Fra 2. mai kommer nye regler   nå kan du ikke lenger sende SMS, ta bilder, surfe på nettet eller sjekke Facebook statusen mens du kjører bil.
Fra 2. mai kommer nye regler nå kan du ikke lenger sende SMS, ta bilder, surfe på nettet eller sjekke Facebook statusen mens du kjører bil.

Dette blir helt forbudt

Nye regler fra 2. mai – farvel til SMS og Facebook.

Det har i mange år vært forbudt å snakke i håndholdt mobiltelefon mens man kjører bil.

Men å skrive tekstmeldinger, surfe på nettet eller sjekke Facebook-statusen bak rattet – det har det ikke vært noe forbud mot.

Del med Facebook-vennene dine

Eksplosiv økning

Årsaken er nok rett og slett av lovgiver ikke så på dette som noen aktuell problemstilling da mobilforbudet ble innført.

De siste årene har det imidlertid vært en eksplosiv økning av "annen" mobilbruk i bilen. Særlig den store utbredelsen av smarttelefoner må ta sin den av ansvaret for det.

Forbudt i hele Europa – men svenskene har lov!

Skjerper reglene

Det har derfor vært åpenbart at en innstramming i reglene vil komme, og nå har Samferdselsdepartementet kunngjort at reglene for mobilbruk blir skjerpet – fra og med 2. mai i år.

Fra denne datoen blir det kun lov å bruke tastaturet på mobiltelefonen til å starte og avslutte en samtale. Og den må da ha en handsfree-løsning eller være fastmontert i en holder. Alt annet er forbudt.

– På tide!

Både politiet og trafikkskolene har vært støttespillere for å få innført dette forbudet. En av dem som har uttalt seg om det nye forbudet er kjørelærer Erik Klungtveit ved Vei-visern Trafikkskole i Lillestrøm:

– Jeg synes det er på tide. Det har vært helt merkelig at det har vært lov å tekste, men ikke snakke. Jeg mener det er minst like farlig å tekste.

– Med hensyn til holdningsbiten kan et forbud være bra. Det blir lettere for oss som driver opplæring å argumentere når det ikke er lov, sier Klungtveit, til Romerikes Blad.

LES OGSÅ: Påsto det var brannfarlig å ta bilde av bensinprisene ...

Farlige situasjoner

Straffen for å bruke mobiltelefon mens du kjører, er et forelegg på 1300 kroner, men ingen prikkbelastning.

Men om bruken av mobiltelefon fører til at en bilist skaper en farlig situasjon, for eksempel ved å komme over i motgående kjørefelt, da kan førerkortet beslaglegges på stedet. Og forelegget kan bli på alt fra 5000-15.000 kroner.

Ikke snakke heller? De vil ha totalforbud mot mobil i bilen