Fant svinekjøtt i halal-produkter

Mattilsynet politianmelder funn av svin i halalkjøtt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kjølvannet av hestekjøttskandalen, besluttet Mattilsynet å også DNA-teste gatekjøkkenmat. Resultatene viser flere funn av svinekjøtt i produkter som kun skulle inneholdt storefe.

LES OGSÅ: Snart får du vite hva kebaben inneholder

Vil melde saken til politiet

Prøvesvarene avdekker at flere av kebabproduktene fra Kuraas kan ha inneholdt opp til 30 prosent svinekjøtt. Funnene er også gjort i produkter som er angitt å være «halal», opplyser Mattilsynet. Hos en annen produsent viste biff seg å være 60 prosent svin.

– Dette ser vi svært alvorlig på. Funnet av svin i et halal-merket produkt gir en ny dimensjon i villedingen, sier seksjonssjef Randi Edvardsen, som varsler at de vil politianmelde forholdet.

LES OGSÅ: Snart får du vite hva kebaben inneholder

– Overraskende

Kuraas har foreløpig ikke besvart NTBs henvendelser. Onsdag ble det kjent at tilsynet hadde funnet svinekjøtt i små mengder i deres kebabkjøtt av merket Aramso. Mattilsynet sa da at det kunne dreie seg om slurv, og forurensing fra forrige produksjon.

– Dette kommer svært overraskende og veldig uønsket for oss. Vi har satt i gang en intern runde for å prøve å finne ut hvordan dette kan ha skjedd, sa markedssjef Kenneth Kuraas da til NTB. Produsenten trakk da produktet tilbake.

Vil samarbeide

– Muslimer har lenge blitt ført bak lyset ved at kjøttbransjen misbruker begrepet halal på produkter som ikke oppfyller kravene, mener Islamsk Råd. De vil gjerne samarbeide med Mattilsynet.

Generalsekretær Mehtab Afsar betegner tilstanden i visse deler av kjøttbransjen som mafialignende. Han sier at rådet over lengre tid har uttrykt bekymring over falske halalprodukter.

– Vi vet at det er mye lureri i bransjen, og får stadig spørsmål om dette fra våre medlemmer. Blant annet er det mye smuglerkjøtt inne i bildet, og mange useriøse aktører lurer muslimer ved å skrive halal på arabisk på pakka. Vi forventer at Mattilsynet tar dette mer på alvor framover, sier han til NTB.

Egen standard

I 2011 innførte Islamsk Råd Norge sin egen halalstandard, som stiller krav til både slaktemetode, hygiene, opprinnelse og andre deler av produksjonen.

Disse produktene får en egen sertifiseringslogo.

– Vi tilbyr gjerne veiledning til Mattilsynet om halalmat. Dessuten forventer vi at de nå vil jobbe for å luke ut useriøse aktører, og hindre at de får fortsette i bransjen, sier Afsar.

– Beklager sterkt

Kjøttfirmaet Kuraas avviser at de har villedet forbrukere etter at Mattilsynet fant svinekjøtt i halalproduktene deres. De beklager sterkt, og sier det dreier seg om rutinesvikt.

– Vi fikk litt hakeslepp da det ble snakk om opptil 30 prosent. Men Mattilsynet opererer med én kategori inntil 5 prosent, og en neste kategori fra 5 til 30 prosent. Vi mener funnene i våre produkter må ligge rett over 5-prosentsgrensa, sier markedssjef Kenneth Kuraas.

Han betegner saken som særdeles tragisk og sier det er ekstra beklagelig når det dreier seg om halalkjøtt. Kuraas viser til at de har tett dialog med Mattilsynet om saken, og skal ha et nytt møte fredag. Dit vil de medbringe dokumentasjon.

– Vi kjøper inn enorme mengder halalkjøtt, og kan vise til fakturaer som samsvarer med det vi har produsert og solgt. At det har havnet svinekjøtt i disse produktene, skyldes rett og slett en rutinesvikt, og vi har en teori om hvordan det kan ha skjedd, sier han ifølge NTB.