Dario Cologna med beviset for at han vant verdenscupen enne sesongen. (Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Afp)
Dario Cologna med beviset for at han vant verdenscupen enne sesongen. (Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Afp)

– Jeg måtte komme hit etter at Northug nærmet seg så mye i sammendraget

Dario Cologna er spent på formen før Kollen-femmila og den viktige verdenscupavslutningen.

Holmenkollen (TV 2 Sporten): En småsyk Dario Cologna kom torsdag til Holmenkollen og gjennomførte fredag sin første økt på skistadionet. Verdenscuplederen kjenner nok presset på sammenlagtseieren etter at hans argeste utfordrer, Petter Northug jr., sanket 200 poeng på rappen i rennene i Lahti og Drammen.

– Jeg har vært syk siden Lahti og hele uken. Jeg har vært hjemme i Davos, men jeg måtte hit etter det Petter presterte i Drammen, sier Cologna til TV 2 Sporten.

– Spent på formen
Forspranget ned til Northug har nå krympet til kun 23 poeng i sammendraget. På lørdagens femmil i Holmenkollen tar vinneren med seg 100 poeng, samtidig som 90 bonuspoeng skal deles ut underveis i styrkeprøven.

Les også: Northug: – Bør være enkeltstart på femmila i Kollen

Cologna innrømmer at forberedelsene til den tradisjonsrike femmila kunne vært bedre, men sier at det ikke var aktuelt å stå over også denne helgen.

– Jeg måtte komme hit etter at Northug nærmet seg så mye i sammendraget, men jeg er spent på hvordan formen er. Noe svar får jeg vel ikke før i morgen, sier Cologna.

– Er du sikker på at du starter?

– Ja, det er litt derfor jeg har kommet til Oslo. Om det er lurt, det får jeg vel ikke vite før etter rennet.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Dario Cologna og Petter Northug (Foto: Elvis Piazzi/Ap)
Dario Cologna og Petter Northug (Foto: Elvis Piazzi/Ap)

Cologna tror det blir avgjort i Falun
Sveitseren kan ta sin tredje strake sammenlagtseier i verdenscupen dersom han holder ut til siste stavtak i Falun neste helg. Selv om mange poeng skal deles ut i Holmenkollen til helgen, tror ikke sveitseren at kampen om krystallkulen ikke blir avgjort før jaktstarten i Falun.

– Jeg tror ikke avgjørelsen faller i Holmenkollen. Det er jo en mini-tour i Sverige med massevis av verdenscuppoeng som skal deles ut. Avgjørelsen faller nok først søndag om en uke i Falun, sier Cologna, som er spent på duellen mot en Northug i form.

– Det blir spennende. Northug har vist at han er i kjempeslag. Jeg håper at jeg klarer å holde på den fordelen jeg har i form av ledelsen.

Tror ikke på Olsson-kopi
Northug og Cologna er naturligvis regnet som to av de aller største favorittene Kollen-femmila. Samtidig som den nybakte verdensmesteren på samme distanse, Johan Olsson, ikke blir å finne på start som følge av sykdom.

Les også: Syk Røthe usikker til femmila

Svenskeforfallet, samt varsel om lett snøfall i helgen, får Cologna til å tro på en mer kontrollert og forutsigbar femmil.

– Da får vi vel neppe se noen løpere som kopierer det Johan Olsson gjorde under VM. Så lenge Olsson ikke stiller til start, så er det vel tvilsomt at noen tør gå alene. At feltet sprekker og grupper går sammen, det tror jeg er sannsynlig, sier Cologna.

PS: Mini-touren i Sverige går over fire etapper. Det deles ut 50 verdenscuppoeng til vinneren på de tre første etappene. På den avsluttende jaktstarten får vinneren 200 poeng, mens andremann får 160.