VARMET OPP TIL LANDSMØTET: SV-leder Audun Lysbakken. (Foto: Lars Barth-Heyerdahl)
VARMET OPP TIL LANDSMØTET: SV-leder Audun Lysbakken. (Foto: Lars Barth-Heyerdahl)

SV-lederen: – Tror vi kan overraske mange

SV-leder Audun Lysbakken er optimist foran valget og utpeker Fremskrittspartiet til hovedmotstander.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det viktigste valget 9. september står mellom SV og Fremskrittspartiet, fastslår SV-leder Audun Lysbakken.

Torsdag holdt partiledelsen pressekonferanse for å snakke om hva som blir hovedsakene under helgens landsmøte og videre fram mot valget 9. september. Det blir ikke et valg mellom en fortsatt rødgrønn regjering og Erna Solbergs moderate høyreside, sier Lysbakken.

– Det er en radikalisert høyreside der Fremskrittspartiet skal være med, som vil være en mye mer høyreorientert forskjells- og privatiseringsregjering enn det Bondevik II var, sier SV-lederen.

Klimafornektere

Etter å ha styrt landet sammen med Arbeiderpartiet siden 2005, vet SV-ledelsen mye om hvordan det er å være nest størst i en regjeringskoalisjon.

– Valget 9. september kommer til å handle om det er SV eller Fremskrittspartiet som skal ha en hånd på rattet i norsk politikk. Og vi vet at parti nummer to i koalisjonen får veldig mye å si. Jeg vil ikke at Siv Jensen skal ha innflytelse på alle kompromisser i norsk politikk og få gjennomslag hver eneste dag de neste fire årene.

Han advarte mot en annen politisk kurs som vil bringe klimafornektere i regjering.

– Hvis vi får en regjering der Fremskrittspartiet er med, blir vi det første landet i Vest-Europa, så vidt jeg vet, som har åpne klimafornektere i regjering, som sier at klimaproblemet ikke finnes, sier Lysbakken.

MENTE ARBEIDERPARTIET BLE FOR TAMT: Dette er SVs historie

Avviser dårlige målinger

I disse dager er det ett år siden den nåværende partiledelsen ble valgt. Audun Lysbakken slår fast at SV det siste året har vært tydelig i den politiske debatten, partiorganisasjonen er rustet opp, og de får gjennomslag i regjeringen.

At meningsmålingene ligger på stedet hvil i forhold til for ett år siden, vil ikke partilederen snakke så mye om. Han viser til at det er valgrestultatet som teller.

– At vi har ligget stabilt i året etter at landets kanskje mest populære partileder sluttet, det synes jeg er ganske bra, kommenterer han.

Lysbakken noterer at tilbakegangen er stoppet og at det er en ny optimisme i organisasjonen.

– Jeg tror vi kan være en dark horse i dette valget og overraske mange.

Sjekk oppslutningen til SV og de andre partiene i TV 2s partibarometer.

– Skremmebilde

Frps Ketil Solvik-Olsen tar ikke angrepet fra SV veldig alvorlig.

– SV prøver å mane fram en fiende som de kan skremme med, sier Solvik-Olsen.

Han avviser beskrivelsen av Frp som klimafornektere, men sier de er sterkt uenige med SV om virkemidlene i klimapolitikken.

– SV bruker milliarder på symbolprosjekter. Vi er skeptiske til å bruke 25 milliarder på fullskala rensing av Mongstad, som allerede er verdens reneste gasskraftverk. Vi ser at norsk industri er blant de reneste i verden, og man løser ikke noe ved å flytte på utslipp, sier Solvik-Olsen.

TV 2s poltitiske redaktør mener SV er et parti som sliter. Se Stein Kåre Kristiansens analyse: