I november i fjor var de to jentene på handletur til kjøpesenteret Oslo City. Mens de stod i kø for å kjøpe seg en smoothie kom det noen unge gutter bort til jentene.

– De spurte om vi ville skrive oss opp på en liste for å støtte gratis skolebøker, sier Frida.

Ufrivillig medlemmer

Jentene skrev under på papiret, men så dukket plutselig en giro for medlemsskap i AUF opp i postkassen. Foreldrene til jentene reagerer.

– Vi trodde ikke vi måtte advarer døtrene våre om politisk aktive ungdommer som nesten overfaller dem på et kjøpesenter, sier Kjersti Syljeset, moren til Selma.

Trude Simonsen, moren til Frida, mener det er en lettvint måte å lure til seg medlemmer.

– Jentene visste jo ikke hva de var med på, sier hun.

Leder for AUF, Eskil Pedersen, innrømmer at det ikke er slik AUF skal verve medlemmer.

– Det er viktig for oss å være tydelig på når folk blir med i en politisk organisasjon, og i denne situasjonen kan det godt være vi ikke har vært tydelige nok, sier han.

Jukset før

AUF har også tidligere fått sterk kritikk for deres medlemshåndtering. På 1990-tallet ble fire tillitsvalgte i AUF dømt for medlemsjuks. En av metodene som ble avslørt var forhåndsbetaling av kontingenten for medlemmer. Det vil si at man brukte organisasjonens penger på å betale kontingenter – for å sikre seg den offentlige pengestøtten man fikk for dem.

AUF-saken førte til at den formen for støtte til ungdomspartiene ble avskaffet. I frivillige organisasjoner lever denne støtteordningen videre.

Pedersen sier organsiasjonen har gått gjennom rutinene etter skandalen som skjedde på 1990-tallet.

Jentene forklarer at de ikke fikk noen form for informasjon.

– De burde jo sagt ifra at vi ble medlemmer hvis vi skrev under, sier Selma.

Begge jentene sier de ville snakket med foreldrene sine før de eventuelt bestemte seg for å bli medlem av en politisk organisasjon.

– Vi vet jo ingenting om hva AUF er, sier Frida.

Se hele innslaget her: