aksel lund svindal (Foto: PASCAL LAUENER, © WR/CVI)
aksel lund svindal (Foto: PASCAL LAUENER, © WR/CVI)

Svindal kritiserer verdenscup-oppsettet – får støtte av TV 2s alpinekspert

Færre fartsøvelser gir slalåmspesialist Marcel Hirscher en fordel i verdenscupracet. Nå håper Aksel Lund Svindal på en endring foran neste sesong.

Aksel Lund Svindal innså allerede i januar at kampen om den individuelle verdenscupseieren kunne bli hard.

Og etter at både utfor og super-G ble avlyst på grunn av tåke og vind i sveitsiske Lenzerheide, måtte nordmannen skuffet erkjenne at håpet om å ta igjen Marcel Hirscher i verdenscupen er ute.

Akterutseilt
Svindal gikk til topps i både utfor- og super-G-sammendragene, men ligger an til å tape for Hirscher sammenlagt i inneværende sesong. Svindal er nemlig 149 poeng bak Hirscher foran helgens gjenstående storslalåm og slalåm. Østerrikeren er normalt sett sterkere i begge øvelsene, og Svindal har varslet at han ikke stiller til start i slalåm søndag.

I bloggen sin peker Svindal på den skjeve fordelingen mellom tekniske øvelser og fartsøvelser, hvor seier gir 100 verdenscuppoeng uavhengig av disiplinen. Han antyder at en mer rettferdig fordeling ville bedret hans egne verdenscupsjanser betydelig.

«Med 19 tekniske og 15 fartsøvelser hadde jeg færre sjanser enn Hirscher, og med det faktum at det er mer sannsynlig at en fartsøvelse blir utsatt på grunn av været, så det ut som en tøff utfordring på papiret», skriver Svindal.

Les også: Super G-finalen blåste bort
Les også: Tåka ga Svindal seier i utforcupen

Uten navn
Uten navn

Kritiserer FIS
Han mener det vil bli veldig vanskelig for en fartskjører å ta opp kampen om verdenscupseieren dersom oppsettet blir det samme neste sesong – og får full støtte av TV 2s alpinekspert Astrid Lødemel.

– Jeg er enig. Jeg har tenkt på det samme, sier Lødemel til tv2.no.

Hun mener i tillegg at Det internasjonale skiforbundet (FIS) burde ha kansellert fredagens showpregede lagøvelse i stedet.

– Når to renn blir avlyst burde fredagen blitt brukt som reservedag. I stedet velger de å kjøre et team event som ikke teller i verdenscupen. Det er jeg litt kritisk til, sier Lødemel.

Les også: Her setter han utfor hoppbakken med snøscooter

Negativ publisitet
TV 2s ekspert mener avlysninger er negativt for både sporten, utøverne det gjelder og destinasjonene hvor øvelsene foregår.

– Det er ikke mulighet til å flytte en finale til mandag eller helgen derpå. Derfor burde man han hatt flere muligheter til å kjøre på en dag som fredag, sier Lødemel.

Hun har løsningen klar foran neste sesong:

– Innfør flere reservedager og muligheter til å flytte dem.

Er du enig med Aksel Lund Svindal og Astrid Lødemel? Si din mening i kommentarfeltet.