Fiona og Freddy Olden (Foto: TV 2)
Fiona og Freddy Olden (Foto: TV 2)

Nytt håp for dødssyke Freddy

Legene ved Oslo universitetssykehus er positiv til at Freddy Olden (43) får respiratoren som gjør at han kan leve lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Sophie Lund Aaserud og Torbjørn Brandeggen

Forrige uke kom ALS-rammede Freddy Olden (43) til Oslo universitetssykehus med håp om at legene vil la ham få respirator for å få noen ekstra leveår, etter at han fikk nei på St. Olavs Hospital i Trondheim.

TV 2 er til stede utenfor Oslo universitetssykehus mandag ettermiddag når Freddy og kjæresten Fiona Mary Alexander kommer ut. De har nettopp fått vite at ALS-teamet ved Oslo universitetssykehus er positiv til å la ham få respiratoren.

– De sa at hadde jeg vært pasient ved Oslo universitetssykehus hadde jeg fått et klart ja om å få en sjanse til å leve lenger, sier Freddy Olden til TV 2.

LES OGSÅ: Dødssyke Freddy blir nektet hjelp til å puste

Feirer med irish coffee

Ifølge Olden er avgjørelsen medisinsk begrunnet, ikke etisk.

Nå skal den ferske epikrisen fra Oslo universitetssykehus sendes til St. Olavs Hospital i Trondheim. Freddy håper epikrisen fra Oslo er nok til at legene i Trondheim likevel vil la ham leve lenger.

I Oslo skal en lykkelig Freddy mandag feire det han oppfatter som en lykkelig vending i saken sammen med kjæresten Fiona.

– Nå skal vi feire med irish coffee og en god middag, smiler de to.

703414

Legene ved St. Olavs Hospital i Trondheim sa først nei, men er nå villig til å vurdere saken på nytt etter at legene ved Oslo Universitetssykehus mandag sa at de mener 43-åringen har krav på respirator når pusten svikter.

Gradvis lammet

For to år siden fikk Freddy diagnosen ALS. Sykdommen fører til at muskulaturen visner bort og den som er syk blir gradvis lammet.

Sykdommen rammer viljestyrt muskulatur til å begynne med, men etter hvert rammer det også svelg, taleevne og til slutt også pustefunksjonen. Gjennomsnittlig overlevelse etter diagnosen er stilt er cirka tre år.

LES MER: Dødssyke Freddy kom til Oslo i håp om å få puste-hjelp

Pusten vil svikte

– ALS er en av de mest alvorlige nevrologiske sykdommene vi har. Det er en nevrodegenerativ sykdom. Det betyr at nerveceller dør, forklarte Sigrid Botne Sando som er nevrolog ved St. Olavs Hospital i Trondheim, til TV 2 i forrige uke.

– Jeg trenger hjelp til alt som har med bruk av mine hender å gjøre, sier Freddy til TV 2.

Han forteller at det var et kraftig slag i ansiktet å få diagnosen. Han gråt i to uker, før han forsto at livet gikk videre.

Vil se datteren vokse opp

Freddy vet at han vil tape kampen mot sykdommen, som etter hvert vi lamme alt, bortsett fra hjernen hans. Men nå bruker han alle kreftene han har på en annen kamp – mot legene som mener at han ikke vet sitt eget beste. For Freddy vi leve så lenge han kan.

Når pusten svikter, ønsker Freddy å få trakeotomi. Det vil si et hull i halsen med en kobling til en respirator. Og en sjanse til det han ønsker mest av alt:

– Det å følge datteren min gjennom oppveksten. Også å få lov til å være sammen dem jeg er glad i, sier han.

SE VIDEO med Freddy i svømmebassenget, det eneste stedet han klarer seg uten hjelp. Her kan han og datteren kose seg som før:

702070

Et liv verre enn døden?

Legene ved St. Olavs Hospital ville ikke la Freddy få respirator når sykdommen gjør at han ikke klarer på puste selv. De mente det han ber om er et liv verre en døden.

Den enkelte pasient vil ikke ha forutsetninger til å skjønne hva det egentlig innebærer på forhånd, sa Elin Tollefsen til TV 2 sist mandag. Hun er seksjonsoverlege på Klinikk for lunge- og arbeidsmedisin ved St. Olavs Hospital.

– Hvorfor ikke det?

– I forhold til å ha et fremmedlegeme i luftrøret som skaper irritasjon, slim og lungebetennelser. De er avhengig av hjelp 24 timer i døgnet, sa hun.

Det er ikke pengene det står på. Avgjørelsen om å ikke la Freddy få respirator er tatt fordi legene mener det er til det beste for Freddy.

– Etikken her er det når tid forlenger man livet og livskvaliteten og når tid forlenger man plagene og dødsprosessen, poengterte Tollefsen.

LES OGSÅ: Pål får pustehjelpen som Freddy nektes