGEN: Therese Johaug knuste konkurrentene i Holmenkollen og tok sin femte verdenscupseier i karrieren. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
FULLSTENDIG OVERLEGEN: Therese Johaug knuste konkurrentene i Holmenkollen og tok sin femte verdenscupseier i karrieren. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

Knusende overlegen Johaug seiret i Holmenkollen - tok flagget før siste motbakke

Den norske jenta ledet fra start til mål og utklasset konkurrentene.

Holmenkollen/Bergen (TV 2 Sporten): I Marit Bjørgens sykdomsfravær ble det opp til Therese Johaug å forsvare de norske jentenes ære på tremilen i Holmenkollen søndag, og 24-åringen skuffet ikke. Hun tok kommandoen fra start og sprengte feltet allerede på åpningsrunden, for så å øke forspranget underveis.

- En drøm jeg har hatt lenge
På vei inn mot mål var Johaug så overlegen at hun kunne ta imot det norske flagget allerede før siste motbakke, og gikk i mål hele 46,6 foran Justyna Kowalczyk som ble nummer to.

- Da var det syre helt opp i halsen og jeg visste ikke om jeg skulle komme meg opp bakken med flagget og en stav. Det er en jentedrøm som går i oppfyllelse. Nå har jeg fått gå med flagget to ganger på oppløpet her i Kollen. Det er en drøm jeg har hatt lenge, sier Johaug.

Les også: – Fikk beskjed at Kongen ventet med bestefarklemmen i mål

Landslagstrener Egil Kristiansen setter VM-gullet til Johaug på samme øvelse på to år siden høyere, men han er mektig imponert over det 24-åringen viste i dag.

- Har du sett Therese så rå?

- Kanskje ikke. Det er på høyde med det hun gjorde i VM, men i VM er det den dagen og det å treffe da er vanvittig stort. Den prestasjonen hun gjør her i dag er også veldig stort, sier Kristiansen til tv2.no.

Les også: Johaug jakter bestefarklem fra Kong Harald: – Jeg skal gå for den i morgen

- Vanvittig stort
Mens det norske publikummet ikke fikk noe å juble for på lørdag, fikk de i rødt i alle fall noe å rope hurra for på søndag. Johaug synes det er noe helt spesiell ved å gå skrirenn foran elleville nordmenn på hjemmebane.

- Det å gå i Kollen er vanvittig stort. Det er hjemmebane og det er alles drøm å vinne her på grunn av historien og spenningen i løypa, sier Johaug.

– Jeg var i kjempeform og tilskuerne rundt om i løypen hjalp meg hele veien, så tusen takk til alle. Jeg er så lykkelig, sa Johaug til FIS etter løpet.

Totalt tok Johaug sin femte verdenscupseier i karrieren, og også 160 verdenscuppoeng inkludert innlagte spurter. Dermed trygget hun sin 2. plass i verdenscupsammendraget.

FLAGGET TIL TOPPS: Therese Johaug krysset mållinjen med det norske flagget. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
FLAGGET TIL TOPPS: Therese Johaug krysset mållinjen med det norske flagget. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

Sliten Weng på fjerde
Tredjeplassen gikk til russiske Julia Tsjekaleva, mens Heidi Weng, Kristin Størmer Steira og Astrid Uhrenholdt Jacobsen fulgte opp en god norsk dag med henholdsvis fjerde-, sjuende-og åttendeplass i mål.

- Jeg hadde mer enn nok med å holde følge i dag. Beina mine er helt ferdige, sier Weng etter fjerdeplassen.

- Er tremil fortsatt for langt for deg?

- Ja, jeg tror jeg skal ha litt mer trening for å komme på samme nivå som de beste. Men i dag kjente jeg at det ikke var som det var i Lahti og Drammen, da var jeg i slag og det var fart i kroppen. I dag hadde mer enn nok å holde følge med gjengen jeg gikk med. Det var rett og slett litt tungt, jeg er veldig fornøyd med en fjerdeplass, sier Weng til tv2.no

Les også: Bjørgen står over i Kollen

Se hva Heidi Weng sa etter løpet her. Artikkelen fortsetter under videovinduet!

704457

Knallhardt ut fra start
Therese Johaug gikk knallhardt ut fra start og styrte løpet de første kilometerne. Jenta fra Dalsbygda passerte først på 2,7 kilometer, og fikk med seg Justyna Kowalczyk og sprengte feltet.

Allerede etter 4,2 kilomenter lå duoen fire sekunder foran Heidi Weng og Kristin Størmer Steira på plassene bak, og ved fem kilometer var forspranget til de jagende økt til over åtte sekunder. Duoen var derfor i rute til å sikre seg de innlagte spurtene, og allerede på runde nummer to satte Johaug inn et støt.

Med sin uredde stil knakk hun til og ledet med fire sekunder på den polske jenta ved passering 7,2 kilometer i bakkene opp mot Frognerseteren. Avstanden til resten av feltet var ved dette punktet på nesten 30 sekunder, og fortsatte bare å øke. Ved 8,0-kilometersmerket var verdenscupleder Kowalczyk hele 15 sekunder bak, noe som betød at Johaug hadde økt forspranget med over ti sekunder på 800 meter.

Lengre bak i feltet var både Heidi Weng og Kristin Størmer Steira en del av den store gruppen som hadde etablert seg rundt halvminuttet bak den majestetiske norske jenta i front.

HANG MED I STARTEN: Justyna Kowalczyk prøvde seg de første kilometerne, men ble etter hvert parkert av Therese Johaug. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
HANG MED I STARTEN: Justyna Kowalczyk prøvde seg de første kilometerne, men ble etter hvert parkert av Therese Johaug. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

I overlegen stil ved passering etter første mil
Da Johaug passerte inne på stadion etter passering ti kilometer var avstanden til Kowalczyk økt til hele 27 sekunder, og det så ut til at polakken hadde gitt opp seieren allerede og i stedet ville falle ned til resten av feltet som fulgte kun drøye ti sekunder bak henne.

Johaugs utrolige kjør i front stoppet dog ikke, og allerede etter 10,9 kilometer var avstanden på hele 43 sekunder. Ved 11,8 kilometer var ledelsen økt med nye fem sekunder, og da hadde også resten av feltet med Charlotte Kalla og de to norske jentene Heidi Weng og Kristin Størmer Steira i front tatt igjen Kowalczyk.

Skibytte skapte ny kvartett
Ved passering 13,3 kilometer valgte Therese Johaug å foreta et skibytte, og ettersom både amerikanske Elizabeth Stephen, Kristin Størmer Steira, tyske Nicole Vessel og franske Anouk Faivre Picon valgte å gå videre uten skibytte dannet det seg en gruppe på fire jenter rundt 25 sekunder bak Johaug og 25 sekunder foran resten av hovedfeltet som også byttet ski.

Kvartetten som lå rundt 25 sekunder bak Johaug inne ved stadion hadde havnet hele 48 sekunder bak ved passering 15,5 kilometer, og i overlegen stil kjørte Johaug kontrollert i front gjennom de publikumsstappede løypene.

Johaug så ut til å ha perfekte ski, og ved 18,3 kilometerspassering inne på stadion hadde hun økt avstanden til feltet til hele ett minutt og sju sekunder. Lengre bak i feltet hang både Kristin Størmer Steira og Heidi Weng med, i kampen om de resterende pallplassene.

Artikkelen fortsetter under bildet!

FULLSTENDIG OVERLEGEN: Therese Johaug knuste konkurrentene i Holmenkollen og tok sin femte verdenscupseier i karrieren. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
FULLSTENDIG OVERLEGEN: Therese Johaug knuste konkurrentene i Holmenkollen og tok sin femte verdenscupseier i karrieren. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

1.29 i ledelse på 21,6 kilometer
Da Johaug ved ny passering på 21,6 kilometer hadde muligheten til å skifte ski på ny var det knyttet en viss spenning til hvorvidt dalsbygdingen ville benytte seg av muligheten, men i stedet for å skifte på ny suste hun bare ut på ny runde i overlegen stil. Ettersom resten av feltet gjorde det samme var avstanden til følgerne på nesten ett og et halvt minutt, til en gruppe på åtte jenter som jaktet pallplasseringer.

Både Heidi Weng og Kristin Størmer Steira hang godt med i denne gruppen, som ble ledet an av bronsevinneren fra 10-kilometeren i VM, russiske Julia Tsjekaleva.

I bakkene oppover mot de neste passeringspunktene tok Kristin Størmer Steira og Heidi Weng over føringen, og ved ett passeringspunkt var det trippel norsk i tet. Justyna Kowalczyk virket sliten, mens Elizabeth Stephen som jaktet sin første pallplassering i verdenscupen noensinne så ut til å være den kvikkeste av jentene i denne gruppen.

Ytterligere to norske jenter i pallkampen - og Uhrenholdt Jacobsen på jakt
Mens Johaug fortsatte i overlegen stil og passerte inne på stadion etter 26,6 kilometer kjempet en gruppe på det som ved dette punktet var blitt seks jenter en durabelig kamp om de resterende plassene på pallen. Ved dette punktet var det Kowalczyk som igjen passerte først, mens de to norske jentene, russiske Tsjekaleva, amerikanske Stephen og japanske Masako Ishida fulgte på.

Like bak dem igjen kom også en meget frisk Astrid Uhrenholdt Jacobsen i enorm fart, og passerte som nummer åtte bare 13 sekunder bak gjengen foran henne. På dette stadiet i løpet gikk den norske jenta faktisk også fortere enn Johaug i front.

I den første bakken etter stadion så Justyna Kowalczyk sitt snitt til å stikke, og satte inn et rykk som ingen av de fem andre jentene i forfølgergruppa klarte å følge. Polakken så med det ut til å ha fått den avgjørende luken som ville sikre 2. plassen i løpet. Bak henne igjen stakk også Julia Tsjekaleva fra de resterende fire, og dermed så det ut til at palltoget var i ferd med å forlate perrongen for de norske jentene.

Smilende Johaug i overlegen stil
I de siste bakkene inn mot mål kunne Therese Johaug smile til publikum, og tok imot det norske flagget allerede 400 meter før mål. Dermed ble det en siste motbakke med norsk flagg i hendene, mens Heidi Weng lengre bak kjempet en innbitt kamp om en plass på pallen.

Therese Johaug, Holmenkollen. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
Therese Johaug, Holmenkollen. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

Dessverre for den norske jenta ble det ikke mer enn fjerdeplass i mål, ettersom Julia Tsjekaleva holdt ut og spurtslo henne i kamp om tredjeplassen bak Justyna Kowalczyk som ble nummer to.

Litt lengre bak fullførte Kristin Størmer Steira og Astrid Uhrenholdt Jacobsen en flott norsk dag ved å krysse målstreken som henholdsvis nummer sju og åtte.

1. Therese Johaug 1.21.17,7
2. Justyna Kowalczyk + 46,6
3. Julia Tsjekaleva + 51,9
4. Heidi Weng + 53,6
5. Masako Ishida + 53,8
6. Charlotte Kalla + 1.13,1
7. Kristin Størmer Steira + 1.17.0
8. Astrid Uhrenholdt Jacobsen + 1.18,9