ANONYM: Partifellene klappet for SV-leder Audun Lysbakken under landsmøteåpningen fredag, men i en hvilken som helst annen forsamling er det trolig få som hadde kjent ham igjen. (Foto: NTB SCANPIX)
ANONYM: Partifellene klappet for SV-leder Audun Lysbakken under landsmøteåpningen fredag, men i en hvilken som helst annen forsamling er det trolig få som hadde kjent ham igjen. (Foto: NTB SCANPIX)

Nesten ingen vet hvem dette er

Audun Lysbakken er Norges minst kjente partileder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ett år er gått siden Audun Lysbakken ble valgt til leder for SV. Fortsatt er det bare 17,7 prosent som kan svare på hvem som leder partiet. Det er faktisk enda færre enn i fjor høst, da 19,3 prosent av de spurte svarte at Lysbakken var leder for SV.

Audun Lysbakken er imidlertid ikke bekymret og har en god forklaring på at han er såpass ukjent.

– Jeg tipper mange fortsatt tror at Kristin er leder. Kristin var leder i 15 år, og det tar tid før folk blir vant til at hun ikke er leder, sier Lysbakken til TV 2.

LES KJETIL LØSETS BLOGG: Dette er velgerne som snur ryggen til Lysbakken

Høyre-Erna mest gjenkjennelig

På oppdrag for TV 2 har TNS Gallup bedt folk oppgi navnet på lederne for partiene som i dag er representert på Stortinget.

Høyre-leder Erna Solberg er mest kjent. 87,7 prosent svarte riktig på spørsmålet om hvem som leder Høyre.

Siv Jensen følger hakk i hæl med 84,5 prosent. 82,5 prosent vet at Jens Stoltenberg leder Arbeiderpartiet.

Deretter er det et kjempehopp til de mindre partiene. 35,4 prosent vet at Knut Arild Hareide leder Kristelig Folkeparti, mens 31,8 prosent klarer å svare Liv Signe Navarsete på spørsmålet om hvem som leder Senterpartiet.

29,5 prosent vet at Trine Skei Grande leder Venstre. Sosialistisk Venstreparti havner på en klar jumboplass med 17,7 prosent.

Se Lysbakken kommentere undersøkelsen på fredagens Kristiansen & Strand:

LES OGSÅ: – Tror vi kan overraske mange, sier Lysbakken

Selv SV-velgerne svikter

Undersøkelsen viser dessuten at et ikke en gang et flertall av SVs egne velgere vet hvem som leder partiet. Blant SVs velgere er det 45,1 prosent som vet at Lysbakken er lederen. 54,9 prosent svarer galt eller «vet ikke».

At lederen er ukjent, er ikke SVs eneste problem. Bakgrunnstallene fra TNS Gallups målinger for TV 2 viser at SV har mistet grepet om mange av sine kjernevelgergrupper. Ved stortingsvalget i 2009 var det 6,2 prosent av velgerne som støttet SV. Siden har oppslutningen falt.

Gjennomsnittet av målingene i TV 2s partibarometer viser at SV nå har en oppslutning på 4,6 prosent. Det er nøyaktig den samme oppslutningen som målingene viste da Lysbakken ble valgt til leder for et kriserammet parti for et år siden.

Fredag åpnet SVs landsmøte på Lillestrøm. I sin tale til partiet sa Lysbakken at høstens valgkamp blir den viktigste i partiets historie. At Lysbakken selv er såpass lite kjent, ser han ikke på som et stort problem.

– Det betyr ikke at folk ikke vet hva SV står for, og det er det som er viktig, sier Lysbakken.

– Dårlig utgangspunkt

TV 2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen mener derimot at målingen viser at SV har et problem.

– Hvis velgerne ikke har fått med seg hvem som er leder i SV, har Lysbakken et dårlig utgangspunkt for valgkampen. Partiet kjemper en kamp for livet med en leder som er langt mindre kjent enn de andre partilederne. Det er et handicap, sier Kristiansen, som påpeker at Lysbakken ikke er noen nykommer i norsk politikk.

Samtidig mener Kristiansen at Lysbakken gjorde en solid jobb da han talte under landsmøtets åpning.

– Han inspirerte og motiverte som en partileder skal gjøre. Han var mer overbevisende engasjert enn jeg har hørt ham tidligere, sier Kristiansen.