eirik_holmen_johansen
eirik_holmen_johansen
Johansen (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
Johansen (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

Citys norske keeper får gode skussmål: – Han er blant de beste unge keeperne i England

Manchester City-proff Eirik Holmen Johansen fra Nøtterøy spås en framtid i Premier League, men 20-åringen skal i første omgang imponere på utlån hos Scunthorpe i League One.

Scunthorpe (TV 2 Sporten): Sommeren for snart fem år siden flyttet familien Holmen Johansen fra Nøtterøy i Vestfold til Manchester for å satse alt på fotballen, da brødrene Tobias (18 år den gang) og Eirik (16) begge fikk kontrakt med Manchester City.

Nå er Eirik blitt 20 år og er alene igjen i England. I fjor sommer signerte han en ny treårskontrakt med de regjerende seriemesterne, og forrige lørdag debuterte han i Football League - på utlån i Scunthorpe mot Coventry.

Les også: Norsk keepertalent skrev ny treårskontrakt med Manchester City

Gode skussmål
Det endte med 1-2-tap i debuten på Glanford Park, men tometersmannen kunne ikke lastes for noen av scoringene og fikk skryt for innsatsen.

– Han var veldig rolig og behersket under press, og imponerte oss med å takle den tøffe, fysiske fotballen i League One. Det lover godt for framtida, sier keepertrener Neil Cutler til TV 2 Sporten.

Heller ikke lørdag ble det seier for Scunthorpe. Med Johansen mellom stengene ble det 0-1-tap for Notts County.

TV 2 på Scunthorpe-visitt
Vi besøker Scunthorpe, som i øyeblikket ligger på en utsatt 20. plass like over nedrykksstreken, på en innetrening denne uka. Det er minusgrader i England, og midtukekampen mot Bury ble avlyst grunnet frossen bane.

Cutler er i god gang med å instruere øvelser for Johansen og keeperkollega James Severn. Vi befinner oss inne i en gammel hall på en bondegård i utkanten av byen, eid av styreformannen. Her ligger en liten kunstgressbane, i det som etter lukta å dømme har vært et gammelt fjøs.

Johansen (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
Johansen (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

Les også: Sjekk hvilken nordmann som er med i Manchester Citys Mesterliga-tropp

Verdifull erfaring
Johansen er hentet til Scunthorpe fordi førstekeeper Sam Slocombe er skadet. For gutten med fortid i den lille klubben Teie er dette en drømmemulighet til å tilegne seg verdifull erfaring.

– Med den situasjonen City er i, der de i bunn og grunn kan kjøpe hvem de vil, så er nåløyet veldig trangt. Så et sted må man starte, og å få litt ordentlig matching mot tøffe mannfolk, det har jeg bare godt av, forteller Johansen til TV 2 Sporten.

– Det er sånne oppgaver du vokser på, fasilitetene er helt annerledes enn i City og jeg har hatt lyst til å oppleve denne verdenen også.

– For Eirik er dette en fantastisk løsning, og for oss er det enda bedre fordi vi har fått tak i en keeper som kan hjelpe oss til å holde plassen, konstaterer manager Brian Laws.

Les også: – Mancini må ta et trofé

– Målet er Premier League
Med Joe Hart i buret har det blitt smått med spilletid for a-laget, men Johansen var registrert i Champions League-troppen denne sesongen, og spilte et knippe treningskamper i fjor sommer.

– Jeg har satt meg mål om å komme til Premier League. Om det blir i City eller et annet sted får vi se. Men det er profesjonell idrett vi snakker her, de gir ikke en ny kontrakt som en vennetjeneste. Jeg har hatt hele utdannelsen min i City og det viser forhåpentligvis at jeg også er god nok til å spille for klubben, sier en offensiv 20-åring.

Dermed frister det ikke å vende tilbake til Norge for å spille.

– Jeg må innrømme at jeg ikke har så veldig lyst til det sånn med det første. Bare se på Rune Almenning Jarstein, han har fått en god del landskamper nå, men enda så sliter Viking med å få solgt han ut, sier han.

Les også: City-keeper sammenligner Moa med stjernene i Manchester

Artikkelen fortsetter under bildet!

Johansen (Foto: Sharon Latham/Pa Photos)
Johansen (Foto: Sharon Latham/Pa Photos)

– Premier League-potensiale
Han har landskamper på alle aldersbestemte nivåer for Norge, og ble nylig tatt ut i troppen til det nye U21-laget mot Skottland og Danmark. Siden han er førstekeeper i Scunthorpe for øyeblikket prioriteteres riktignok spill for klubblaget i denne omgang.

Det var ikke tilfeldig at han endte opp i Scunthorpe, forteller keepertrener Cutler .

– Jeg har reist land og strand rundt, og han er blant de absolutt ypperste keepertalentene i dette landet for tida. Like god som Sam Johnstone i Manchester United, og jeg mener han har alle forutsetninger for å bli en førsteklasses Premier League-keeper, skryter Cutler.

– Han har god spenst, rekkevidde, han er åpenbart en stor keeper (2,00 meter på strømpelessen) som ikke er negativt, og han har de rette holdningene. Ekstremt treningsvillig og mentalt sterkt, noe som er alfa omega som keeper, følger Cutler opp.

Tar ikke av
Johansen selv tar et steg av gangen, og har ikke blitt blasert av å dele garderobe med noen av verdens best betalte fotballspillere.

TobiasHolmenJohansenWeb
TobiasHolmenJohansenWeb

– Ja, de tjener mange millioner, men de er helt vanlige mennesker, sier han om lagkameratene i Manchester City.

– Mario Balotelli for eksempel, har jo fått mange negative oppslag, mens de positive tingene han har gjort ikke får den samme oppmerksomheten. Han har for eksempel spandert nyttårsmiddag på 25 uteliggere på Hilton hotell, forsvarer han den tidligere lagkompisen.

– Føler du at du er en del av stjernegalleriet?

– Ja, jeg har vært med i Champions League-troppen og vært med på reise flere ganger, så jeg gjør det. Men det blir en opplevelse dette også, sier han og tenker på de kommende ukene i bunnstriden i League One.

Låneavtalen med Scunthorpe går ut den 7. april, med mulighet for forlengelse.

Les også: Norske Eirik (20) byttet inn for Manchester City

I videovinduet øverst kan du se reportasje fra Scunthorpe!