I en meningsmåling utført for Aftenposten av Respons Analyse får miljøpartiet en oppslutning på 2,3 prosent. Ifølge TV 2s mandatberegninger ville det gitt partiet ett mandat på Stortinget ved et valg i dag.

Sikter mot sperregrensen

De Grønne fikk sitt nasjonale gjennombrudd ved lokalvalget i 2011. Da kom de inn i 15 kommunestyrer, et fylkesting og fire bydelsutvalg i Oslo. Partiet er nå representert i alle de store byene, og har siden kommunevalget fått mange nye lokallag.

Partier som kommer under sperregrensen på fire prosent får ikke være med å kjempe om de 19 utjevningmandatatene, men kan likevel kapre distriktsmandater i de ulike fylkene.

De Grønne har siden 2007 økt fra tolv til 80 lokallag. Nå sikter partiet mot sperregrensen på 4 prosent.

LES OGSÅ: De Grønne vil ha fri på Samenes nasjonaldag

– Har ikke nåla i veggen

1.-kandidat på Miljøpartiet De Grønnes liste i Oslo, Rasmus Hansson, er den som ved et valg i dag ville vært sikret mandat på Stortinget. Den tidligere generalsekretæren i WWF ser lyst på fremtiden.

HISTORISK MÅLING: Politisk journalist og valgekspert i TV 2, Kjetil Løset, sier målingen er historisk. (Foto: Jarl Fr. Erichsen/)
– Dette betyr jo at vi har ingen unnskyldning for å ikke drive en beinhard valgkamp. Det er helt åpenbart mulig å komme inn og det er en positiv utvikling i målingene til tross for store svingninger. Det er et signal om at stadig flere velgere ønsker et miljøparti, sier Hansson til tv2.no.

Foreløpig har ikke partiet satt i gang valgkampen og foreløpig er det ikke midler til å ta opp kampen med partiene som er nærmest.

– Vi har ikke begynt noen valgkamper i det hele tatt. Vi har ikke nåla i veggen, så vår spurt blir ikke ennå. Vi vil bygge oss opp så godt vi kan. Det er målet vårt å komme over sperregrensen, men det er et hårete mål. Ved neste valg tror vi at vi vil være der.

Valgekspert og politisk reporter i TV 2, Kjetil Løset, sier målingen er historisk.

– Dette er første gang en nasjonal meningsmåling viser at De Grønne ligger an til å ta mandat til Stortinget. TV 2s beregninger viser at partiet er inne i Oslo med 1830 stemmers margin.

Les mer på Kjetil Løsets blogg.

Går ikke aktivt etter SV-velgerne

Til sammenligning har henholdsvis Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet begge holdt seg så vidt over sperregrensen med 4,8 prosent oppslutning hver i marsmålingen.

SV som denne helgen holder landsmøte har tradisjonelt sett hatt mange velgere som har vært opptatt av miljø- og klimaspørsmål.

LES OGSÅ: SV-lederen: – Tror vi kan overraske mange

Løset, tror det er tidligere trofaste SV-velgere som nå har funnet et nytt parti som taler deres interesser.

– Selv om dette er De Grønnes beste enkeltmåling, viser en analyse av bakgrunnstallene på TNS Gallups målinger det siste året at det er mange tidligere SV-velgere som sier de vil stemme på Rødt og De Grønne. Det kan bety at det er en del tidligere SV-velgere som er frustrert over partiets innsats i regjeringen som nå går til De Grønne.

Rasmus Hansson i De Grønne legger ikke skjul på at de ser at mange SV-velgere nå heller vil stemme på dem. Imidlertid sier han at de ikke går bestemt ut for å kapre SV-velgerne.

– Vi er nokså sikre på at vi tar fra nesten hele spekteret. Selvfølgelig en del fra SV, men vi vet vi har folk fra alle partier. Vi har som mål å hente miljøvelgere fra hele spekteret, sier han til tv2.no.

LES OGSÅ: De Grønnes historie